Ei ole täysin yksinkertaista selvittää, mikä on paras puhelinliittymäpaketti perheille. Osa suomalaisista operaattoreista tarjoaa erityisesti perheille räätälöityjä tuotteita, kun taas toisilta liittymäntarjoajilta paras perhepaketti löytyy yksittäisiä liittymiä ristiin rasiin yhdistelemällä.

Huomaa, että liittymien keskittäminen vain yhdelle operaattorille on yhä hyödyttömämpää nykyään, sillä iso osa tyypillisen suomalaisen perheen sisäisestä viestinnnästä tapahtuu netin kautta, ei puhelinverkossa, jossa keskittämisestä saattaisi olla hyötyä.

Tähän artikkeliin kokosimme esimerkkejä tämän hetken parhaista puhelinliittymäpaketeista nimenomaan perheitä silmällä pitäen. Tutustu, vertaile ja löydä sopiva liittymä.

Tällainen on esimerkkiperheemme, Rytköset

Tässä vertailussa käytetään esimerkkinä viisihenkistä perhettä, jolle etsitään sopivaa puhelinliittymäpakettia eri operaattoreilta. Saanemme esitellä Perhe Rytkösen:

 • Isä Uuno käyttää kännykkää ja tablettia koko ajan ärsyttävyyteen asti.
 • Faija Patrik ei pidä puhelimista ja käyttää liittymää ainoastaan pakollisiin puheluihin ja nettiä hätätapauksissa.
 • Vanhin lapsi Minna on teini-ikäinen. Hänelle halutaan hankkia kohtuullisen hyvällä nettiyhteydellä varustettu liittymä.
 • Keskimmäinen lapsi Elli on 10-vuotias. Hänelle riittää tässä vaiheessa puhelin pieneen käyttöön.
 • Nuorin lapsi Maria on vasta taapero. Patrik on vahvasti sitä mieltä, ettei niin pieni tarvitse vielä omaa ruutua tuijotettavaksi, joten hänelle ei hankita liittymää.

Artikkelin alareunasta löydät halvimman vaihtoehdon tälle perheelle. Voittaja saattaa tulla yllätyksenä!

Telia

Ennen Sonerana ja Tele Finlandina tunnettu Telia on parhaimmillaan kansainvälisessä käytössä, sillä sen liittymät sisältävät ilmaista dataa miltei kaikkialla Euroopassa. Telian liittymät voi ostaa valmiina paketteina tai räätälöidä tarpeen mukaisesti. Alle 26-vuotiaille ja opiskelijoille Telialla on erityistarjouksia.

Seuraavat Telian liittymät sopisivat hyvin perheelle Rytkönen:

Perhe Rytkönen ja Telia

Rytköset valitsevat tarpeitaan vastaavat seuraavat liittymät Telialta:

 • Uuno räätälöi itselleen liittymän, jossa hän saa rajattomasti dataa, mutta puhelut ja viestit laskutetaan käytön mukaan. Hintaa tulee 24,90 euroa kuussa. Lisäksi hän saa 8 euron alennuksella mobiililaajakaistan tablettiinsa.
 • Patrikille riittää itse räätälöity 5 Gt/kk datapaketti ja käytön mukaan laskutettavat puhelut ja viestit. Hintaa liittymällä on 9,90 euroa kuussa.
 • Teini-ikäinen Minna saa nuorille tarkoitetun X-liittymän nimeltä ”Sopii useimmille”. Siinä on rajaton 4G-netti 100Mbit/s -siirtonopeudella. Pakettiin sisältyy myös 600 minuuttia puheaikaa ja 600 tekstiviestiä kuussa. Hinta on 22,90 euroa kuussa.
 • 10-vuotias Elli saa samanlaisen pieneen käyttöön tarkoitetun, mutta sangen näppärän liittymän kuin Patrik-isä.

