Tälle sivulle olemme koonneet suuren puhelinliittymäoppaan. Alta löydät muun muassa tietoa seuraavista asioista:

 • Kannattaako mieluummin hankkia puhepaketti vai minuuttihinnoiteltu liittymä?
 • Mikä on halvin prepaid-liittymä?
 • 3G vai 4G ? Kummassa on parempi hinta-laatu -suhde.
 • Kuinka nopea netti kannattaa hankkia?
 • Kannattaako puhelin ostaa yhdessä liittymän kanssa?
 • Mikä operaattori on kokonaisuudessaan paras?

Jatka lukemista ja löydä itsellesi parhaiten sopiva operaattori ja puhelinliittymä.

Hinnoittelu käytön mukaan vs. puhepaketit

Uutta puhelinliittymää valitessa eräs hankalimmista kysymyksistä koskee sitä, kannattaako valita puhepaketti vai mieluummin minuuttipohjainen hinnoittelu. Sama pätee tekstiviesteihin. Suoritimme pienen vertailun esimerkin vuoksi.

Milloin puhepaketti kannattaa enemmän kuin minuuttihinnoittelu?

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen riippuu luonnollisesti siitä, kuinka monta minuuttia kuukaudessa puheluita tulee soitettua ja paljonko kyseiset puhelut maksavat minuuttitaksalla. Oman puhemäärän voi tarkistaa puhelinlaskusta.

Uutta liittymää hankkiessasi katso, paljonko puheminuutteja kuukaudessa kertyy ja mihin liittymiin. Sitten valitse itsellesi kiinnostavimmat liittymätarjoukset. Selvitä (esim. liittymäntarjoajan verkkosivun kautta), paljonko valitsemissasi minuuttihinnoitelluissa liittymissä soitot maksavat kyseisiin liittymiin. Loppu on yksinkertaista laskeskelua: Kerro minuuttihinnat kuukausittaisella soittamiesi puheminuuttien määrällä.

Tee sama tekstiviesteille.

Vertaa näitä hintoja sellaiseen puhepakettiin, joka kattaa kuukausihinnan kautta tarvitsemasi määrän minuutteja ja tekstiviestejä.

Näin voit itse vain hieman aikaa käyttämällä vertailla, kannattaako sinun hankkia paketti vai minuuttitaksainen liittymä.

Hintavertailumme esimerkkiasiakas “Patrik”

Patrik etsii uutta puhelinliittymää. Hän toteaa puhelinlaskujensa avulla, että puhuu noin 200 minuuttia kuukaudessa. 100 minuuttia kohdistuu Saunalahden liittymiin, 50 minuuttia lankaliittymiin ja 50 minuuttia DNA:lle.

Tekstiviestejä Patrik lähettää 50 kappaletta kuussa. Nämä kohdistuvat hyvin sekalaisesti eri tarjoajien liittymiin.

Tämän tiedon ohjaamana Patrik päättää verrata kahden liittymäntarjoajan sopivinta puhe- ja minuuttitaksaista pakettia. Lue alta vertailut.

Esimerkki 1: Saunalahti

Ensimmäisessä esimerkkitapauksessamme vertaamme toisiinsa Saunalahden kahta liittymää.

 • Saunalahti Tarkka 2G on minuuttihinnoiteltu liittymä. Myös tekstiviestit veloitetaan yksitellen. Mukaan kuuluu 0,256 Mbit/s nettiyhteys rajattomalla datalla. Kaikki kotimaanpuhelut maksavat 6,9 senttiä/minuutti ja viestit 6,9 senttiä/sms. Näin liittymän arvioidut käyttökulut ovat 17,25 euroa. Tähän lisätään 3,90 euron kuukausimaksu. Patrik maksaa siis Saunalahti Tarkka 2G -liittymästä 21,15 euroa kuussa.
 • Saunalahti Huoleton 2G on vastaava liittymä kuin edellinen, mutta siinä on rajattomasti normaalihintaisia kotimaan puheluita ja viestejä. Sen kuukausihinta on 19,90 euroa ja ensimmäiseltä puolelta vuodelta vielä kaksi euroa vähemmän kuukautta kohden.

Patrik pääsee siis selvästi halvemmalla Saunalahden puhepaketin avulla kuin minuuttihinnoittelulla. Patrikin kuukausittaisten tekstiviestien ja puheminuuttien yhteismäärän pitäisi laskea 250:stä 230:een tai sen alle, että minuuttihinnoittelu olisi edullisempi.

