Siirry sivun pääsisältöönSiirry footeriin
Etusivu » Mobiilidata

Mobiilidata

Mobiilidata on yhteys jolla pääsee internettiin vaikka ei olisi langattoman yhteyden lähettyvillä. Mobiilidata kulkee mukanasi minne vain menetkin, mukaan lukien ulkomaat. Ulkomaiden kohdalla on omat rajoituksensa sekä mahdolliset lisähinnat ja näistä onkin hyvä ottaa selvää ajoissa ennen mahdollista ulkomailla oleskelua.

Yleisesti ottaen mobiilidatapaketeissa ja niiden yhteyksissä, nopeuksissa sekä hinnoissa on paljon eroja. Tämän vuoksi liittymiä on hyvä vertailla ja perehtyä sen verran aiheeseen että löytää itselleen parhaimman sekä sopivimman liittymän.

Näin voit säästää kuukausitasolla useita euroja maksamatta turhasta datan määrästä. Ensinnäkin oman käytön määrä sekä se, kuinka dataa käyttää, vaikuttaa kuukaudessa kuluvaan datan määrään. Käyttöä on mahdollista seurata helposti ja rajoittaa näin halutessaan, mikä on taas suoraan yhteydessä kuukausittain maksettavaan summaan.

Liittymät Mobiililaajakaistat Operaattorit Nopeustesti
Kuvituskuva

Mistä tietää kulutatko mobiilidataa?

Mobiilidatan käyttö on napin painalluksen päässä eikä se oikeastaan vaadi minkäänlaisia toimenpiteitä jos sen pitää koko ajan päällä puhelimen asetuksista.

Samanaikaisesti voi pitää myös langattoman yhteyden päällä, jolloin puhelin mahdollisuuksien mukaan kytkeytyy tarjolla olevaan langattomaan verkkoon ja näin ollen vähentää mobiilidatan käyttöä. Mobiilidatan asetus on tarvittaessa helppo tarkistaa puhelimen asetuksista. Puhelimen ollessa kytkettynä langattomaan verkkoon, mobiilidata ei kulu, eikä tietenkään siinä tapauksessa kun mobiilidata on kytketty pois päältä.

Rajattomassa liittymätyypissä datan seuraamaan ei ole välttämättä kovin tarpeellista, mutta se on silti hyvä tarkistaa ettei esimerkiksi maksa liittymästä liikaa jos dataa ei kulukaan kuukausittain kovin paljon. Mobiilidatan kulutusta voi seurata puhelimen asetuksista ja itselleen on myös mahdollista asettaa raja datan käytölle.

Miten paljon dataa kuluu?

Mobiilidatan käyttöön vaikuttaa moni asia, kuten minkä tyyppistä oman datan kulutus on. Käyttö voi olla pelien pelaamista, videoiden katselua, nettisurffailua, sähköpostin hoitoa tai kaikkea edellä mainittua. Jo pelkästään videoiden laatu vaikuttaa huomattavasti datan kulutukseen.

Tämän vuoksi omaa datan käyttöä on hyvä tarkistella niin pysyy perillä mitä se keskimäärin on. Riittänee että tiedät keskimääräisen kulutuksen liittymää hankkiessa. Lapsien liittymissä dataa saisi varmasti kulumaan mielettömät määrät ilman rajoituksia, mutta usein lapsilla on kuitenkin vanhempien asettamat peliajat ja näin dataa kuluu vähemmän.

Näin ollen lapsille varmasti riittänee liittymä jossa netin käyttö on rajallista. Samalla tämä säästää suoraan puhelinlaskussa. Datan käyttöä on myös helppo säästellä koko talouden voimin käyttämällä kotona ollessaan kodin langatonta yhteyttä.

Mobiilidatan arkinen käyttö

Mobiilidatan käyttö – tänä päivänä ihmiset ovat kukin laitteillaan enemmän ja vähemmän, monet jopa tienaavat elantonsa sen varassa. Dataa kuluu kuin huomaamatta ja moni ei välttämättä edes tiedä oman kulutuksen määrää tai sitä, että se on itseasiassa helposti tarkistettavissa oleva tieto.

Ei se perusarjessa tärkeä tieto välttämättä olekaan, mutta itselleen sopivan liittymän valinnassa oleellista, eikä näin maksa turhasta. Nykyään liittymiä on joka lähtöön kuin myös käyttäjiä ja tämä usein saattaa jopa sekoittaa kuluttajan. Mutta ei termejä tarvitse sen enempää tuntea. Liittymää on hyvä tarkastella siinä missä kilpailuttaa sähköt ja vakuutuksetkin.

Päivittää tarpeen vaatiessa sekä kilpailuttaa operaattoreiden kesken. Liittymän vaihto sujuu käden käänteessä eikä se vaadi kuluttajalta suurta vaivaa, operaattorit hoitavat tarvittavat asiat kuntoon.

Kuinka saada liittymä päivitettyä omiin tarpeisiin

Oletko usein miettinyt mistä maksat ja kuinka paljon, mutta et oikein ole varma onko hinta kohdillaan tai onko kenties tuttavan liittymä naurettavan halpa omaan verrattuna? Se on selvä että kaikille lähtökohtaisesti tarjotaan parasta, eli kalleinta liittymätyyppiä.