Elisa Saunalahti

Elisan Saunalahti-liittymät ovat parhaimmillaan edullisina perusliittyminä. Nämä Elisan verkossa toimivat liittymät palvelisivat hyvin esimerkkiperhettämme:

Perhe Rytkönen ja Elisa

 • Kova netin käyttäjä Uuno hankkii Saunalahti-liittymän, jossa puhelut ja tekstiviestit laskutetaan käytön mukaan, ja netti on perus 4G rajattomalla datalla. Hintaa liittymällä on 19,90 euroa kuussa. Lisäksi hän hankkii tablettiin 31,40 euron 4G-super-mobiililaajakaistan.
 • Myös Patrik ottaa Saunalahti Tarkka -liittymän, jossa puhelut ja viestit laskutetaan käytön mukaan. Lisäksi Patrik ottaa superhitaan 1 Mbit/s-liittymän lähinnä turvallisuussyistä ja alempana kuvaillun perhepaketin hyödyntämiseksi. Hintaa tulee 9,90 euroa kuussa.
 • Teini-ikäinen Minna saa Huoleton-liittymän, jossa on rajattomasti puhetta ja tekstiviestejä. Lisäksi hänelle tilataan 50 Mbit/s -nopeuksinen 4G-netti ilman datakattoa. Hinnaksi tulee 19,90 euroa kuussa.
 • 10-vuotias Elli saa identtisen liittymän isä Uunon kanssa, sillä Patrikin valitsema netti on hieman liian hidas. Saunalahdelta ei löydy oikein kunnon välivaihtoehtoa kevyelle netin käyttäjälle.
 • Lisäksi perhe haluaa hankkia Elisa Perhe -lisäpalvelun, jonka avulla lapsien liikkeitä voi seurata ja hänen puhelimensa asetuksiin voi vaikuttaa etäältä turvallisuuden lisäämiseksi. 5,90 euron kuukausihintaan sekä Patrik että Uuno pääsevät käyttämään palvelua ja valvomaan Ellin ja Minnan iltamenoja. Myös lapset pitävät valvonnasta, sillä sen ansiosta isät uskaltavat päästää lapsensa liikkumaan vapaammin.

Moi Mobiili

Moi Mobiili on kiinnostava vaihtoehto nimenomaan perheiden kannalta, sillä Moin hinnoittelu rakentuu useiden ”simmien” eli sim-korttien varaan. Uusien liittymien lisääminen samaan pakettiin on helppoa.

Perhe Rytkönen ja Moi Mobiili

Moi Mobiililta Rytköset tilaavat yhteensä viisi simmiä: Yksi kullekin ei-taaperolle ja lisäksi yksi ylimääräinen Uunon tablettia varten.

Kaikkien simmien dataa hallitaan lähtökohtaisesti yhtenä isona pakettina, jota kaikki käyttävät. Kukin simmi lisää yhteiseen datapottiin 4 gigaa dataa kuussa, joten yhteinen data on 20 gigatavua. Jos se ylittyy, kustakin megatavusta peritään kohtuullinen lisämaksu. Hintaa paketille tulee yhteensä 30 euroa kuussa, joka on kieltämättä erittäin edullista.

Tämän lisäksi Uuno kuitenkin haluaa tablettiinsa rajattoman datan. Tämä lisää hintaa 12 euroa kuussa ja pudottaa jaetun datapotin koon 16 gigatavuun. Kuultuaan tämän myös teini-ikäinen Minna kinuaa itselleen puhelimeen rajattomasti dataa. Siispä Úunon, Patrikin ja Ellin puhelimiin jää käytettäväksi 12 gigaa tiedonsiirtoa kuussa ja koko paketin hinnaksi tulee 54 euroa.

Yhteenveto: Minkä operaattorin Perhe Rytkönen valitsee?

 • Telian liittymäpaketin kokonaishinta/kk: 83,7 euroa.
 • Elisan liittymäpaketin kokonaishinta/kk: 106,90 euroa. Sisältää perhepaketin lasten turvaksi ja vanhempien avuksi.
 • Moi Mobiilin liittymäpaketin kokonaishinta/kk: 54 euroa.

Perhe Rytkönen päättää, että Moi Mobiilin ratkaisu on kaikkineen ehdottomasti edullisin, joten he päättävät tarttua siihen.

Elisan perhepaketti periaatteessa kiinnostaa vanhempia, mutta kokonaishinta on liian kova. Lisäksi Uuno on kyllin kätevä nörtti, joten hän onnistuu ulkopuolisten palveluiden avulla räätälöimään lasten kännyköitä valvomaan vastaavan palvelun miltei ilmaiseksi.