Esimerkki 2: Sonera

Soneralta valitsemme vertailuun seuraavat paketit. Tässä oletamme, että esimerkkihenkilö Patrik käyttää kännykän nettiä vain kymmenenä päivänä kuukaudessa.

 • Sonera Perus + Perusnetti sisältää päiväkohtaisesti veloitettava 4G-yhteyden, jonka hinta on 0,80-1,90€ niinä päivinä, kun sitä käytetään plus 1,90 euron kuukausimaksu. Soitot maksavat 8 senttiä/minuutti ja tekstiviestit samoin 8 senttiä/kpl. Liittymän kuukausimaksu on 1,90 euroa kuussa. Patrikille liittymä tulee siis maksamaan arviolta ainakin 31,80 euroa kuussa. Tämä on aika paljon.
 • Sonera S sisältää 200 minuuttia puhetta, 200 tekstiviestiä ja 2 gigaa datansiirtoa kuukaudessa 4G-verkossa. Se maksaa 14,90 euroa kuussa.

Soneralla Patrikin kannattaa siis ehdottomasti valita pakettiratkaisu. Se on yksinkertaista ja noin puolet halvempaa kuin minuuttihinnoitellun liittymän kanssa väsääminen.

Pistokokeen tulos on selvä: peruskäyttäjälle liittymäpaketti kannattaa

Vertailussa testasimme 200 minuuttia puhuvan ja 50 viestiä lähettävän esimerkkihenkilön järkevintä liittymävalintaa Soneralla ja Saunalahden. Molemmissa tapauksissa oikein mitoitettu liittymäpaketti oli selkeästi edullisempi kuin minuuttihinnoiteltu. Lisäksi Soneran tapauksessa netti oli paljon parempi valmispaketissa kuin erikseen laskutettuna.

Vain jos käytät puhelinta erittäin vähän, minuuttihinnoittelu voi olla järkevää. Toisaalta jos et jaksa tarkistaa puhelinlaskustasi, minkä verran sinulla kuluu minuutteja ja viestejä kuussa, on myös mahdollista, että ostat ylimitoitetun liittymän. Esimerkiksi Soneralla on 200 minuuttia kuussa puhuvan aivan turha ostaa 1200 minuutin L-pakettia.

Voit helpottaa omaa työtäsi käyttämällä Puhelinliittymat.fi-sivuston hintavertailutyökalua itsellesi parhaiten sopivan liittymän löytämiseen.

Prepaid-liittymät vertailussa

Prepaid-liittymät ovat erittäin suosittuja maailmalla ja myös Suomessa niitä käytetään yhä enemmän. Prepaidillä on useita etuja verrattuna kuukausiveloitteiseen tai käytön mukaan laskutettavaan puhelinliittymään:

 • Prepaid auttaa hallitsemaan puhelimen käyttöön liittyviä kuluja. Puhumiseen ja viesteilyyn ei voi käyttää enempää rahaa kuin mitä prepaidille on ladattu etukäteen.
 • Prepaid suojelee käyttäjän yksityisyyttä paremmin kuin muut liittymätyypit.
 • Prepaid ei sido kuluttajaa myöhempään asiakkuuteen.
 • Prepaid sopii vähävaraisille, sillä kuluttaja voi oman kulloisenkin tilanteensa mukaan päättää käyttää vähemmän rahaa puhumiseen ja viestittelyyn. Kuukausiveloitteiset liittymät voivat sitoa käsiä vahvemmin ja olla vaivalloisia vaihtaa tai purkaa.

Eri liittymäntarjoajien prepaidit eroavat toisistaan vain hieman. Itselleen parhaiten sopivan prepaidin voi löytää vaikkapa käyttämällä kätevää vertailutyökaluamme. Kokosimme tähän alle ajankohtaisimmat prepaid-liittymien hintatiedot. Mikä liittymä sopii parhaiten kenellekin? Lue alta.

Sonera Easy Prepaid – kelpo prepaid-liittymä

Sonera Easy Prepaid on toimiva ja selkeästi hinnoiteltu prepaid-puhelinliittymä. Sillä on seuraavanlaiset ominaisuudet:

 • Aloituspaketin hinta 9,90 euroa. (Tällä hetkellä alennushintaan 5,90 euroa.)
 • Puhelut maksavat 8 senttiä/minuuttia ja tekstiviestit 8 senttiä/kappale. Multimediaviestit ovat 40 senttiä/kpl.
 • Internetin käyttö maksaa 1,91 euroa megatavua kohden. Hinta ei onneksi nouse vuorokaudelta tuon yli.
 • Liittymässä on pohjalle ladattu suoraan seitsemän euron edestä puheaikaa. Tällä ”puheajalla” voi soittaa puheluita, lähettää teksti- ja multimediaviestejä tai jopa käyttää nettiä.
 • Ensimmäisen saldon latauksen yhteydessä liittymälle lisätään vielä 100 ilmaista puheminuuttia eli 8 euroa ilmaista käyttöä.

