Siirry sivun pääsisältöönSiirry footeriin
Etusivu » Liittymät » Liittymävertailu

Liittymävertailu: vertaile ja kilpailuta puhelinliittymät

Kuvituskuva
Järjestys
Edullisin kk-maksu ensin
1. Moi Laitenetti
Moi logo
Check emoji
Rajaton data/kk
Check emoji
0,5 M nopeus
Check emoji
Vain saapuvat puhelut
Check emoji
Valvontakameroihin, IOT-laitteisiin
TUTUSTU JA TILAALinkki avautuu uuteen välilehteen.
Kuukausimaksu
4 €/kk
Avausmaksu
0 €
Netin max. nopeus
0.5 Mb/sHIDAS
Netin käyttö
Rajaton
Puhelut
-
Tekstiviestit
0,055 €/kpl
 • EU-dataa: Vain suomessa
 • Verkko: DNA
2. Moi Rento
Moi logo
Check emoji
8 Gt jaettavaa dataa
Check emoji
4G-liittymä
Check emoji
Puhelut, SMS käytön mukaan
Check emoji
16 Gt/kk EU-dataa
TUTUSTU JA TILAALinkki avautuu uuteen välilehteen.
Kuukausimaksu
15 €/kk
Avausmaksu
0 €
Netin max. nopeus
100 Mb/s
Netin käyttö
8 Gt/kk
Puhelut
0,055 €/min
Tekstiviestit
0,055 €/kpl
 • EU-dataa: 16 Gt/kk
 • Verkko: DNA
3. Moi Rajaton 4G 300 M
Moi logo
Check emoji
Nopea, rajaton netti
Check emoji
4G-liittymä
Check emoji
Puhelut, SMS käytön mukaan
Check emoji
23 Gt/kk EU-dataa
TUTUSTU JA TILAALinkki avautuu uuteen välilehteen.
Kuukausimaksu
15 €/kk
Avausmaksu
0 €
Netin max. nopeus
300 Mb/s
Netin käyttö
Rajaton
Puhelut
0,055 €/min
Tekstiviestit
0,055 €/kpl
 • EU-dataa: 23 Gt/kk
 • Verkko: DNA
4. Elisa Perus 5M
Elisa logo
Check emoji
Karsittu perusliittymä
Check emoji
Hidas, rajaton netti
Check emoji
Puhelut, SMS käytön mukaan
Check emoji
5 Gt/kk EU-dataa
TUTUSTU JA TILAALinkki avautuu uuteen välilehteen.
Kuukausimaksu
15,9 €/kk
Avausmaksu
7,9 €
Netin max. nopeus
5 Mb/sHIDAS
Netin käyttö
Rajaton
Puhelut
0,069 €/min
Tekstiviestit
0,069 €/kpl
 • EU-dataa: 15 Gt/kk
 • Verkko: Elisa

 

Liittymävertailu: vertaa puhelinliittymät

Puhelinliittymien vertaileminen eli liittymävertailu voi olla kuluttajalle haastavaa useasta syystä: Ensinnäkin liittymän hinta koostuu monesta eri elementistä.

Toisekseen hinnat vaihtelevat vuodesta ja kuukaudesta toiseen, joten kuluttajan voi olla vaikea pysyä mukana kehityksessä.

Kolmanneksi osa liittymistä on tarjoushintaisia määräaikaisesti, mutta myöhemmin hinta nousee.

Neljänneksi puhelinteknologia kehittyy nopeasti ja asettaa puhelinliittymille aina uusia vaatimuksia.

Alla käymme läpi sitä, millä tapaa erilaiset muuttujat  vaikuttavat liittymävertailuun, ja miten kuluttaja voi itse tulla paremmaksi vertailijaksi. Näiden neuvojen avulla voit varmistaa, että sinulla on aina halvin mahdollinen puhelinliittymä käytössäsi.

Puhelinliittymän hinta koostuu neljästä elementistä

Puhelinliittymien hintoja arvioidessaan kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota ainakin neljään eri muuttujaan:

