Paras liittymä keskivertokäyttäjälle

Käyttö / kk:

Sopivan puhelinliittymän löytäminen ei ole aina helppoa. Tässä artikkelissa selvitämme, mikä on paras liittymä keskivertokäyttäjälle Suomessa. Jatka lukemista.

Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa

Suomalaiset ovat maailman ylivoimaisesti ahkerimpia puhelindatan käyttäjiä. Tavallinen suomalainen siirtää noin 7,2 gigaa dataa kuukaudessa. Keskimääräinen suomalainen käyttää enemmän dataa kuin toiseksi ahkerimmat ruotsalaiset ja korealaiset keskimäärin yhteensä.

Eniten dataa maailmassa siirtävät DNA:n (9,9 Gt/kk) ja Elisan (8,6 Gt/kk) asiakkaat.

Eräs tärkeä syy suomalaisten suurelle datarakkaudelle löytyy liittymien hinnoittelusta. Suomessa liittymämarkkinat ovat kehittyneet kuluttajille hyödyllisellä tavalla. Esimerkiksi monissa Keski-Euroopan maissa rajatonta dataa on vaikea saada, ja pienetkin datapaketit on operaattorien sanattomalla sopimuksella pidetty erittäin kalliina. Suomessa sen sijaan kilpailu on ajanut operaattorit tarjoamaan toinen toistaan isompia ja edullisempia dataratkaisuja.

Vaihtoehtoinen tulkinta: Hajonta on suurta

Moi Mobiilin toimitusjohtajan mukaan datamäärien keskiarvo ei kuitenkaan kerro totuutta normaalin käyttäjän tarpeista. Hänen mukaansa hajonta käyttömäärissä on suurta. Pieni osa käyttäjistä käyttää nettiä raskaasti, kun taas 90 prosenttia operaattorin asiakkaista pärjäisi 2,5 gigatavun kuukausidatalla.

Puheluiden ja tekstiviestien suosio romahtaa

Suomalaiset soittavat yhä vähemmän puheluita ja lähettävät vähemmän tekstiviestejä. Puheluita soitetaan keskimäärin 60 kappaletta kuukaudessa ja tekstiviestejä lähetetään vain 40 kappaletta kuussa.

Kaikki kommunikaatio on siirtymässä vähitellen puhelinverkosta dataverkkoon. Moni suomalainen maksaakin turhaan rajattomista puheminuuteista ja viesteistä.

Paras liittymä keskivertokäyttäjälle

Esitämme seuraavassa vertailussa kolme parasta liittymää kahdelle erilaiselle suomalaiselle puhelimen käyttäjälle. Käyttäjäprofiilit on muotoiltu mediassa esitettyjen tavallisten ihmisten puhelimen käytön mukaisesti ja hintatiedot on poimittu omalta vertailusivultamme.

 

 

Keskivertokäyttäjä 1: Satunnainen soittelija

Keskivertokäyttäjä 1 ei vietä kovin paljoa aikaa netissä. Hän käyttää joitakin sosiaalisen median palveluita, toisinaan katsoo videota ja kuuntelee musiikkia ja hoitaa käytännön asioita puhelimella. Hän käyttää kuukausittain pari gigatavua dataa, puhuu 120 minuuttia ja lähettää 40 tekstiviestiä. Hänelle sopivia liittymiä ovat seuraavat kolme.

  1. Moi Mobiili Tili: DNA:n verkossa toimiva Moi tarjoaa 6 euron kuukausimaksulla neljän gigan 4G-datapaketin 100 Mbit/s -nopeudella. Puhelut maksavat 0,055 €/min ja viestit 0,055 €/kpl. Moi Mobiilin perusliittymä on normaalille käyttäjälle ehkä kaikkein sopivin ja edullisin vaihtoehto. Huomaa, että datakaton ylittävä data maksaa 0,015 € megatavua kohden.
  2. Telia S: Entisen Soneran S-liittymä on pieni ja edullinen paketti. Vain 9,90 euron kuukausihintaan saa 5 gigatavua dataa, joka on käytettävissä samaan hintaan myös muissa EU- ja ETA-maissa. Netin nopeus on 100 Mbit/s, ja katon ylittävä data maksaa yhden euron megatavua kohden. Kattoa ei siis kannata ylittää. Puhelut maksavat 0,07 €/min ja 0,07 €/kpl.
  3. DNA Äly 21 M: DNA tarjoaa rajattoman 3G-datan 13,90 euron kuukausihintaan. Puhelut ja tekstiviestit ovat halpoja – 0,045 euroa minuuttia tai viestiä kohden. Liittymästä peristään myös avausmaksu 3,90 euroa.

Keskivertokäyttäjä 2: Ahkera somettaja

Keskivertokäyttäjä 2 selailee kännykkää tiuhaan. Hän viettää aikaa sosiaalisessa mediassa, pelaa jonkin verran pelejä ja saattaa jopa toisinaan katsoa elokuvia kännykältä. Hän käyttää kuukausittain 7,2 gigatavua dataa, 80 puheminuuttia ja 40 tekstiviestiä. Seuraavat kolme liittymää ovat parhaita tälle ahkeralle somettajalle.

  1. DNA Äly 21 M: Jo yllä esitelty DNA:n liittymä sopii rajattoman datan puolesta ahkeralle netin käyttäjälle. Huonona puolena nopeus on vain 21 Mbit/s, joka sopii kyllä moneen käyttöön, mutta ei ole yhtä vauhdikas kuin nykyään yhä yleisempi 100 Mbit/s 4G-yhteys. Hinta 13,90 euroa kuussa plus avausmaksu 3,90 euroa.
  2. Moi Mobiili Rajaton Data: Moi Mobiilin rajattomalla datalla varustettu 100 Mbit/s -nopeuksinen liittymä maksaa 18 euroa kuussa. Puhe ja tekstiviestit kuten yllä, 0,055 euroa minuuttia tai viestiä kohden.
  3. Elisa Saunalahti Tarkka 4G: Varsin riittävä 50 Mbit/s -nopeuksinen Tarkka 4G -liittymä maksaa 19,90 euroa kuussa. Dataa on rajattomasti. Puhelut maksavat 0,069 euroa minuuttia kohden ja tekstiviestit 0,069 euroa viestiltä. Huomaa, että hintaan lisätään avausmaksu 3,90 euroa.

Mitä muuta kannattaa muistaa liittymää valitessa? 3 vinkkiä

  1. Peruskäyttäjä ei yleensä tarvitse puhe- tai tekstiviestipaketteja, vaan käytön mukaan laskuttaminen on nykyaikaiselle puhelimen käyttäjälle usein edullisempi vaihtoehto. Maksa kalliista paketista vain, jos oikeasti käytät yhä nykyään puhelinverkkoa runsaasti.
  2. Ole valmis vaihtamaan liittymää puolen vuoden tai vuoden kuluttua. Tällä tapaa pääset hyötymään väliaikaisista liittymätarjouksista ja voit säästää vuositasolla jopa sata euroa.
  3. Huomaa, että Telia tarjoaa tällä hetkellä markkinoiden parhaat diilit Euroopassa paljon matkustavalle. Tämä voi kuitenkin muuttua jo kesällä, kun myös muut operaattorit joutuvat luopumaan EU-alueen roaming-maksuista uusien säädösten astuessa voimaan.