Sonera Easy Prepaid on joka suhteessa laadukas ennakkomaksettu puhelinliittymä. Liittymän alussa tarjotut edut ovat myös tuntuvia ja oikeasti rahan arvoisia. Sonera Easy Prepaid on siis ihan hyvä vaihtoehto.

Saunalahti – hieman edullisempi kuin Sonera

Saunalahti Prepaid toimii hyvin samantyyppisesti kuin kilpailijansa Soneran vastaava liittymä, mutta on vielä edullisempi. Listasimme tähän sen ominaisuuksia:

 • Aloituspakkaus 5,90 euroa, sisältää 6 euroa puheaikaa.
 • Puhelut maksavat 6,6 senttiä/minuutti, tekstiviestit 6,6 senttiä/kappale.
 • Netti maksaa 6,6 senttiä/megatavu ja enintään 99 senttiä vuorokaudessa.
 • Joka neljäs vähintään 10 euron saldolataus netissä tai Otto-automaatilla tuo 10 euroa ilmaista rahaa prepaidille.

Saunalahden Prepaid on kautta linjan edullisempi kuin Sonera. Kaikki sen ominaisuudet ovat edullisempia. Pitkäaikaista prepaidin omistajaa voi kiinnostaa etenkin jatkuva latausetu. Kun Sonera keskittää etunsa aloittaviin käyttäjiin, Saunalahti panostaa uskollisiin asiakkaisiin.

DNA – kiinnostavimmat prepaid-liittymät

DNA:lla on melko laaja valikoima prepaid-liittymiä. Niistä ehkä kiinnostavin erikoisuus on myös Venäjällä toimiva DNA Double Prepaid. Tähän vertailuumme olemme kuitenkin ottaneet mukaan Suomessa käytettäväksi tarkoitettu DNA Super Prepaid -liittymän:

 • Aloituspakkauksen hinta on 7,90 euroa eli vähemmän kuin Soneralla mutta enemmän kuin Saunalahdella.
 • Puhelut ja viestit maksavat saman verran kuin Saunalahdella eli 6,6 senttiä minuuttia tai viestiä kohden. Mediaviestit maksavat 0,356 €/kpl.
 • Aloituspakkaus sisältää 7 euroa puheaikaa.
 • Liittymään voi hankkia melko edullisesti 4G LTE datapaketin. 100 megan suuruinen kuukauden kestävä nettipaketti maksaa 4,90 euroa, 1 gigan suuruinen vastaava 9,90 euroa. Kuukauden kestävä liittymä ilman tiedonsiirtokattoa maksaa 16,90 euroa.
 • Liittymässä on kiinnostava turvaominaisuus: Kun puheaika yllättäen päättyy, puhelimella voi vielä soittaa kaksi kolmen minuutin puhelua.

DNA Super Prepaid on etenkin nettiominaisuuksiensa puolesta melko edistyksellinen prepaid-liittymä. Hinta on myös hyvää keskitasoa. DNA:n prepaidit ovat kiinnostavimpia Suomen markkinoilla tarjottavista vaihtoehdoista.

Tele Finland – miltei identtinen Soneran kanssa

Soneran vaihtoehtoinen brändi Tele Finland tarjoaa myös prepaid-liittymää:

 • Tele Finlandin prepaid on hyvin samanlainen kuin Soneran vaihtoehto. Aloitushinta on 9,90 € (tällä hetkellä alennuksessa 5,90 €).
 • Aloituspakettiin sisältyy 11 euroa saldoa, jota voi käyttää puhumiseen, viesteihin tai netin käyttöön.
 • Netti maksaa 1,52 euroa megatavua kohden, mutta enintään 1,91 euroa / vuorokausi. Maksiminopeus on 21 Mbit/s.
 • Puhelut maksavat 7 senttiä/minuutti ja viestit 7 senttiä/kpl.
 • Kuten DNA:lla myös Tele Finlandilla on käytössä ns. turvanumerot. Asiakas saa määritellä kaksi puhelinnumeroa, joihin voi soittaa maksutta kolmen minuutin ajan prepaid-saldon loputtua sekä lähettää kolme tekstiviestiä.