 • Datan hinta ja määrä. Älypuhelinten aikakaudella oikeanlaisen datapaketin valitseminen on useimmille käyttäjille tehokkain tapa saavuttaa säästöä. Keskivertokäyttäjällä kuluu kuukaudessa vain muutama gigatavu dataa, kun taas kovilla käyttäjillä sitä kuluu kymmeniä gigatavuja. Ongelmana on, että osa operaattoreista (esimerkiksi Elisa Saunalahti) ei nykyään tarjoa kuin rajatonta nettiä, jonka vuoksi moni heidän asiakkaansa joutuu väkisinkin maksamaan turhasta.
 • Puheluiden ja tekstiviestien hinnat tai paketin suuruus. Puheluiden ja tekstiviestien käyttö vähenee vuosi vuodelta. Sen sijaan ihmiset soittavat yhä enemmän puheluita ja lähettävät pikaviestejä netin kautta. Tämä on yksi syy sille, miksi data on nykyään niin merkittävä puhelinliittymien vertailun väline. Toisaalta perinteiset puhelut ovat luotettavampia kuin datapuhelut, josta syystä etenkin moni ammattilainen turvautuu yhä nykyään mieluusti äänipuheluihin. Arvioi siis huolellisesti, tarvitsetko juuri sinä operaattorin tuputtamaa puhepakettia vai kannattaisiko mieluummin maksaa minuutti- ja tekstiviestikohtaista hintaa.
 • Kiinteä kuukausimaksu. Monista liittymistä peritään vaihtuvien kulujen lisäksi kiinteä kuukausimaksu. Kuukausimaksuun saattaa sisältyä data- tai puhepaketteja, mutta joissakin tapauksissa kaikki muu veloitetaan käytön mukaan, ja kuukausihinta on vain eräänlainen maksu operaattorin verkon käyttöoikeudesta ilman mitään spesifejä palveluita. Kiinnitä hintavertailussa huomiota kuukausimaksuun etenkin, jos liittymäsi on muuten vahvasti riisuttu erilaisista kiinteistä paketeista.
 • Avausmaksu. Puhelinliittymissä avausmaksut ovat yleensä melko pieniä. Kyse on yleensä noin 5 euron kokoisesta summasta. Verrattuna puhelinliittymän koko vuosihintaan, joka on helposti monta sataa euroa, avausmaksua tarvitsee harvoin edes huomioida. Se ei juurikaan kallista vaakaa hintavertailussa.

Kun etsit itsellesi nykyistä halvempaa puhelinliittymää, arvioi, minkä verran kuhunkin yllä olevista muuttujista sinulla kuluu rahaa. Saat esimerkiksi kuukauden aikana soittamasi minuutit selville katsomalla puhelinlaskua. Jos puhut paljon, puhepaketti voi tulla halvaksi. Useimmat suomalaiset eivät kuitenkaan tarvitse puhepakettia. Myös rajaton data on useimmille kännykän peruskäyttäjille tarpeeton, kun taas toisille se on käytännössä välttämätön.

Liittymien tarjoushinnat vaihtuvat nopeasti

Puhelinliittymien tarjoushinnat vaihtelevat kuukaudesta toiseen. Tyypillinen hintatarjous voi pudottaa liittymäpaketin kuukausihintaa 10-20 prosentilla. Yleensä tarjoushinta pysyy voimassa ostohetkestä alkaen 6-24 kuukautta, jonka jälkeen hinta pomppaa normaaliksi.

Uutta liittymää katsoessa kannattaa aina tarkistaa jokaisen operaattorin voimassaolevat tarjoukset. Pelkkien normaalihintojen tuijottaminen ei ole järkevää, koska kaikilla isoilla operaattoreilla on koko ajan voimassa tarjouksia, jotka tuovat kymmenien tai jopa satojen eurojen säästöjä vuositasolla.

Muista nämä asiat, kun juokset tarjousten perässä:

 • Älä unohda tarjoussopimuksen päättymisaikaa: Usein puhelinliittymien tarjoushinnat ovat voimassa rajatun ajan, ja tämän jakson päättyessä hinta nousee takaisin normaaliin. Jos haluat säästää joka vuosi mahdollisimman paljon puhelinlaskussasi, tee itsellesi kalenterimuistutus, että muistaisit etsiä uutta tarjousliittymää edellisen tarjouksen päättyessä. Voit tällä tapaa ketjuttaa ale-liittymiä vapaasti. Nykyään kuluttajaviranomainen kieltää asiakkaiden rajattoman sitomisen määräaikaiseen liittymään, joten valta on kuluttajalla.
 • Halpa osamaksusopimus ei yleensä sido operaattorin asiakkuuteen: Ostaessasi puhelinta osamaksusopimuksella operaattorin kaupasta olet ennen saattanut samalla sitoutua tiettyyn liittymätyyppiin. Tämä on pitänyt huomioida puhelimen hintaa laskiessa. Nykyään mitkään Suomessa maksusopimuksella myydyt puhelimet eivät tiettävästi ole sim-lukittuja, joten liittymän vaihtaminen säännöllisesti halvempaan vaihtoehtoon onnistuu helposti. Lainsäädäntö kuitenkin mahdollistaa kytkykaupan, joten kannattaa pitää silmät auki.
 • Halvin liittymä on aina yksilöllinen: Älä usko pelkästään muiden tekemiä puhelinliittymien hintavertailuja, vaan arvioi liittymän hinta aina omasta näkökulmastasi. Jokaisella käyttäjällä on omat yksilölliset tarpeensa, ja nämä vaikuttavat siihen, mikä on paras tarjous juuri sinulle. Joskus yksittäiselle kuluttajalle halvin vaihtoehto ei ole se liittymä, joka palvelee parhaiten keskivertokäyttäjää. Tämä on erityisen tärkeää huomioida, jos matkustat paljon tai soittelet kaukopuheluita tiettyihin maihin.

