Siirry sivun pääsisältöönSiirry footeriin
Etusivu » Puk koodi

Puk koodi

Puk koodi saattaa olla monelle hieman tuntemattomampi termi, ja hyvä niin! Tämä tarkoittaa sitä että SIM-kortin pin koodi on syötetty oikein eikä puhelin ole joutunut vääriin käsiin. Puk koodia vaaditaan vain niissä tilanteissa, joissa SIM-kortin pin koodi on syötetty useaan otteeseen väärin, yleensä 3 kertaa.

Puk koodin tarkoituksena on estää väärien ihmisten pääsy puhelimen sisälle. Jos puhelimesi varastetaan ja varas yrittää SIM-kortin koodin 3 kertaa väärin, lukkiutuu puhelin niin kauaksi aikaa kunnes puk koodi syötetään. Puk koodia ei voi itse päättää, ja sen voi saada kyseisen operaattorin asiakaspalvelusta tai netistä omilta sivuilta. Koodi on yleensä kahdeksan numeron sarja, ja se syötetään sille osoitettuun ruutuun puhelimen avaamiseksi. SIM-kortin koodi kannattaa vaihtaa tämän jälkeen.

Liittymät Mobiililaajakaistat Operaattorit Nopeustesti
Kuvituskuva

Mitä jos syöttää puk koodin väärin?

Jos SIM-kortin pin koodin syöttää useaan otteeseen väärin, on tilanne korjattavissa puk koodin avulla, jonka jälkeen puhelin on taas normaalisti käytettävissä. Puk koodin kanssa asiat eivät käy yhtä helposti, mikäli koodin onnistuu riittävän useasti syöttämään väärin. Tämän takia koodille onkin annettu useampia syöttökertoja, kuin SIM-kortille.

Puk koodi on mahdollista syöttää yhteensä kymmenen kertaa puhelimeen. On siis hyvin epätodennäköistä että nämä kaikki kymmenen kertaa menisivät väärin. Jos näin kuitenkin käy, on tilanne hieman vakavampi kuin SIM-kortin pin koodin kanssa. Tässä tapauksessa nimittäin SIM-kortti lukkiutuu kokonaan ja on hankittava kokonaan uusi kortti. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun ja selittää tilanne. Tällöin voidaan kenties varata aika liikkeeseen tai tilata suoraan kotiin uusi SIM-kortti.

Puk koodi Telialta

Kun SIM-kortti lukkiutuu, saa sen helpoiten joko kyseisen operaattorin asiakaspalvelusta tai netistä omilta sivuilta. Jos sinulla on Telian liittymä, saat puk koodin helpoiten, ja vielä kaiken lisäksi ilmaiseksi, kirjautumalla omaan Teliaan.

Kun olet kirjautunut sivulle sisään, löydät puk koodin painamalla Liittymäni ja palveluni. Täällä näet puhelinnumeron johon liittymä on tehty. Paina puhelinnumeroa, ja tämän jälkeen kahdeksan numeroinen puk koodi ilmestyy sivun alaosaan. Toisena vaihtoehtona on hankkia PUK-koodi asiakaspalvelunumerosta maksuttomasti. Numeron voi löytää Telian sivuilta.

Jos käytössäsi on prepaid-liittymä, löydät PUK-koodin ainoastaan alkuperäisestä ostopakkauksesta. Ostopakkaus tulee siis säilyttää hyvin huolellisesti sen varalta, että puk koodi tulee jossain vaiheessa tarkastaa paketista. Jos pakkaus on hävinnyt, voi koodin selvittää menemällä lähimpään Telian myyntipisteeseen.

Puk koodi Elisa ja Saunalahti

Puk koodin löytää helposti ja ilmaiseksi kirjautumalla oma Elisaan henkilökohtaisilla tunnuksilla. Kun olet kirjautunut palveluun, valitse etusivulta PUK-koodit. Ainoastaan liittymän omistaja voi saada puk koodin näkyviin. Jos et omista liittymää, vaan olet vain sen käyttäjä, tulee sinun pyytää omistajaa kirjautumaan oma Elisaan ja hakemaan puk koodin SIM-kortin avaamista varten.

PUK-koodin löytää myös OmaElisa-sovelluksesta. Jos käytössäsi oleva liittymä on työpaikan kautta, voit katsoa PUK-koodin Työntekijän oma Elisa palvelusta. Tilanteessa jossa sinulla on työpaikan liittymä, eikä tunnuksia työntekijän oma Elisaan, niin tulee sinun ottaa yhteyttä työpaikkasi yhteyshenkilöön tai vastaavasti Elisan asiakaspalveluun. Jos haet puk koodin Elisan myymälästä, on hyvä ottaa huomioon että PUK-koodia kysyttäessä veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Ensisijaisesti siis suositellaan verkkoasiointia.

Puk koodi DNA

DNA palveluita käytettäessä puk koodin voi saada täysin maksutta kirjautumalla itsepalveluun DNA tunnuksilla. Koodin voi hakea myös oma DNA sovelluksesta, jonka voi ladata omasta sovelluskaupasta sekä Androidille että myös IOS:ille. Kaikkiin liittymiin ei kuitenkaan voi saada puk koodia verkosta. Jos sinulla on esimerkiksi DNA:n Prepaid liittymä, niin puk koodia ei ole mahdollista saada itsepalvelussa.