Tele Finlandin prepaid ei erotu kilpailijoistaan mitenkään erityisesti.

3G vs. 4G

Vielä pari vuotta sitten 4G-liittymän hankkiminen oli useimmille ihmisille rahanhukkaan. Nyt tilanne on hieman parempi, mutta ei kuitenkaan ihanteellinen. Vertasimme 3G- ja 4G-nettiyhteyksien toimintaa tietyissä pisteissä Suomea. Vertailuun käytettiin Aalto-yliopiston ylläpitämää riippumatonta Netradar-palvelua. Lue lisää alta.

Verkon kattavuus: 3G vs. 4G

3G-verkko ulottuu kaikkialle Suomeen ainakin jossakin muodossa. Etenkin Elisan 3G-verkko on laaja ja palvelee jopa sellaisia itärajan alueita, jonne muiden operaattorien verkot eivät niin hyvin yllä.

4G-verkko alkaa myös olla vuonna 2016 melko kattava hitaimmissa muodoissaan. Vain tietyt Pohjois-Suomen ja itärajan alueet jäävät kokonaan 4G:n ulkopuolelle. Lisäksi 4G-katteeseen jää pienempiä aukkokohtia esimerkiksi metsäalueilla. Pieniä katveita voi olla myös isoissa kaupungeissa, ainakin yksittäisillä operaattoreilla.

Vuoden 2016 loppuun mennessä 4G:n pitäisi kattaa käytännössä koko maa. Tämän mahdollistaa DNA:n ja Soneran yhteinen projekti, jossa verkko laajennetaan yhteistyöllä kattamaan myös Pohjois-Suomen heikommin asutetut alueet. Tämä on DNA:lta ja Soneralta varsin perusteltu hanke, sillä Elisa on monta vuotta peräkkäin osoittautunut tutkimuksissa kattavimmaksi 4G-verkoksi.

Uudet supernopeat 4G-mobiiliyhteydet eivät sen sijaan tiettävästi toimi kuin isoimmissa kaupungeissa. Tähän kannattaa varautua. Vaikka 4G-signaali on olemassa isossa osassa maata, vain harvassa paikassa päästään todellisuudessa mainoksissa lupailtuihin huippunopeuksiin.

Yhteyksien nopeus: 3G vs. 4G

Yhteyksien nopeuksia tarkastellaksemme otamme vertailukohdaksi neutraalin, keskisuuren kaupungin – Lahden. Seuraavassa taulukossa on listattuna eri liittymäntarjoajien nettien keskinopeudet ja huippunopeudet 3G:nä ja 4G:nä.

Operaattori 3G keski kbit 3G huippu kbit 4G keski kbit 4G huippu kbit
Saunalahti 7008 28374 49535 122674
DNA 5816 35091 46872 140661
Sonera 5140 45658 30113 138901
Elisa 5467 27823 42708 136290

 

Vertailussa paljastuu ensinnäkin, että eri operaattorien väliset erot ovat verrattain pieniä. Saunalahti pärjää parhaiten, Elisa heikoiten. Saunalahdella on hyvä keskinopeus, kun taas DNA ja Sonera pääsevät parhaimmillaan korkeampiin nopeuksiin.

Toinen olennainen seikka koskee 3G:n ja 4G:n suorituskykyä Lahden alueella: 3G on tulosten perusteella valtavan paljon hitaampi kuin 4G niin huippunopeuksien kuin keskinopeuksienkin osalta. Ero on noin kahdeksankertainen. 4G peittoaa todellisissa nopeuksissa 3G:n aivan helposti.

Hinta: 3G vs. 4G

4G-liittymien hinnat ovat laskeneet huomattavasti alkuajoista. 3G on muuttumassa hieman turhaksi muinaismuistoksi, kun 4G-verkko ottaa sitä kiinni kuuluvuuskartoilla. Esimerkkinä 4G:n ja 3G:n hintaerosta käy Saunalahti, jonka liittymät on helppo räätälöidä omien tarpeiden mukaisesti.

 • Saunalahdella 3G-liittymä 21 Mbit/s-nopeudella maksaa puhelinliittymään kytkettynä normaalisti 24,90 euroa kuussa.
 • Tavallinen 50 Mbit/s 4G maksaa 29,90 euroa kuussa.
 • Huippunopeat 100 Mbit/s ja 300 Mbit/s 4G-liittymät maksavat sitten huomattavasti enemmän.

