5G-liittymä: kaikki Suomen 5G-liittymät
5G-liittymä hyödyntää uusinta teknologiaa ja sen netin nopeus voi olla moninkertainen vanhempaan 4G-teknologiaan verrattuna.
5G-liittymät: vertailu
Vertailutaulukossa näytetään kaikki liittymät, myös 5G-liittymät. Vertaa 4G- ja 5G-liittymiä keskenään ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.
- EU-dataa: 45 Gt/kk
- Verkko: DNA
- EU-dataa: 39 Gt/kk
- Verkko: DNA
- Tarjouksen kesto: 12 kk
- Kuukausimaksu tarjouksen jälkeen: 49.9 €/kk
- EU-dataa: 45 Gt/kk
- Verkko: Elisa
- Tarjouksen kesto: 12 kk
- Kuukausimaksu tarjouksen jälkeen: 44.99 €/kk
- EU-dataa: 47 Gt/kk
- Verkko: Telia
5G-puhelinverkko moninkertaistaa 4G:n maksiminopeuden
5G eli viidennen sukupolven mobiiliverkko on jo täällä. Tällaisia ovat uuden verkon lupaukset:
- Suomeen kaavaillut ensimmäiset 5G-verkot sallivat todennäköisesti enintään 1 Gbit/s -tiedonsiirtonopeuden, joka on jo sekin moninkertainen verrattuna 4G-verkkoihin. Tämä on toki vain arvio teoreettisesta maksimista. Käytännössä käyttäjät jäävät varmasti murto-osaan näistä nopeuksista.
- 5G-tiedonsiirto tulee olemaan paitsi nopeampaa kuin 4G myös luotettavampaa. Tarkkuutta vaativat älylaitteet hyötyvät 5G:stä. Tämä on erityisen tärkeää teollisuudelle ja tieteelle.
- Nopeus mahdollistaa erilaisten virtuaalitodellisuuslaitteiden käytön mobiiliverkossa. Näin syntyy paitsi uusia mahdollisuuksia etätyöhön myös aivan uudenlaisia immersiivisiä mobiilipelikokemuksia.
- Myöhemmin 2020-luvulla 5G-verkot voivat yltää jopa kymmenen gigan nopeuksiin.
- 5G-verkko ruuhkautuu vähemmän kuin 4G-verkko, sillä tiedonsiirron taajuusalueita on laajennettu.
- Verkon käyttöä tehostaa myös ns. viipalointi, joka antaa esimerkiksi yrityksille mahdollisuuden ostaa oma, ruuhkaton kaistansa dataverkosta.
Uuden sukupolven verkko alkoi valmistua vuoden 2019 aikana
Elisalla ja DNA:lla ensimmäiset 5G-tukiasemat ovat olleet käytössä jo vuoden 2019 alusta lähtien. Tosin maastossa oli tuossa vaiheessa vielä hyvin huonosti 5G-antenneita. Uusi järjestelmä tulee vaatimaan melko tiheän antenniverkon toimiakseen luotettavasti.
Tästä syystä 5G on aluksi maantieteellisesti hyvin rajattu ja vain hyvällä onnella siihen voi saada yhteyden isommissa asutuskeskuksissa.
Verkko tulee laajenemaan todennäköisesti varsin hitaasti. Isompaan käyttöön 5G:tä voidaan lupailla vasta 2020-luvun edetessä. Pikkupaikkakuntia tuskin saadaan nopeimman yhteyden piiriin ennen vuosikymmenen puoliväliä.
Jo nyt operaattorit myyvät 5G-valmiita puhelinliittymiä
Esimerkiksi Elisa myy jo nyt 5G-valmiita liittymiä. Nämä liittymät käyttävät aina 5G-nopeutta kun se on tarjolla, ja siirtyvät automaattisesti 5G-verkkoon heti, kun se tulee alueelle saataville. 5G-valmiit liittymät mahdollistavat jo nyt max. 600 Mbit/s -nopeuksisen tiedonsiirron 4G-verkossa.
Käytännössä Elisan verkko on tällä hetkellä 5G-valmis paitsi testikaupungissa Tampereella, myös Jyväskylässä, Turussa ja Helsingissä. Etenkin Helsingissä Elisalla on kunnianhimoiset aikeet: Yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa Elisa aikoo kehittää pääkaupungista yhden maailman johtavista älykaupungeista. Myös muut Suomen mobiiliverkkoja ylläpitävät operaattorit ovat lähteneet jo liikkeelle 5G-kilpailussa.
Lue myös
DNA:n 5G-liittymät Elisan 5G-liittymät Telian 5G-liittymät Moi Mobiilin 5G-liittymät