Siirry sivun pääsisältöönSiirry footeriin
Etusivu » Puhelinliittymä ulkomailla

Paras ja edullisin puhelinliittymä ulkomailla matkustavalle – liittymän käyttö ulkomailla

Kun matkustat EU:ssa ja ETA-maissa, voit käyttää rajattomasti suomalaisia liittymiä ilman lisäkustannuksia. Lue alta tarkemmin siitä, mitä ulkomailla tulee huomioida puhelinliittymää käytettäessä.

Liittymät Mobiililaajakaistat Operaattorit Nopeustesti
Kuvituskuva

Puhelinliittymät ulkomailla eri operaattoreiden liittymällä

Kesäkuussa 2018 säädetyn EU-lakimuutoksen myötä tuli voimaan laki, joka säätää, että ETA-maissa on sekä tekstiviestien lähettäminen ja puhelimella soittaminen samanhintaista kuin Suomessa.

EU-roaming on sana, johon moni törmää tutkiessaan ulkomaan puheluiden hintoja.

Mitä EU-roaming sitten tarkoittaa? Kun puhelimessa on EU-roaming ominaisuus, se tarkoittaa, että voit käyttää EU-alueella omaa liittymääsi pääasiassa samoilla hinnoilla kuin Suomessa.

Voit siis käyttää liittymääsi oleskellessasi EU-alueella kuin olisit kotimaassa, soittaa, lähettää tekstiviestejä sekä käyttää dataa.

EU-roaming tarkoittaa käytännössä sitä, että kun puhelimessasi on se ominaisuutena ja olet toisessa EU-maassa, ei sinulle tule käytöstä ylimääräisiä maksuja.

Roaming tarkoittaa verkkovierailua. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sinulla on tietyn operaattorin liittymä, jonka palveluita käytät. Kun matkustat ulkomaille, käytät operaattorisi tarjoamia palveluita toisen operaattorin verkossa, sillä olet oman operaattorisi kantaman ulkopuolella.

Puhutaan verkkovierailusta. Mitä kaikkea puhelimellasi matkustamisen aikana teet, on se roamingia. Nykyään matkailu on suosittua ja puhelinten ominaisuudet ovat kehittyneet.

Jos muistellaan muutamia vuosia takaperin, oli ulkomaille matkustavalla pelko, ettei matkan aikana puhelinlasku nouse pilviin.

Moni käytännössä sulki puhelimen lentokoneeseen mennessään ja avasi sen vasta koneen laskeuduttua takaisin kotimaan maaperälle.

Kun EU:n säännöt uudistettiin, ei roamingin käyttö maksa enää mitään ylimääräistä ja voit käyttää puhelintasi huoletta EU-alueella ja ETA-maissa matkustaessasi.

Netin käyttö ulkomailla

Kun käytät ulkomailla puhelimesi nettiä, maksaa datansiirto aina sen verran, mitä se kyseisessä maassa maksaa.

EU:n viranomaisvaatimuksen mukaan datarajoituksella eli tiedonsiirrolla on käyttökatto. Datarajoitus ulkomailla takaa siis sen, ettei puhelinlasku kohoa pilviin ja vältyt yllätyksiltä matkan jälkeen.

Telian, DNA:n ja Elisan liittymissä EU:n käyttökatto sisältyy liittymän kuukausimaksuun, joten tästä ei tarvitse erikseen kantaa huolta. Jos taas matkustat EU:n ulkopuolelle, on operaattoreilla tarjolla erilaisia paketteja, jonka voit tilata ennen matkaa ja käyttää nettiä edullisesti.

Jos oleilet ulkomailla pitkään, kannattaa myös miettiä paikallisen liittymän hankkimista. Se saattaa usein tulla edullisemmaksi. Ulkomailla kannattaa myös hyödyntää kahviloiden ja ravintoloiden Wi-Fi-mahdollisuuksia, joissa käytät nettiä maksutta.

Kun matkustat ulkomaille ja avaat puhelimesi, puhelimesi löytää paikallisen sopimusoperaattorin automaattisesti.