Kaikkein nopeimpia 4G-yhteyksiä ei yleensä kannata hankkia, sillä huippunopea verkko on jopa asutuskeskuksissa laikukas. Sen sijaan 50 Mbit/s -yhteys on hinta-laatu-suhteeltaan parempi kuin 3G.

Voidaan todeta, että tavallinen 4G on järkevä hankinta – ainakin, jos netillä aikoo tehdä muutakin kuin lukea viestejä ja selata sosiaalista mediaa.

3G- ja 4G-yhteyksien tulevaisuus

4G-verkot tulevat laajenemaan vuoden 2016 loppuun mennessä kattamaan melkein koko Suomen. Supernopeista yhteyksistä ei silti kannata haaveilla, jollei ole varma, että omalla alueella huippunopea signaali oikeasti löytyy.

3G sen sijaan on katoava standardi. Yleispohjoismainen Telenor on jo julistanut sulkevansa 3G-verkon vuoteen 2020 mennessä. Muut operaattorit eivät ole vastaavaa esittäneet. Mutta on selvää, että kun 4G-verkko laajenee yhtä kattavaksi kuin 3G, vanha ja monessa suhteessa heikkolaatuinen vaihtoehto alkaa näyttää turhakkeelta. 4G tulee olemaan lähivuosien mobiilinettien oletusarvo.

Netin nopeus – mikä kannattaa ja mikä ei?

4G-mobiililaajakaistojen huippunopeudet alkavat olla aivan käsittämättömissä lukemissa. Kun monet käyttävät kännykkäänsä kohtuullisella 21 Mbit/s-nopeudella, joka on paras, mihin 3G-yhteys kykenee, osa meistä maksaa moninkertaista hintaa jopa 300 Mbit/s-nopeuksisista mobiililiittymistä.

On kuitenkin yhä kiistanalaista, millä nopeudella nettiä voi odottaa voivansa käyttää. Toinen ongelma liittyy huippunopean netin maantieteelliseen kattavuuteen. Lue lisää alta.

Taulukko: mobiiliyhteyksien todelliset siirtonopeudet

Seuraavaan taulukkoon on koottu esimerkin vuoksi Saunalahden eri mobiilinettien teoreettiset ja todelliset siirtonopeudet. Toisessa sarakkeessa on listattuna eri liittymätyyppien todellinen liikkumaväli silloin, kun käytössä on 3G-verkko. Kolmannessa sarakkeessa on vastaavat luvut 4G-verkossa. Viimeisessä sarakkeessa listataan nopeuden vaihteluväli huippunopeassa (ja usein tavoittamattomissa olevassa) 4G LTE -verkossa.

Teoreettinen nopeus 3G-verkossa 4G-verkossa 4G LTE -verkossa
3G 21 Mbit/s 0,4-10 Mbit/s
4G 50 Mbit/s 0,4-15 Mbit/s 0,4-25 Mbit/s 0,4-40 Mbit/s
4G 100 Mbit/s 0,4-15 Mbit/s 0,4-25 Mbit/s 5-80 Mbit/s
4G 300 Mbit/s 0,4-25 Mbit/s 0,4-25 Mbit/s 5-240 Mbit/s

 

Periaatteessa 4G-yhteyksien pitäisi päästä todennäköisemmin lähelle teoreettista maksiminopeutta kuin 3G:n, sillä 4G-standardi hyödyntää taitavammin eri tukiasemia ja jakaa liikenteen rasitusta dynaamisesti. 3G-yhteyden nopeus hyytyy heti, kun samaa tukiasemaa käyttää useampi laite yhtäaikaisesti. Käytännössä todellisuus ei kuitenkaan ikävä kyllä vastaa insinöörien unelmaa, vaan 4G:n teoreettiset huippunopeudet jäävät haaveeksi.

Pistokokeena vertaamme paria oleellista lukemaa ylläolevasta taulukosta Soneran vastaaviin lukuihin nähdäksemme, liikkuvatko nopeudet osapuilleen samoissa mitoissa:

 • Soneran 21 Mbit/s -mobiiliyhteys osaa hyödyntää myös 4G LTE -verkkoa, joten sillä on tällaisen signaalin alueella huomattavasti vakaampi yhteys kuin Saunalahden vastaava yhteys. Vaihteluväli on tällöin 5-21 Mbit/s.
 • Sonera lupaa myös 50 Mbit/s -yhteyden kykenevän saavuttamaan teoreettisen maksiminsa, kunhan se on vahvan 4G LTE -kentän piirissä.