Tässä tilanteessa löydät puk koodin DNA prepaid liittymän ostopakkauksesta. DNA Welhon 4G-liittymän puk koodin saat puolestaan ainoastaan soittamalla DNA:n asiakaspalvelun numeroon. Verkosta itsepalveluna haettu puk koodi on maksuton, mutta asiakaspalvelusta tai liikkeestä pyydettynä siitä veloitetaan hinnaston mukainen 10 euron palvelumaksu.

Verkkoasiointia siis suositellaan, mutta tarpeen vaatiessa koodin hakeminen asiakaspalvelun kautta tai suoraan myymälästä on mahdollista maksua vastaan.

Puk koodi Moi

Jos olet Moi:n asiakas niin puk koodin hakeminen toimii melko lailla samoin periaattein kuin aikaisemmissakin operaattoreissa. Puk koodin löytää helposti verkosta Mun Moi-palvelun kautta. Palveluun voi kirjautua niin internetin kautta kuin myös sovelluksella.

Siirry valikon kohtaan ”simit” ja valitse SIM-kortti johon tarvitset puk koodin. Paina kohtaa SIM-kortin asetukset ja löydät sieltä koodin kortin avaamiseen. Vaikka olisit toisen operaattorin asiakas, voit silti yrittää kirjautua asiakassivuille. Saatat yleensä kuitenkin joutua jonottamaan asiakaspalveluun jonkin aikaa ja maksamaan 10 euron suuruisen palvelumaksun.

Operaattorin omat asiakkaat ovat tietysti ensisijaisia ja Moi pyrkii palvelemaan heitä ensin, mutta myös muiden operaattoreiden asiakkaita palvellaan mielellään pientä odottamista ja palvelumaksua vastaan. Tärkeintä on että kaikkien asiakkaiden SIM-kortit saadaan avattua.

Usein kysyttyä

Miksi puk koodi on tärkeä?

Puk koodi on kehitetty niin puhelimen kuin myös sen omistajan turvaksi ja suojaksi. Puk koodin tarkoituksena on estää se, ettei kukaan muu kuin puhelimen oikea omistaja pääse käsiksi puhelimen sisältöön. Jos koodia ei olisi ollenkaan, helpottaisi se hyvin paljon erilaisten varkaiden ja hakkereiden pääsyä sisään puhelimeesi.

Monet saattavat ajatella, ettei varkaan puhelimeen sisäänpääsy ole niin vakava asia, eikä se aiheuta muuta harmia omistajalle kuin uuden puhelimen oston. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Jos nimittäin varas pääsee käsiksi puhelimesi sisälle, on hänellä täysi pääsy moniin tietoihisi, kuten osoitetietoihin, kenties sähköpostiin, tai jopa pahimmassa tapauksessa pankkitietoihin. Näitä tietoja voidaan välittää eteenpäin ja käyttää paljon hyväksi, mikä asettaa puhelimen omistajan aivan uudenlaiseen vaaraan.

Puk koodi; voiko sen ohittaa?

Puk koodia ei voi ohittaa, eikä sitä myöskään voi poistaa käytöstä. Tämä perustuu nimenomaan siihen, ettei tällä tavoin muu kuin puhelimen oikea omistaja kykene avaamaan enää SIM-korttia ja puhelinta. Jos puk koodin kykenisi ohittamaan tai poistamaan käytöstä, ei sillä olisi enää mitään oikeasti järkevää käyttötarkoitusta.

On hyvä muistaa että puk koodille on myös asetettu tietty raja, kuinka monta kertaa koodia voi yrittää. Yleensä tämä määrä on 10 kertaa. Jos kymmenennellä kerralla koodi menee vielä väärin, lukkiutuu puhelimen SIM-kortti lopullisesti eikä sitä voida enää mitenkään avata. Tällöin puhelimeen on hankittava täysin uusi SIM-kortti. Jos varkaan toimesta SIM-kortti lukkiutuu, voi varas aina ostaa uuden kortin, mutta ei pääse ainakaan käsiksi omistajan tietoihin.

Puk koodi; mistä sen löytää?

Se mistä puk koodin voi löytää riippuu hyvin paljon siitä, millainen operaattori ja liittymä omistajalla on käytössä. Suurimmissa osissa liittymiä puk koodin hakeminen toimii hyvin samalla tavalla, operaattorista riippumatta. Puhelimen omistaja kirjautuu operaattorin itsepalveluportaaliin ja voi sieltä löytää maksutta puk koodin käsiinsä.

Joissain tapauksissa koodia ei kuitenkaan voida löytää verkkoasioinnin kautta. Esim. suurissa osissa Prepaid liittymistä puk koodi on saatavilla vain alkuperäisestä ostopakkauksesta. Jos pakkaus on hävinnyt, tulee asia hoitaa myymälässä tai asiakaspalvelussa, mikä usein on maksullista. Jos kyseessä on työsuhdekännykkä, saattaa operaattoreilla olla oma portaalinsa työsuhdeasiakkaille. Mikäli työntekijällä ei ole tunnuksia kyseiseen palveluun, tulee tämän ottaa yhteyttä työpaikan yhteyshenkilöön tai operaattorin asiakaspalveluun. Ohjeet oman puk koodin löytämiseen kannattaa tarkistaa operaattorin sivuilta.