Jos verkko ei löydy automaattisesti, auttaa tähän yleensä puhelimen uudelleenkäynnistäminen. Datansiirto ulkomailla on hinnoiteltu kyseisen maan mukaan. Jos liittymässäsi on datarajoitus, toimii se automaattisesti myös ulkomailla.

Ennen matkalle lähtöä onkin hyvä varmistaa tämä, niin välttyy yllätyksiltä. Kun saavut ulkomaille ja avaat puhelimesi, saat yleensä tekstiviestin, jossa on kerrottu ulkomaanpuheluiden, tekstiviestin ja datasiirron hinnat.

Oman operaattorin asiakaspalveluun kannattaa olla yhteydessä, jos sinulla on tarve muuttaa datarajoitusta.

EU:n ulkopuolella matkustaessa kannattaa olla erityisen huolellinen datansiirron kanssa, eikä esimerkiksi elokuvien katselu netissä ole järkevää. Onneksi nykyään voi ladata elokuvia valmiiksi ja katsoa niitä ilman nettiä.

Liittymät

Soittaminen ulkomailla

Kun olet ulkomailla, voit soittaa suomalaisella liittymälläsi aivan samalla tavalla kuin Suomessa soittaessa.

Kun avaat puhelimesi ulkomailla ja se on löytänyt verkon, voit soittaa ja vastaanottaa puheluita ja tekstiviestejä. EU- ja ETA-maissa soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen on samanhintaista kuin Suomessa.

Näiden maiden ulkopuolelle matkustaessasi, kannattaa sinun tarkastaa hinnat aina maakohtaisesti, sillä eri maiden välillä on eroja.

Suosituissa matkustusmaissa hinnat ovat tänä päivänä suht edullisia. Isojen yllätysten välttämiseksi jälkikäteen puhelinlaskussa, on hyvä hinnat kuitenkin tarkastaa.

Jos taas käytät dataa puhelujen soittamiseen, eli soitat esimerkiksi Messengerin, Skypen tai Whatsapin kautta, on tämä eri asia, kuin soittaa normaaleja puheluita. Palvelut nimittäin käyttävät runsaasti dataa ja näiden kautta soittaminen voi tulla kalliiksi.

Kun asetat liittymääsi datarajoituksen, voit ennen matkaa päättää, kuinka paljon olet valmis datankäytöstä matkoilla ollessasi maksamaan.

Tällä varmistat myös sen, ettei laskun saapuessa siinä ole yllätystä mukana. Kun olet käyttänyt sopimuksessasi olevan rajan, katkeaa se automaattisesti.

Ulkomailla ollessasi saat tästä tekstiviestin ja tiedät silloin rajan tulleen vastaan. Muutosten tekeminen ei operaattoreilla maksa mitään, eli jos haluatkin rajan tullessa vastaan korottaa taas rajaa, voit tehdä sen operaattorisi asiakaspalvelussa maksutta.

Mitään erillistä kuukausimaksua operaattorit eivät myöskään tästä palvelusta peri.

Jos pidät yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi ulkomailla ollessasi mieluummin esimerkiksi Whatsapin tai Messengerin kautta, kannattaa yhteydenotot silloin tehdä maksuttomassa Wi-Fi-yhteydessä.

Monessa hotellissa ja majapaikoissa on tänä päivänä ilmainen Wi-Fi käytössä.

Saunalahden ja Elisan liittymät ulkomailla

EU:ssa ja ETA-maissa maksat Elisan ja Saunalahden liittymillä soitettaessa saman hinnan kuin maksat kotimaassa. Puhelujen ja tekstiviestien vastaanottaminen ei maksa mitään ja tekstiviestien lähettäminen maksaa saman verran kuin Suomessa. 15.6.2020 lähtien Elisan ja Saunalahden liittymien kuukausimaksuihin sisältyy lisämaksutonta datasiirtoa, joka on liittymäkohtainen.

Sen ylittyessä, veloitus on 3,72 € gigatavulta. Iso-Britanniassa ja sen alueilla matkustaessa maksavat soitot Suomeen ja oleskelumaassa 0,069 € per minuutti ja tekstiviestit 0,069 € kappale. Kun vastaanotat puhelun tai tekstiviestin, eivät ne maksa mitään.

