Puhelinliittymat.fi selvitti missä 4G verkko todella toimii, ja Suomessa lista ei ole kummallinen. 4G nopeuksista pääsee nauttimaan oikeastaan vain Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa sekä muutamassa muussa keskustassa. Katso alla olevasta kartasta kannattaako sinun ostaa 4g datapakettia ja 4g verkon kattavuus Suomessa juuri nyt!

4G verkko on huomattava parannus laajemmin käytössä olevaan 3G verkkoon, sillä datasiirron nopeus on periaatteessa jopa100 megaa sekunnissa. Useissa testeissä 4G verkon todellinen nopeus on noin 5-15 megaa sekuntissa, joka on huima parannus 3G verkon noin 200 kilotavun – 1 megan nopeuksiin. 4G datapaketista kannattaa siis maksaa jos iPadilla tai puhelimella haluaa katsella elokuvia, pelata pelejä tai tehdä muuta paljon kaistaa vaativaa. Näin tietysti vain jos satut asumaan Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa tai Kuopiossa. Muualla 4G verkko ei yksinkertaisesti toimi.

3G verkko sentään toimii pääteiden varressa ja melkein kaikissa asutuskeskuksissa mutta suurin osa Suomesta on joutuu edelleen tyytymään erittäin hitaaseen 2G verkkoon. Tilanne tuskin muuttuu kauheasti, sillä haja-asutusalueille ei yksinkertaisesti ole taloudellisesti järkevää asentaa 3G- ja 4G tukiasemia, sillä niitä tarvitaan vain joidenkin metrien välein.

Operaattorit laajentavat verkkoa jatkuvasti mutta työ on hidasta, ja nopeaa parannusta ei ole luvassa. Vie todennäköisesti vuosia ennen kuin 4G verkko on edes yhtä kattava kuin 3G verkko.

Katso liitteenä olevasta kartasta missä 4G verkko toimii ennen kuin ostat 4G datapakettia!

Mistä edullisin liikkuva laajakaista?

4G verkon kattavuus Suomessa

4g verkon kattavuus