Teknologian kehittyminen vaatii puhelinliittymiltä aina uutta

Nurkan takana odottaa aina uudenlaisia puhelimia ja uudenlaisia viestintäteknologioita. Tämä tarkoittaa, että operaattorien täytyy vuosi toisensa jälkeen päivittää puhelinliittymiään. Kun markkinat ovat siirtymässä vanhasta teknologiasta uuteen, osa operaattoreista osaa reagoida tilaisuuteen muita nopeammin.

Esimerkiksi kuluttaja, joka hankkii 5G-puhelimen ennen kuin hänen operaattorinsa tarjoaa alueelle 5G-liittymiä, voi hyvin joutua hyppäämään kilpailevan operaattorin huomaan.

Toinen vastaava esimerkki koskee EU:n laatimia säädöksiä, jotka takaavat kuluttajille halpaa roaming-dataa muissa EU- ja ETA-maissa matkustettaessa. Osa suomalaisista operaattoreista hidasteli uusien, halpojen roaming-hinnastojen käyttöönoton kanssa ja menetti niin tehdessään hyvän tilaisuuden houkutella matkustavia asiakkaita itselleen. Samaan aikaan esim. Telia laski omia roaming-hintojaan hyvissä ajoin ennen säädösten astumista voimaan. Näin Telia kaappasi itselleen valtaosan niistä asiakkaista, joille uudet, halvat roaming-hinnat olivat ostopäätöksessä tärkeä tekijä.

Suomessa toimii neljä puhelinoperaattoria:

Suomessa kuluttaja-asiakas voi ostaa neljän eri operaattorin puhelinliittymiä. Eri operaattoreilla on hieman eri painopisteet tuotteissaan. Tutustu alta ajankohtaiseen valikoimaan.

 • DNA on vuodesta 2007 asti toiminut kotimainen puhelinoperaattori, joka pitää yllä yhtä kolmesta Suomessa toimivasta matkapuhelinverkosta. DNA:n tuotteet ovat melko samanlaisia kuin Elisan ja Telian. Usein se on pärjännyt hyvin vertailtaessa nopean datan ja puheluiden hintoja.
 • Elisa Saunalahti. Elisa on DNA:n rinnalla toinen kotimainen operaattori, joka ylläpitää omaa matkapuhelinverkkoaan. Elisan kuluttaja-asiakkaille tarjoamat puhelinliittymät on koottu Saunalahti-brändin alle.
 • Telia eli entinen Sonera on yleispohjoismainen operaattori, jonka valttikorttina on laaja, kansainvälinen matkapuhelinverkko. Kuluttajille verkon laajuus on jo pitkään näkynyt siinä, että useimmat Telian käyttäjät pääsevät nauttimaan ilmaisesta tai halvasta datasta kaikissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Telia ja DNA ovat myös tehneet yhteistyötä syrjäseuduilla taatakseen mahdollisimman monelle käyttäjälle jatkuvan 4G-yhteyden.
 • Moi Mobiili. DNA:n verkossa toimiva itsenäinen palveluoperaattori Moi on uusin tulokas Suomen operaattorimarkkinoilla. Moin myyntivalttina on selkeästi hinnoiteltu ja halpa liittymäpaketti, johon sisältyy kiinteä datapaketti ja kohtuullisesti hinnoitellut puhelut ja viestit. Lisäksi kuluttajan on helppo ostaa liittymään kuukausikohtaisesti rajaton data- tai puhepaketti. Moin perusliittymä on monissa vertailuissa osoittautunut peruskäyttäjälle halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Usein kysyttyä

Miten löydän edullisimman liittymän?

Pohdi, tarvitsetko rajattoman datapaketin ja/tai puhe- tai tekstiviestipaketteja. Valitse sen jälkeen liittymävertailustamme valintoihisi sopiva edullisin vaihtoehto.

Mistä puhelinliittymän hinta koostuu?

Puhelinliittymän hinta koostuu neljästä elementistä: datan hinta ja määrä, puheluiden ja tekstiviestien hinnat tai paketin suuruus, kiinteä kuukausimaksu ja avausmaksu. Nämä on otettu liittymävertailussamme huomioon.

Mitkä operaattorit ovat liittymävertailussa mukana?

Liittymävertailussamme on mukana DNA:n, Telian, Elisan (Saunalahti) ja Moi Mobiilin puhelinliittymät.