Parhaat liittymät eri käyttäjille

Tälle sivulle kokosimme yhteenvedon monista erilaisista liittymävertailuistamme. Listasimme alle kaikkein parhaat puhelinliittymät Suomessa. Seitsemän kategoriaa ja runsaasti hyviä vaihtoehtoja.

Kelaa alas ja löydä juuri sinulle sopiva puhelinliittymä.

Suomen halvin puhelinliittymä

Suomen halvin puhelinliittymä löytyy helposti vertailusivumme kautta:

 1. Halvin ja yksinkertaisin liittymä markkinoilla on Elisa Saunalahti Kotipuhelin. Kyseessä on vanhojen lankapuhelinliittymien mobiiliversio. Liittymä ei salli datansiirtoa eikä tekstiviestejä. Puhelut lankaliittymiin ja Elisa Saunalahti Kotipuhelin -liittymiin sen sijaan ovat erittäin halpoja. Kuukausimaksu 2,99 euroa.
 2. Halvin yleiskäyttöinen mobiililiittymä on Globetel Perus. Telian verkossa toimiva operaattori tarjoaa puheluita ja tekstiviestejä monia kilpailijoita halvemmalla hinnalla, edullista mutta hidasta 2G-tiedonsiirtoa sekä kohtuullisesti hinnoiteltuja ulkomaanpuheluita. Kuukausimaksu 3,90 euroa.
 3. DNA Mini Data on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen liittymä. 4,90 euron kuukausihintaan saa käyttöönsä rajattomasti DNA:n verkossa toimivaa 2G-dataa. Puhelut ja tekstiviestit tosin ovat kalliita, 7 senttiä minuutilta tai viestiltä..

Paras liittymä keskivertokäyttäjälle

Keskimääräinen suomalainen käyttää kansainvälisesti verraten poikkeuksellisen paljon dataa. Kuitenkaan rajatonta dataa ei useimmat käyttäjät tarvitsisi. Seuraavat kolme liittymää palvelevat parhaiten tyypillistä mobiilikäyttäjää:

 1. Moi Mobiili on Telian verkossa toimiva palveluoperaattori, jonka liittymät maksavat lähtökohtaisesti vain 6 euroa kuussa. Avausmaksua ei peritä. Kuukausimaksuun sisältyy neljä gigatavua 4G-dataa. Puhelut ja tekstiviestit veloitetaan erikseen, 0,055 €/min ja 0,055 €/viesti.
 2. DNA Äly 21M on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen pakkaus. Vaikka 21 Mbit/s -tiedonsiirtonopeus ei päätä huimaa, harva käyttäjä todellisuudessa tarvitsee nopeampaa nettiä. Tuolla nopeudella onnistuu yleensä jopa videoiden striimaaminen. Kuukausimaksu on 13,90 euroa. Myös puhelut ja tekstiviestit ovat tässä liittymässä poikkeuksellisen halpoja.
 3. Telia S on hyvä peruspakkaus. Liittymä sisältää 5 gigatavua dataa 4G-verkossa. Kuukausimaksu on tällä hetkellä tarjouksessa vain 9,90 euroa. Puhelut ja tekstiviestit ovat tosin melko kalliita.

Paras liittymä perheelle

Laadimme äskettäin vertailun, jossa selvitimme, millainen liittymä ja mikä operaattori palvelee parhaiten suomalaista perhettä. Perhe Rytkösen esimerkin valossa seuraavat kolme puhelinoperaattoria ovat parhaita perheille:

 1. Moi Mobiilin malli on kiinnostava nimenomaan perheiden näkökulmasta. Kukin yksittäinen liittymä maksaa kuusi euroa. Liittymiä voi tilata niin puhelimiin kuin tabletteihinkin. Jokainen tilattu liittymä lisää yhteiseen 4G-datan pottiin 4 gigatavua kuukausittaista tiedonsiirtoa, jota kaikki käyttävät yhdessä. Lisäksi kullekin yksittäiselle liittymälle voidaan ostaa kuukausikohtaisesti rajattomasti dataa tai puhetta erillisellä maksulla. Moi Mobiili on kätevä operaattori etenkin kohtuullisia määriä nopeaa nettiä kaipaavien perheiden kohdalla.
 2. Elisan liittymät ovat erityisen kiinnostavia lapsiperheille lähinnä, koska Elisa tarjoaa perhepakettia, jonka avulla vanhemmat voivat valvoa jälkikasvun liikkeitä. Muuten dataliittymät tulevat kuitenkin helposti kalliimmiksi kuin Moi Mobiililla.
 3. Telia on perheiden näkökulmasta paras operaattori lähinnä, jos perhe liikkuu paljon Suomen rajojen ulkopuolella. Euroopan-laajuisessa käytössä Telia on hinnoiltaan ylivertainen.