Kun käytät datasiirtoa Iso-Britanniassa ja sen alueilla, maksaa datasiirto 3,72 € gigatavulta. Alueet, jotka kuuluvat Iso-Britannian kanssa samaan alueeseen, ovat Pohjois-Irlanti, Gibraltar sekä Guernsey, Jersey ja Mansaari.

Muualla Euroopassa kuin EU- ja ETA-maissa sekä Venäjällä, soitot Suomeen ja oleskelumaahan maksavat 0,2356 € minuutti. Kun sinulle soitetaan ja vastaat puheluun, maksaa se sinulle 0,062 € minuutti.

Tekstiviestin vastaanottaminen ei maksa mutta jos itse lähetät tekstiviestin, maksaa se 0,0744 € kappale. Datasiirrosta maksat näissä maissa 0,059 € per megatavu.

Venäjän lisäksi näihin maihin Euroopassa kuuluvat Andorra, Färsaaret, Grönlanti, Monaco, San Marino ja Sveitsi. Suosittuihin maihin ja muun maailman maihin Elisa tarjoaa Reissunetti-pakettia lisäpalveluna ja siihen sisältyy kuukausihintaan tietty määrä dataa.

Jos matkustat esimerkiksi USA:han, kannattaa miettiä paketin ottamista, sillä soittaminen Suomeen muun maailman maista maksaa 2,39 € minuutti. Reissunetti-paketin hinta on joko 14,90 € tai 19,90 € riippuen kohdemaasta.

Telian ulkomaan puhelut

Telia jakaa ulkomailla soitetut ja vastaanotetut puhelut viiteen eri ryhmään. Pohjolassa ja Baltiassa matkustaessasi maksat puheluista, tekstiviesteistä ja datasiirrosta saman verran kuin ollessasi kotimaassa.

Tämä sama pätee myös EU- ja ETA-maissa. Oman EU-nettipaketin suuruus riippuu siitä, mikä liittymä sinulla on. Iso-Britanniassa ja sen alueilla soitot maksavat 0,069 € minuutti ja soiton vastaanottaminen 0,012 € minuutti.

Tekstiviestin lähettämisestä maksat 0,099 € kappaleelta. Suositut matkakohteet on jaettu kahteen eri ryhmään ja maasta riippuen, maksavat puhelut joko 0,86 € minuutilta tai 2,49 € minuutilta.

Reissupaketin hinta näihin maihin maksaa 24,90 € ja on voimassa kaksi viikkoa. Muihin maihin matkustaessa ja näissä soittaessa maksat puheluita Suomeen 2,49 € minuutti ja tiedonsiirrosta 12,49 € megatavulta.

DNA ulkomaan puhelut ja netinkäyttö

EU- ja ETA-maissa ollessasi, maksat puheluista saman verran kuin kotimaassa. DNA:n sivuilla pystyt helposti tarkastamaan maakohtaisesti, mitä missäkin maassa puhelut ja tekstiviestit sekä tiedonsiirto maksavat.

DNA:lla voit myös valita puhelinliittymään datapaketin, joita on useita erilaisia. EU-datapaketit ovat eri gigatavuisia. Kun EU-roamingin käyttö on kohtuullista, kaikki hinnat ovat samat kuin kotimaassa ollessasi.

Miten tuo kohtuullinen käyttö sitten määritellään? Kun kohtuulliseksi katsottu käyttömäärä ylittyy, veloitetaan normaalin kotimaan hinnan lisäksi EU- ja ETA-verkkovierailusta EU- lisämaksu.

Pohjoismaissa ja Baltiassa liittymää käyttäessäsi kuuluu kuukausimaksuun rajaton tiedonsiirto.

Näissä maissa et siis tarvitse erillistä EU-datapakettia. Vierailuverkot ja palvelut saattavat muuttua, joten aina kannattaa ennen matkalle lähtöä tarkastaa kyseisen maan hinnat.

Vertaile liittymiä tästä napista:

Liittymät