Tutkimuksissa suoritettujen vertailujen perusteella Soneran lupaukset eivät varmasti pidä paikkaansa. On kuitenkin täysin mahdollista, että Soneran mobiililiittymät tarjoavat keskimäärin vakaammat nopeudet kuin Saunalahti.

Entä 4G-netin maantiede?

3G-netti kattaa nykyään miltei koko maan. Samoin tavallinen hitaahko 4G-yhteys löytyy melkein kaikkialta. Lähinnä Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen vähiten asutut alueet ovat kokonaan näiden verkkojen ulottumattomissa.

Elisa on perinteisesti omistanut parhaan 4G-verkon. Vuoden 2016 loppuun mennessä pitäisi kuitenkin valmistua myös Soneran ja DNA:n yhteinen 4G-projekti, joka saattaa tehdä lopun Elisan huippuasemasta syrjäseutujen 4G-kuninkaana.

Vaikka kuuluvuuskartoissa on usein merkittynä huippunopeat 4G-yhteydet kattamaan miltei koko maan, käytännössä todellisuus on toinen. Lupailtuja nopeuksia ei saavuteta yleensä kuin keskeisissä asutuskeskuksissa. Yli 100 Mbit/s -nopeuksista lienee turha haaveilla useimmilla paikkakunnilla – ja siksi tällaisiin mobiililiittymiin on useimpien turha laittaa rahaa.

Millaisen mobiilinetin hinta-laatu-suhde on paras?

21 megan nettiyhteys on helposti saavutettavissa mobiiliverkossa melkein kaikkialla Suomessa. Etenkin Soneran 21 Mbit/s -yhteys, joka osaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan 4G-verkkoa, on hyvä sijoitus.

Toisaalta 50 Mbit/s -yhteys on varma valinta ja yleensä maksaa hädin tuskin lainkaan enemmän kuin 21 Mbit/s. Se on tehokkain netti, jonka voi odottaa toimivan luotettavasti ja vakaasti suurimmassa osassa maata. Tätä nopeampaa yhteyttä ei välttämättä kannata hankkia, jollei ole valmis toimimaan pioneerina – tai satu muuten kokemuksen pohjalta tietämään, että omalla alueella huippunopea netti on luotettavasti läsnä. Useimmat helsinkiläiset ja tamperelaiset voivat tähän luottaa.

Myös nämä muuttujat hidastavat mobiilinettiäsi

Seuraavassa listassa on muutamia tekijöitä, jotka voivat myös vaikuttaa mobiilinetin nopeuteen. Aina syy ei ole operaattorin.

 1. Vanha tai muuten heikkolaatuinen puhelin. Esimerkiksi iPhone 4 ei tue 4G-yhteyksiä. Sovellukset ja sivustot ovat myös koko ajan raskaampia ja vaativat laitteistolta enemmän muistia ja prosessoritehoa. Kaikkein selvimmin laitteiden väliset erot alkavat tulla esiin kuuluvuusalueen reunamilla.
 2. Vaikka asutuskeskuksissa periaatteessa on hyvin 4G-kenttää, nopeiden mobiililiittymien yleistyminen on saanut monin paikoin yhteydet tukkoon. Mitä enemmän tietylle maantieteelliselle alueelle (vaikkapa festarit) on kerääntynyt kännykkää käyttäviä ihmisiä, sitä hitaampi netti on kaikille.
 3. Väärä operaattori väärässä paikassa. Syrjäseuduilla saattaa olla vain yksi operaattori, jonka signaali osuu vaikkapa kesämökin kohdalle. Tällöin operaattorin vaihtaminen voi tulla kyseeseen.

Kannattaako puhelin ostaa erikseen vai yhdessä liittymän kanssa?

Yhä useammin myös Suomessa puhelin myydään yhdessä paketissa liittymäsopimuksen kanssa. Usein tällä tapaa etenkin kalliiden lippulaivapuhelimien hintalappua saadaan hilattua huomattavasti alemmas. Mutta kannattaako kytky? Lue lisää alta.

