Kun mobiilinetillä ei ole suurempaa merkitystä ja sitä käytetään enimmäkseen uutisten lukemiseen sekä sähköpostien avaamiseen, liittymän valinnassa ratkaisevaksi tekijäksi tulevatkin puhelu- ja tekstiviestihinnat. Tekstiviestitkin voidaan itse asiassa jättää tästä vertailusta pois, koska niiden sijaan käytetään enemmän netin kautta toimivia viestisovelluksia, joten keskitytään puheluihin.

Meitä on joka menoon ja kiireisimmät ihmiset soittavat ja vastaanottavat puheluita erittäin paljon. Mikä on se edullisin liittymä, joka kattaa kaikki puhelutarpeesi ja minuutteja jää myös perhe- ja kaveripuheluille. Oletetaan, että tarvitset käyttöösi 1000 minuuttia puhetta kuukaudessa ja lähdetään vertailemaan eri operaattorien tarjouksia!

Pakettien etuja

Voidaan heti sulkea pois ne liittymävaihtoehdot, joissa ei ole puhepakettia: esimerkiksi Moi tarjoaa puhetta hinnalla 0,055 euroa minuutilta, mikä tekee 1000 minuutin tapauksessa 55 euron laskun. Myös Saunalahdella pienimmissä liittymäpaketeissa puhelun hinta on aika kova, joten on syytä katsoa vain niitä liittymiä, joissa on puhepaketti mukana. Näin ollen Moi tippuu tästä vertailusta pois ja vaihtoehdoiksi jäävät Telia, Elisa ja DNA.

Telia

Telia tarjoaa rajattoman määrän puheminuutteja vain Rajaton-liittymissä, joissa tärkein paino on kuitenkin nettiyhteydellä. Näihin liittymiin kuuluu myös rajaton määrä tekstiviestejä. Halvin Rajaton liittymä on Rajaton 200 M ja se tulee maksamaan käyttäjälle 29,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan. Avausmaksu myös peritään ja sen hinta on kolme euroa. Ensimmäisen vuoden jälkeen liittymän hinnaksi tulee 32,90 euroa kuukaudessa, mutta siinä ei ole määräaikaisuutta, joten vaihto onnistuu helposti. Tätäkin halvempi puhepaketti Telialta löytyy: se on Rajaton 100 M, jossa puheen määrä on rajoitettu 1200 minuuttiin ja hinta on kolme euroa halvempi kuin Rajattoman 200 M. Jos netin nopeudella ei ole suurta merkitystä, on syytä tarkistaa omat puheminuutit vaikka edellisten kuukausien laskuista – niin, että niistä syntyy tilastotietoa, johon pohjautuen voisi päättää: riittääkö se 1200 minuuttia vai ei.

Yhteenvetona Telian vaihtoehdosta 1000 minuutin käyttäjälle:

  • 1200 minuuttia kuukaudessa
  • Avausmaksu 3 euroa
  • 26,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden aikana
  • Toisen vuoden alusta hinta nousee 29,90 euroon kuukaudessa
  • Samassa paketissa myös enintään 100 megan nopeudella toimiva 4G mobiilinetti ilman datarajoitusta, kun sitä käytetään Suomessa, Pohjolassa tai Baltiassa
  • Datarajoitus Euroopan Unionin alueella ja ETA-maissa on 12 gigaa kuukaudessa

Kun siirrytään tutustumaan Telian liittymiin tarkemmin, löytyy sieltä sellainenkin kuin Telia Dot. Ainoa tekninen ero edellä mainittuun Rajaton 100 M -liittymään on datarajoitus EU/ETA-maissa: se on 11 gigaa eli vähemmän kuin 10 prosenttia. Netin käyttöä Suomessa, Pohjolassa tai Baltiassa ei rajoiteta lainkaan eikä rajoiteta puheluita, mutta liittymä maksaa maksimissaan 25 euroa kuukaudessa. Telia mainostaa, että jos soittamasi puhelut ja käyttämäsi data jäävät alle 25 euroon, maksat vain sen, mitä käytät, ja noin puolet asiakkaista saa tästä liittymästä jopa alle 15 euron kuukausilaskuja. Siinä taitaa olla se edullisin vaihtoehto tai se ainakin vaikuttaa siltä. Siinäkin tapauksessa, kun liittymää käytetään täysillä, lasku on aina 25 euroa. Mitä järkeä on lähteä käyttämään kalliimpaa Rajaton 100 M -pakettia, kun on olemassa Telia Dot?

Elisa

Elisan Saunalahti-liittymät jakautuvat kahteen vaihtoehtoon, joita ovat Huoleton ja Tarkka. Tarkka pitää sisällään rajattoman datamäärän, mutta puhelut ja viestit maksetaan aina käytön mukaan ja hinta on melko kova: 0,069 euroa minuutilta. Tämä tekee 1000 minuutin käyttäjälle jo 69 euron laskun. Tarkka-liittymät suojetaan siis heti pois.

