Uuden sukupolven dataverkko tekee tuloaan. Onko jo nyt mahdollista hankkia 5G-puhelinliittymä? Milloin 5G-verkko otetaan käyttöön? Lue vastaukset tästä.

5G-puhelinverkko moninkertaistaa 4G:n maksiminopeuden

5G eli viidennen sukupolven mobiiliverkko on pian täällä. Tällaisia ovat uuden verkon lupaukset:

  1. Suomeen kaavaillut ensimmäiset 5G-verkot sallivat todennäköisesti enintään 1 Gbit/s -tiedonsiirtonopeuden, joka on jo sekin moninkertainen verrattuna 4G-verkkoihin. Tämä on toki vain arvio teoreettisesta maksimista. Käytännössä käyttäjät jäävät varmasti murto-osaan näistä nopeuksista.
  2. 5G-tiedonsiirto tulee olemaan paitsi nopeampaa kuin 4G myös luotettavampaa. Tarkkuutta vaativat älylaitteet hyötyvät 5G:stä. Tämä on erityisen tärkeää teollisuudelle ja tieteelle.
  3. Nopeus mahdollistaa erilaisten virtuaalitodellisuuslaitteiden käytön mobiiliverkossa. Näin syntyy paitsi uusia mahdollisuuksia etätyöhön myös aivan uudenlaisia immersiivisiä mobiilipelikokemuksia.
  4. Myöhemmin 2020-luvulla 5G-verkot voivat yltää jopa kymmenen gigan nopeuksiin.
  5. 5G-verkko ruuhkautuu vähemmän kuin 4G-verkko, sillä tiedonsiirron taajuusalueita on laajennettu.
  6. Verkon käyttöä tehostaa myös ns. viipalointi, joka antaa esimerkiksi yrityksille mahdollisuuden ostaa oma, ruuhkaton kaistansa dataverkosta.

5G-verkkoa on jo testattu Suomessa

Suomessa 5G-verkkoa testattiin jo kesäkuussa. Silloin Tampereelta soitettiin maailman ensimmäinen 5G-puhelu Tallinnaan. Testi tehtiin Elisan verkossa.

Koska nykyiset puhelimet eivät oikein vielä tue 5G-tiedonsiirtoa, käytännössä testi tehtiin reitittimien avulla. Molemmissa päissä reititin loi wifin, jonka kautta puhelimet kommunikoivat 5G-verkon kanssa.

Uuden sukupolven verkko alkaa valmistua vuoden 2019 aikana

Tiettävästi ainakin Elisalla ja DNA:lla ensimmäiset 5G-tukiasemat ovat käytössä jo vuoden 2019 alussa. Tosin maastossa on tuossa vaiheessa vielä hyvin huonosti 5G-antenneita. Uusi järjestelmä tulee vaatimaan melko tiheän antenniverkon toimiakseen luotettavasti.

Tästä syystä 5G on aluksi maantieteellisesti hyvin rajattu ja vain hyvällä onnella siihen voi saada yhteyden isommissa asutuskeskuksissa.

Verkko tulee laajenemaan varsin hitaasti. Isompaan käyttöön 5G:tä voidaan lupailla vasta 2020-luvun alkuvuosina. Pikkupaikkakuntia tuskin saadaan nopeimman yhteyden piiriin ennen vuosikymmenen puoliväliä.

Jo nyt Elisa myy 5G-valmiita puhelinliittymiä

Elisa myy jo nyt 5G-valmiita liittymiä. Nämä liittymät siirtyvät automaattisesti 5G-verkkoon heti, kun se tulee saataville. 5G-valmiit liittymät mahdollistavat jo nyt max. 600 Mbit/s -nopeuksisen tiedonsiirron 4G-verkossa.

Käytännössä Elisan verkko on tällä hetkellä 5G-valmis paitsi testikaupungissa Tampereella, myös Jyväskylässä, Turussa ja Helsingissä. Etenkin Helsingissä Elisalla on kunnianhimoiset aikeet: Yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa Elisa aikoo kehittää pääkaupungista yhden maailman johtavista älykaupungeista.

Myös muut Suomen mobiiliverkkoja ylläpitävät operaattorit ovat lähteneet jo liikkeelle 5G-kilpailussa. Sekä DNA että Telia ovat testanneet omia verkkojaan ja aikovat sallia 5G-tiedonsiirron käytön heti, kun sopivat päätelaitteet tulevat markkinoille vuoden 2019 aikana.

5G-valmiita puhelimia saa vasta vuoden 2019 syksynä

Vaikka 5G-verkko on todellisuutta jo vuoden 2019 alussa, kuluttajat eivät pääse sitä oikeastaan vielä käyttämään. Nykyiset puhelimet eivät ymmärrä 5G:n kieltä, vaan laitteet pitää päivittää uudelle vuosikymmenelle.

Ensimmäiset 5G:tä tukevat reitittimet tulevat kauppoihin todennäköisesti keväällä 2019. Ne sallivat 5G-mobiilidatan käytön kotona tai toimistossa. Reititin ottaa 5G-signaalin vastaan ja muuntaa sen mille tahansa laitteelle sopivaksi wifi-verkoksi.

Ensimmäisiä 5G-puhelimia pitänee odottaa syksyyn 2019 saakka. Tällöin monet isot valmistajat tuovat todennäköisesti Suomessakin markkinoille uutta, supernopeaa tiedonsiirtoa tukevat puhelinmallinsa.

Historiallista triviaa: Onko 1G-verkkoa olemassa?

Kaikki tietävät 2G-, 3G- ja 4G-puhelinliittymät. Pian käyttöön on tulossa 5G. Mutta onko sellaista kuin 1G-verkko?

Vastaus: Kyllä on, tai oikeastaan oli. 1G eli ensimmäisen sukupolven matkapuhelinverkko tarkoittaa 1980-luvulla käyttöön otettua NMT-verkkoa, joka suljettiin Suomessa jo vuonna 2001.

Entä milloin on tiedossa 6G-verkkoon siirtyminen?

Myös 6G-teknologioita kehitellään jo. Yksi tämän alan johtavista tutkimuskeskuksista maailmassa löytyy Oulun yliopistosta.

6G tulee siirtymään vielä korkeammille taajuuksille kuin 5G. Käytännössä 6G tulee mahdollistamaan jälleen moninkertaisesti enemmän mobiilitiedonsiirtoa kuin edellisen sukupolven teknologia. Ongelmana korkeimmissa taajuksissa on, että ne eivät kulje seinien läpi kovin hyvin. Tämän haasteen ratkaiseminen voi vaatia aivan uudenlaista antenni- ja lähetinteknologioita.

6G-tiedonsiirron odotetaan tulevan käyttöön 2030-luvulla. Henkeä ei siis kannata pidättää.