Mikä on toki helppo ensimmäisenä ottaa ja ajatella että asia on sillä kunnossa, kunnes huomaa että sama liittymä on ollut vuosia käytössä samanlaisena. Hintahan ei itsestään päivity kuin yhteen suuntaan ja se suunta on ylöspäin.

Myös liittymätyypit muuttuvat jatkuvasti ja yhteydet paranevat. On siis monta syytä päivittää oma liittymä. Se on helpointa kilpailuttamalla liittymä eri operaattoreiden kesken. Kannattaa ottaa huomioon ei pelkästään mobiilidatan käyttö, mutta puheluiden sekä viestien kulutuksen määrä, näin saat juuri sinulle sopivan paketin.

Mobiilidatan käyttö ulkomailla – roaming

Ulkomailla oleskelua varten on hyvä ottaa huomioon muutama oleellinen asia, ettei puhelinlasku pääse yllättämään ikävästi. Ensinnäkin matkakohde vaikuttaa datan käyttöön, nykyään Euroopassa voi käyttää mobiilidataa aika huoletta kun roaming maksuja ei enää veloiteta.

Tarkista kuitenkin aina operaattoriltasi ajankohtainen hinnasto. Roaming tulee olla myös sallittuna liittymässäsi ja puhelimen asetuksissa käyttöä varten. Kohteestasi ja ulkomailla oloajan kestosta riippuen kannattaa tarkistaa onko olemassa lisäpakettia matkan ajaksi.

Näissä on yleensä määritelty raja mobiilidatan käytölle sekä ajallisesti ja ylimenevästä käytöstä veloitetaan lisämaksu. Omat matkailutottumukset kannattaa ottaa siis huomioon liittymätyyppiä valittaessa kuin myös karsia turhat ulkomaan palvelut pois jos ei tule matkusteltua, ettet maksa turhista piilokuluista. Matkalla kannattaa aina myös hyödyntää mahdollinen langaton yhteys säästääkseen mobiilidataa.

Usein kysyttyä

Miksi kilpailuttaa mobiilidata -paketti?

Jos haluaa saada rahalle vastinetta ja maksaa juuri siitä mitä itse tarvitsee, niin on mahdollista säästää jopa kymmeniä euroja kuukausittain ja tämä voi tarkoittaa satojen eurojen säästöjä vuositasolla ja aina enemmän jos taloudessa on useampia liittymiä. Rahansäästö ei ole ainoa syy miksi liittymiä tulisi päivittää ja kilpailuttaa.

Liittymät ja niiden sisältämät palvelut kehittyvät jatkuvasti kuin myös yhteydet parantuvat, näin ollen pysyäksesi ajan tasalla on hyvä tarkastella mistä maksaa ja voisiko kenties samalla tai jopa pienemmällä summalla saada paremman vastineen. Kenties kaikki talouden liittymät vaatii omanlaisen liittymän, perheen pienimmille riittänee vähän pienempi paketti kun taas teinin videot ja pelit pitää saada pyörimään laadukkaalla kuvalla ja vanhemmat taas omien tarpeiden mukaan katsoo itselleen parhaan.

Kuinka usein liittymä kannattaa kilpailuttaa?

Jos sinulla on ollut jo pidempään sama liittymätyyppi, niin on hyvin todennäköistä, että päivittäminen olisi ajankohtaista. Usein liittymissä on tarjoushinnat vain vuodeksi eteenpäin ja tämän jälkeen normaalihinta aktivoituu ja huomaamatta maksat laskut uudella kalliimmalla hinnalla tarjouksen loputtua.

Sen sijaan on hyvä kilpailuttaa liittymä jo ennen kuin edellinen tarjous loppuu, jotta ei turhaan maksa kalliimpaa hintaa siinä vaiheessa jo vuoden vanhasta liittymätyypistä. Vuoden aikana on kerennyt tapahtua paljon ja markkinoilla on varmasti jälleen nopeampaa, halvempaa ja siihen hetkeen sopivammat palvelut. Vastaus onkin että liittymää on hyvä kilpailuttaa aika ajoin, ainakin viimeistään vuoden välein. Vastaavasti jos tilanteesi on muuttunut ja koet että liittymää voisi tarkastella, niin siinä kannattaa selvittää mistä sopivin sen hetken tilanteeseen.

Mikä mobiilidata -paketti sopii minulle?

Se mikä sopii itselleen parhaiten riippuu kaiketi siitä mitkä ovat kulutustottumuksesi. Onko kenties langaton yhteys osan aikaa yhdistettynä, niin kuin usein kotona ollessa laitteen kytkeytyessä verkkoon automaattisesti? Katsotko paljon videoita ja leffoja? Pelaatko puhelimella paljon? Kuinka tärkeä kuvantarkkuus on?

Kaikki nämä vaikuttavat datan kertymiseen. Jos käyttö on arkista surffailua ja selailua niin ei välttämättä tarvitse olla uusin ja nopein superliittymä. Lapsille myös riittänee hieman rajallisempi paketti. Kaikista parhaiten itselleen löytää oikeanlaisen ratkaisun vertailemalla ja miettimällä mitä oikeasti tarvitsee.

Tärkeä on myös huomioida laitteen ja liittymän yhteensopivuus, jotta saa täyden hyödyn datan käytöstä. Ulkomaille usein matkustavat haluavat varmasti miettiä kuinka ulkomailla käytettävä mobiilidata vaikuttaa laskuun vai sisältyykö mobiilidatan käyttö pakettiin ja miltä osin.