Määräaikaiset sopimukset korvautuvat kytkyillä

YLE:n Kuningaskuluttajan mukaan aiemmin kuluttajille runsaasti harmaita hiuksia aiheuttaneet määräaikaiset liittymäsopimukset ovat nyt pääosin historiaa. Uusia liittymiä ei kaupitella enää määräaikaisina, vaan kuluttajia yritetään koukuttaa kytkykaupoilla. Puhelin myydään samassa osamaksupaketissa liittymän kanssa. Puhelimen hintaa lyhennetään vähitellen, ja niin kauan kuin kännykkä on maksamatta, liittymäsopimuksen vaihtaminen ei noin vain onnistukaan. Joissakin tapauksissa kytkysopimus voidaan solmia myös kertaostoksen yhteydessä.

Kytkyliittymän katkaiseminen maksaa rahaa

Yleensä kytkysopimus on vuoden tai kahden mittainen. Jos liittymäsopimuksen haluaa tuona aikana irtisanoa, siitä veloitetaan sopimuksessa määritelty lisämaksu. Kuningaskuluttajan mukaan Soneralla (ja Soneran omistamalla Tele Finlandilla) sopimuksen irtisanominen maksaa 50 euroa.

DNA sen sijaan ei tiettävästi peri suoranaista sakkomaksua liittymän katkaisemisesta, mutta laskuttaa niin sanotun päätelaitesubvention. Eli jos asiakas on liittymäkytkyn ansiosta saanut laitteen halvemmalla, DNA perii takaisin osan tästä alennuksesta. Jos vaikkapa puolessa välissä sopimusta asiakas irtisanoo liittymän, hän joutuu maksamaan puolet alkuperäisestä hinta-alesta.

Kytkyliittymien kaksi suurta ongelmaa

Ennen kuin hankit liittymäkytkyn arvioi seuraavia kahta pulmaa:

 • Kahden vuoden diili on aika pitkä. Mobiililaitteista iso osa on taipuvaisia hajoamaan ja vanhenemaan hyvin nopeasti. Jos et ole varma, että laitteesi kestää kaksi vuotta kunnossa, ei kannata sitoutua niin pitkään sopimukseen.
 • Et pysty kilpailuttamaan etkä sopeuttamaan liittymääsi. Ei ole mitenkään selvää, että solmimasi liittymäsopimus on juuri sinulle järkevin ja kätevin mahdollinen seuraavan vuoden tai kahden aikana. Elämäntilanteet muuttuvat, samoin liittymien hinnoittelu. Et pääse tarttumaan myöskään edullisiin kampanjatarjouksiin, kun sinut on naitettu tiettyyn operaattoriin ja kenties myös tiettyyn liittymätyyppiin.

Usein taloudellisesti katsottuna kytky ei kannata. Mieti tarkasti saamaasi tarjousta ennen kuin hyväksyt sen.

Ilmaiset lisäpalvelut kytkyinä

Puhelimen lisäksi liittymän kytkynä voi tulla lisäpalveluita, jotka ovat edullisia tai ilmaisia lyhyen aikaa, mutta muuttuvat automaattisesti ja ilman erillistä varoitusta maksullisiksi. Esimerkiksi Sonera tarjoaa 3 kuukauden ilmaista Spotify Premiumia. Ilmaisjakson päätyttyä puhelinlaskuun aletaan lisätä kysymättä Spotify Premiumin täysi hinta 9,99 euroa. Vastaavasti DNA:n tarjoaa kylkiäisenä DNA TV -palvelua. Kuten Soneran Spotify-tarjouksen kohdalla myös DNA:lla ilmaisjakson päätyttyä laskuun lisätään automaattisesti TV-palvelun täysi hinta 6,50 euroa kuussa.

Tällaisia kylkiäisiä hyödyntäessään voi olla järkevää käyttää apunaan kännykän kalenterimuistutuksia. Muistutus asetetaan sille päivälle, jolloin lisäpalvelu pitää muistaa irtisanoa, ettei siitä ala koitua maksuja.

Vertailu: DNA vs. Saunalahti vs. Tele Finland

Seuraavassa vertailemme kolmen liittymäbrändin – DNA:n, Saunalahden ja Tele Finlandin – palveluita ja tuotteita eri muuttujien kautta. Arvioimme kunkin liittymäntarjoajan ja asetamme ne paremmuusjärjesteykseen eri osa-alueilla. Sonera on jätetty vertailusta tarkoituksella pois, sillä Tele Finland on osa Soneraa.

