Kesällä 2017 EU määräsi rajat operaattorien roaming-maksuille. Tämä vaikutti myös suomalaisiin operaattoreihin. Katso tästä, miten eri operaattorit ovat reagoineet muutokseen.

Roaming-maksut ovat laskeneet vuosi vuodelta

Jo vuosien ajan roaming-maksut EU- ja ETA-alueella ovat olleet laskussa. Vuodesta 2007 roaming-maksujen hinta on pudonnut EU-säädösten ansiosta yli 90 prosenttia.

Ensimmäinen todella merkittävä pudotus tapahtui heinäkuussa 2014, kun roaming-datan korkein luvallinen hinta putosi 45 sentistä megatavua kohden 20 senttiin. Pudotus oli siis yli 50 %.

Vähitellen koko roaming-maksujen järjestelmää on ajettu alas. Muutoksen taustalla on pitkään jatkunut yleiseurooppalainen poliittinen projekti, joka tähtää roaming-maksujen poistamiseen kokonaan. Muutoksesta hyötyvät paitsi turismi myös bisnes. Euroopalle ei ole mitään hyötyä siitä, että eri maiden operaattorit perivät toistensa verkoissa vierailemisesta valtavia maksuja.

Suomalainen demaripoliitikko Miapetra Kumpula-Natri on vetänyt Brysselissä roaming-maksujen poistamiseen tähtäävää lainsäädäntöprosessia.

Kesäkuussa roaming-maksut poistuivat

Kesäkuun 15. päivä Eurooppa siirtyi ainakin periaatteessa roaming-maksuttomaan aikaan. Kaikkien operaattorien pitää tarjota EU- ja ETA-alueella matkustaville dataa samalla hinnalla kuin kotimaassa.

Koska Suomessa käytetään enemmän dataa kuin muualla ja koska suomalaiset matkustavat verrattain paljon, meikäläisille operaattoreille on annettu erillislupa rajoittaa ilmaisen datan käyttöä ulkomailla. Tietyn datakaton ylityttyä suomalaisilta peritään siis yhä nykyään maltillisia roaming-lisämaksuja. Ilman tällaista erityistä säädöstä suomalaiset operaattorit joutuisivat kohtuuttomissa määrin uudistuksen maksajiksi.

Operaattorien perimä lisämaksu saa olla enintään 0,032 €/puheminuutti, 0,01 €/tekstiviesti tai 0,0077 €/Mt.

Seuraavaksi tarkistamme, millaisia roaming-ehtoja Suomen operaattorit tällä hetkellä tarjoavat.

Telia tarjoaa paljon dataa ulkomailla

Telia tunnettiin aiemmin Suomessa nimillä Sonera ja Tele Finland. Operaattori on hyödyntänyt jo pitkään kattavaa tietoverkkoaan Pohjolassa ja tarjonnut monille liittymäasiakkailleen ilmaisen tiedonsiirron Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Keväällä 2017 Telia muutti etuajassa osan liittymistään ilmaiseksi EU- ja ETA-alueella matkustaville. Kesään mennessä kaikkien Telian liittymien data-roaming on Euroopassa poistettu – tietyin liittymäkohtaisin lisäehdoin.

Suurin osa Telian liittymistä sisältää 5 Gt tai 10 Gt ilmaista tiedonsiirtoa Euroopassa.

Lisäksi Telialla on ulkomaanpaketteja, joiden avulla voi ostaa tietyn määrän tiedonsiirtoa melkein minne tahansa päin maailmaa matkustettaessa. Esimerkiksi Venäjälle tai Thaimaahan matkustava saa gigan dataa hintaan 29,90 euroa. Vastaavasti muun muassa Yhdysvaltoihin tai Intiaan mennessä datamäärä on puolet tuosta.

Huomaa, että Telia yritti äskettäin jättää vanhoja Soneran ja Tele Finlandin liittymiä käyttävät asiakkaansa kokonaan ilman verkkovierailun mahdollisuutta. Viestintävirasto kuitenkin puuttui tähän ja pakotti Telian kohtelemaan vanhojen liittymien omistajia tasavertaisesti.

DNA:n hinnoittelu on monimutkainen ja riippuu liittymästä

DNA:n tarjoama tiedonsiirto EU- ja ETA-alueella riippuu vahvasti asiakkaan liittymästä:

  • Seuraavat liittymät sisältävät automaattisesti 10 gigatavua Euroopan-laajuista dataa: DNA Nopea 4G Rajaton, DNA Nopea 4G Paketti, DNA Nopea 4G Jämpti.
  • DNA Rajaton 4G Super sisältää 600 megaa ilmaista EU-dataa.
  • Muista liittymistä peritään ns. EU-perusmaksu, joka on 0,57 senttiä megatavua kohden eli 5,70 euroa gigatavulta + kotimaan hinta.
  • Lue tarkemmin oman liittymäsi ehdoista DNA:n sivuilta.

Elisa Saunalahti on usein huono vaihtoehto EU-reissaajalle

Elisan Saunalahti -liittymistä peritään vielä enemmän lisämaksuja. Lähtökohtaisesti yksi gigatavu maksaa 7,44 euroa EU- ja ETA-alueella + kotimaan hinta.

Kuitenkin myös Saunalahdella on yksi Telian kaltainen ratkaisu Eurooppaan matkustavalle: 4G Premium -datapakettiin sisältyy 10 gigatavua tiedonsiirtoa ulkomailla.

Moi Mobiilin EU-tiedonsiirto on rajoitettua mutta selkeää

DNA:n verkossa toimiva palveluoperaattori Moi noudattaa muiden tavoin EU:n määräyksiä. Moilla on käytännössä kaksi datavaihtoehtoa, joista toisessa on kotimassa 4 gigan datakatto, toinen on rajaton.

4 gigan Moi-liittymissä ilmainen EU- ja ETA-data on rajoitettu yhteen gigaan ja rajattomissa liittymissä kahteen gigaan. Ylimääräisestä tiedonsiirrosta pitää maksaa 3,5 euroa ekstraa kutakin alkavaa gigatavua kohden.

Globetel on aina hyvä vaihtoehto kansainväliseen viestintään

Halvoista ulkomaanpuheluistaan parhaiten tunnettu Globetel on kiltisti poistanut liittymistään roaming-maksut kokonaan EU- ja ETA-alueella. Koska Globetelin liittymät ja palvelut suosivat muutenkin kansainvälistä kommunikaatiota, operaattoria voi suositella lämpimästi kuluttajille, jotka matkustavat runsaasti.