Halvin rajaton dataliittymä

Halvimmat rajattomat dataliittymät ovat vertailumme perusteella myös hitaita. Kaikki kolme markkinoiden edullisinta rajatonta dataliittymää ovat 2G-liittymiä.

 1. DNA Mini Data on markkinoiden halvin rajaton dataliittymä. 4,90 euron kuukausihinnalla saa käyttöönsä etanamaisen hitaan 256 kbit/s -tiedonsiirron. Liittymän avaaminen maksaa lisäksi 3,90 euroa.
 2. Elisa Tarkka 2G on hieman DNA:n vaihtoehto kalliimpi. Kuukausihinta on 9,90 euroa kuussa ja avausmaksu 3,90 euroa. Elisan lupaama 2G-tiedonsiirto on kuitenkin nopeampi kuin DNA:n, jopa 1 mbit/s.
 3. Globetel Mini Data on Telian verkossa toimivan Globetelin halvin rajaton 2G-liittymä. Dataliittymän nopeus 4 Mbit/s on korkeampi kuin Elisalla tai DNA:lla, mutta niin on myös kuukausihinta – 10,80 euroa.

Tehokkain rajaton dataliittymä

Suomalaiset rakastavat rajattomia dataliittymiä. Vertailimme taannoin kaikkein tehokkaimmat rajattomat dataliittymät ja katsoimme, mistä liittymästä saa eniten vastinetta rahoilleen. Top 3 näyttää tältä:

 1. DNA Rajaton 4G Super on tällä hetkellä ylivertaisesti edullisin tapa päästä käsiksi huippunopeaan 300 Mbit/s -mobiilinettiin. Tarjoushintaan ainoastaan 29,90 euroa maksava liittymä antaa käyttäjälle rajattomasti tiedonsiirtoa niin nopeasti kuin DNA:n mobiiliverkko vain kulloinkin sallii.
 2. Halvin tapa saada Telialta 300 Mbit/s -nopeuksista dataa on räätälöidä liittymä itse. Tällöin valitaan Rajaton huippunopea data ja yhdistetään siihen käytön mukaan laskutettavat puhelut ja tekstiviestit. Hinnaksi tulee 34,90 euroa kuussa.
 3. Elisa Saunalahti 4G Super Plus maksaa halvimpana versiona 49,90 euroa kuussa. Se on tiedonsiirron osalta yhtä nopea kuin DNA Rajaton 4G Super, mutta ei pysty kilpailemaan hinnassa.

Halvin liittymä ilman nettiä

Osa kuluttajista ei kaipaa puhelimeen nettiä. Netittömien liittymien vertailussamme selvisi, että kokonaan nettiä vailla olevista liittymistä halvin on tämä:

Elisa Saunalahti Kotipuhelin on lankaliittymän tapaan toimiva mobiililiittymä. Puheluiden soittaminen lankaliittymiin ja muihin Elisa Kotipuhelin -liittymiin on halpaa. Kuukausimaksu on 3,99 euroa. Liittymästä ei voi lainkaan lähettää tekstiviestejä eikä siihen voi yhdistää dataa. Elisa Saunalahti Kotipuhelin on ylivertaisesti paras liittymä henkilölle, joka haluaa pitää puhelimet puhelimina ja sillä sipuli.

Paras prepaid-puhelinliittymä

Vaikka prepaid-liittymien suosio ei olekaan Suomessa kansainvälisesti katsottuna kovin korkealla tasolla, myös suomalaisille on tarjolla ennalta maksettavia liittymätyyppejä. Selvityksemme mukaan seuraavat kolme liittymätyyppiä ovat parhaita kukin hieman erilaisille prepaidin käyttäjille:

 • Elisa Saunalahti Prepaid on paras prepaid-liittymä sellaiseen pitkäaikaiseen käyttöön, jossa netti on sivuroolissa.
 • DNA Super Prepaid sopii lisänettipaketteineen hyvin runsaasti nettiä käyttävälle, mutta kevyessä peruskäytössä ei ole halvin vaihtoehto.
 • DNA Rajaton Prepaid on paras viikon tai parin tehokkaaseen käyttöön. Sopii hyvin esimerkiksi turisteille.