Pikavertailu: Halvin pieni puheliittymä

 1. Tele Finland Mini, hinta 3,00 €/kk. Puhelut 7 senttiä / minuutti ja viestit 7 senttiä / kpl. Sisältää rajattoman 236 kbit/s netin.
 2. DNA Mini Data, hinta 3,90 €/kk (ensimmäisen vuoden ajan 2,90 €/kk). Puheminuutit 7 senttiä, tekstiviestit 7 senttiä. Sisältää rajattoman 256 kbit/s netin.
 3. Saunalahti Tarkka 2G, hinta 4,90 €/kk (ensimmäisen 6 kk ajan 3,90 €/kk). Puhuminen 6,9 senttiä / minuutti, viestit 6,9 senttiä / viesti. Sisältää rajattoman 256 kbit/s netin.

Pikavertailu: Halvin 4G-liittymä

 1. DNA Äly 50M, hinta 19,80 €/kk. Nopeus 50 Mbit/s. Rajattomasti dataa. Puhe ja viestit laskutetaan käytön mukaan 4 senttiä minuuttia ja viestiä kohden.
 2. Tele Finland Mini 4G, hinta 20 €/kk. Nopeus 50 Mbit/s. Datakatto 20 Gt/kk. Puhe ja viestit laskutetaan käytön mukaan 7 senttiä minuuttia ja viestiä kohden.
 3. Saunalahti Tarkka 4G, hinta 22,90 €/kk (ensimmäisen vuoden ajan 19,90 €/kk). Nopeus 50 Mbit/s. Rajattomasti dataa. Puhelut 6,9 senttiä / minuutti, tekstiviestit 6,9 senttiä / kpl.

Pikavertailu: Halvin prepaid-liittymä

 1. Saunalahti Prepaid, aloitusmaksu 5,90 €, sisältää 6 € puheaikaa. Puhelut ja viestit 6,6 senttiä. Netti 6,6 senttiä/Mt, max. 99 senttiä/vrk. Hyvät latausbonukset.
 2. DNA Super Prepaid, aloitusmaksu 7,90 €, sisältää 7 € puheaikaa. Puhelut ja viestit 6,6 senttiä. Helppo kytkeä mukaan 4G-datapaketti lisämaksusta.
 3. Tele Finland Prepaid, aloitusmaksu 9,90 €, sisältää 11 € puheaikaa. Puhelut ja viestit 7 senttiä. Netti 1,52 euroa megatavua kohden, enintään 1,91 €/vrk.

Pikavertailu: Nopein mobiilinetti

 1. DNA Rajaton 4G Super, teoreettinen nopeus 300 Mbit/s. Saavuttaa monilla paikkakunnilla helpommin huippunopeuden kuin Saunalahti.
 2. Saunalahti 4G Super+, teoreettinen nopeus 300 Mbit/s. Säilyttää monilla paikkakunnilla kilpailijoitaan paremman keskinopeuden Elisan kattavan verkon ansiosta.
 3. Tele Finland 4G, teoreettinen nopeus 50 Mbit/s. Tele Finland ei tarjoa huippunopeita 4G-yhteyksiä.

Pikavertailu: Paras 4G-verkko

 1. Saunalahti käyttää Elisan 4G-verkkoa, joka on monena vuonna osoitettu Suomen kattavimmaksi verkoksi.
 2. DNA hyödyntää DNA:n kasvavaa ja pian koko maan kattavaa 4G-verkkoa.
 3. Tele Finland ei hyödynnä omistajansa Soneran sinällään DNA:n veroista 4G LTE -verkkoa tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Operaattorivertailun kokonaispisteet ja voittaja

Seuraavaan taulukkoon on koottu pikavertailujemme sijoitukset aihealueittain. (SL = Saunalahti, TF = Tele Finland.)

Vertailun aihe Voittaja 2. sija 3. sija
Halvin puhe TF DNA SL
Halvin 4G DNA TF SL
Halvin prepaid SL DNA TF
Nopein netti DNA SL TF
Paras 4G-verkko SL DNA TF

 

Annamme jokaisesta ykkössijasta kolme pistettä, kakkossijasta yhden pisteen ja kolmossijasta emme yhtään pistettä. Näin saamme operaattorit järjestykseen:

 1. DNA 9 pistettä.
 2. Saunalahti 7 pistettä.
 3. Tele Finland 4 pistettä.

Vertailumme voittaja on DNA yhdeksällä pisteellä, ja Tele Finland jää etenkin heikon nettitarjontansa vuoksi selkeästi viimeiselle sijalle.

Tutustu tarkemmin kunkin liittymäntarjoajan tuotteisiin vertailupalvelussamme!