Saunalahti Huoleton on puolestaan sellainen liittymä, jonka hinta riippuu vain valitusta nettinopeudesta ja datarajoituksetkin vaihtelevat EU/ETA-maissa. Suomessa nettiä voi käyttää rajattomasti. Puhetta kuuluu kaikkiin näihin paketteihin rajattomasti, mutta halvin paketti maksaa 29,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden aikana, minkä jälkeen hinta nousee neljällä eurolla. Avausmaksukin veloitetaan ja se on 4,90 euroa. Kun mietitään netin nopeutta, joka on tässä liittymässä 150 Mbit/s, ero edellä selostettuun Telia Dot -liittymään ei ole Saunalahden liittymää mainostava.

DNA

Niin kuin muutkin operaattorit, DNA keskittyy enemmän netin nopeuksiin eikä rajoituksiin. Hinnat vaihtelevat nimenomaan netin nopeuden liikuttamina, ja useassa liittymässä puhetta on rajattomasti mukana. DNA:n halvin vaihtoehto 1000 minuutin käyttäjälle on nimeltään yksinkertaisesti DNA Rajaton, jossa nimensä mukaan on rajattomasti puhetta ja dataa. Mobiilinetin nopeus saa käyttäjän kuitenkin hermostumaan usein: se ei ole kuin 1 Mbit/s! Liittymän hinnassa se voisi näkyä vaikka kolme kertaa pienempänä lukuna kuin muiden liittymien hinnat, mutta näin se ei kuitenkaan ole: käyttäjä tulee maksamaan tästä liittymästä 22,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan ja jatkossa 24,90 euroa. Avausmaksu on 3,90 euroa. Herää vain kysymys, kenelle tällainen liittymä on suunniteltu?

Yhteenvetona

Taulukko tulee nyt varmasti havainnollistamaan, miten asiat todellisuudessa ovat. Eroja on nimittäin suuria, vaikka kaikki luvut näyttävät olevan aika lailla samaa suuruusluokkaa. Taulukkoon on koottu joka operaattorin edullisimmat liittymät, joilla asiakas saisi eniten puheaikaa netistä riippumatta. Yhdessäkään liittymässä ei ole datarajoitusta, kun nettiä käytetään Suomessa.

Huomion arvoista on se, että tässä taulukossa Telia Dot -liittymän kokonaishinnaksi kahden käyttövuoden aikana muodostunut luku on maksimimäärä eikä tarkka lukema. Laskuja voi tulla pienempiäkin. Saunalahti tippuu tästä vertailusta kokonaan pois, sillä melkein 30 prosentin hintaerolla Teliaan nähtynä se tarjoaa vain vähän parempaa nettiä – ja sekin on vaikeasti todistettavissa, mitä ovat ne todelliset nopeudet kaikilla näillä operaattoreilla.

DNA:n Rajaton-liittymää on syytä miettiä vain, jos soittoja tulee joka kuukausi aivan varmasti erittäin paljon ja nettiä ei tarvita lainkaan. On melkein mahdotonta kuvitella tilanne, jossa nykyajan ihminen käyttäisi puhelimessaan 1 megabitin nettiä: mitä todennäköisimmin tällainen asiakas ei käytä nettiä lainkaan, mutta roikkuu puhelimessa koko ajan.

Telia Dot -liittymä lienee tästä vertailusta kuitenkin edullisin, koska jos jossain vaiheessa tulee tarvetta myös mobiilinetille, se tulee toimimaan samaan hintaan aivan riittävällä nopeudella. Lisäksi, jos puhelinta käytetään erittäin paljon esimerkiksi työpuheluihin, loma-ajat voivat pienentää laskuja ja hinta muodostuu edullisemmaksi kuin DNA:lla.

Loppusanaksi siis:

  • Saunalahti häviää niin Telialle kuin DNA:lle
  • DNA Rajaton sopii vain niille ihmisille, jotka eivät käytä nettiä lainkaan
  • Telia Dot on vajaat neljä prosenttia kalliimpi kuin DNA Rajaton, mutta siinä on aina toimiva netti, jos sille on jossain vaiheessa tarvetta

Totta kai, kahden vuoden aikaväli voi osoittautua liian pitkäksi tarkasteluväliksi jo vuoden kuluttua: se tulee riippumaan tekniikan tulevasta kehityksestä. Liittymän kilpailuttaminen on aina kuitenkin syytä tehdä juuri tällaisten taulukoiden avulla: mitä havainnollistavampi, sitä parempi. Hinnan tarkistuksen jälkeen on kuitenkin aina syytä tarkistaa myös kyseisen operaattorin verkon kuuluvuus omalla alueella: harmittaa, jos muuten hyvä ja halpa liittymä ei toimikaan omalla alueella.