Siirry sivun pääsisältöönSiirry footeriin
Etusivu » Netti kotiin

Netti kotiin

Kodin nettiä valitessa on operaattoreiden ja erilaisten nettiliittymätyyppien valikoima runsas ja ei ihme, että moni voi pähkäillä mikä netti kotiin olisi paras vaihtoehto.

Liittymät Mobiililaajakaistat Operaattorit Nopeustesti
Kuvituskuva

Mikä netti kotiin?

Etätyöskentelyn ja -opiskelun aikana kuitenkin moni on myös havahtunut siihen, ettei kodin netti riitä enää vastaamaan tarpeita, kun netin kuormitus on kasvanut merkittävästi.

Nettiliittymä onkin hyvä päivittää tämän päivän vaatimuksiin vastaavaksi, että kaikilla perheenjäsenillä sujuu niin työt kuin opiskelutkin sulavasti.

Töissä Teams-, Zoom- tai Skype -palaverit kuormittavat yhteyttä omalta osaltaan ja työtehtävät voivat vaatia kotinettiä tehokkaampaa yhteyttä.

Jo peruskouluopinnotkin sujuvat sulavammin nopealla nettiyhteydellä. Etenkin, jos perheessä on useampi kouluikäinen lapsi, puhumattakaan sitten korkeakouluopinnoista, joissa jo opiskelumateriaalin lataaminen koneelle voi kuormittaa nettiä.

Kokosimme tiiviin paketin siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida, kun kotinettiä lähtee päivittämään, että nettiytyypin ja -liittymän valinta olisi mahdollisimman yksinkertaista.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa hetki pohtia ja tarkkailla sitä miten paljon nettiä oikeastaan onkaan käyttänyt aiemmin. Se antaa jo hyvän pohjan lähteä nettiä päivittämään kodin nettiyhteyttä.

Päivityksessä kannattaa huomioida myös tuleva netin käyttö ja paljonko esimerkiksi työtehtävissä tarvitaan yhtäaikaisesti erilaisia ohjelmistoja, jotka vaativat oman osuutensa nettiyhteydestä.

Jos sovelluksia on paljon ja/tai netin käyttäjiä useita yhtä aikaa, niin netin nopeuteen kannattaa panostaa, jolloin saadaan mahdollisimman tehokkaasti netin tehoja käyttöön.

Kaistaleveys on sitä suurempi mitä nopeamman netin on valinnut kotiinsa ja sitä useammalle siitä riittää jaettavaa ilman ongelmia ja hidastelua.

Mobiiliyhteydellä netti kotiin

Kun mietitään mikä nettiyhteys kotiin on hyvä, niin ensimmäisenä vaihtoehtona voi tulla mieleen oman puhelimen mobiilidatayhteys.

Mobiililaajakaistat

Netti kotiin kaupunkialueella

Kaupunkialueella mobiiliyhteys voikin olla toimiva ja edullinen ratkaisu, etenkin yksinelävien ja opiskelijoiden tapauksissa. Usein syrjäseuduilla ja perheelliselle se ei ole ehkä kuitenkaan toimivin vaihtoehto.

Mobiiliyhteys on kaupungeissa hyvä ja nopea ja se yleensä riittää perustyöskentelyyn ja opiskeluun, jossa ei käsitellä suuria tiedostoja. Yhteyttä valitessa kannattaa huomioida, että mobiiliyhteydessä voi esiintyä merkittävää nopeuden vaihtelua, jolloin esimerkiksi etäluennot voivat pätkiä tai kaikki pilvipalveluissa toimivat ohjelmistot eivät toimi sulavasti.

Yhä useammassa kaupungissa on saatavilla jo 5G -yhteys, jolla mobiilinettikin riittää vaativiin tarpeisiin. Ellei oma puhelin tue tätä tekniikkaa, niin yhteys jää hyödyntämättä.

Netti kotiin kaupunkien ulkopuolella

Syrjäseuduilla ei vielä 5G -yhteyttä päästä hyödyntämään, mutta 4G -yhteys kattaa jo isolta osin Suomen.

4G -yhteydellä pystytään jo käyttämään lähes kaikkia ohjelmistoja sulavasti, joskin nopeuksien vaihtelu voi olla merkittävää ja hidastelua ja pätkimistä saattaa toisinaan esiintyä. Syrjäseudulla mobiilidatayhteydessä voi olla hyvin paikallisia katvealueita, joita ei kuuluvuuskartasta näe.

Kotiverkon rakentamisessa puhelimen kautta kannattaa puhelin pitää kuuluvuuden kannalta parhaimmalla paikalla. Kuitenkin perustyöskentely usein onnistuu syrjäseuduillakin mobiilidatayhteyden kautta, kunhan varaa kärsivällisyyttä ja huomioi alueen kuuluvuudet ja saatavilla olevat eri nettiliittymätyyppivaihtoehdot.

Jos lähistölle on jo vedetty valokuitukaapeli, voi olla aiheellista harkita siihen liittymistä. Silloin saadaan taattua vakaa nettiliittymä kotiin etätyöskentelyn ja -opiskelun tarpeisiin vastaamaan.

Minkä operaattorin netti kotiin?

Usein ensimmäisiä kysymyksiä mielessä, etenkin muuton yhteydessä, ovat miten saan netin kotiin. Se millainen netti on mahdollista saada kotiin, riippuu pitkälle siitä missä asuu ja kaupungeissa vaikuttaa myös se minkä operaattorin kaapelit kiinteistöön on vedetty.

Kiinteistössä saattaa olla myös taloyhtiön oma nettiyhteys, joka kuuluu vuokraan tai yhtiövastikkeeseen, mutta tämä yhteys on usein vaatimaton ja ei välttämättä riitä etätyöskentelyyn.

Tällaisessa tapauksessa kuitenkin eri operaattoreilla voi olla hyvin edulliset hinnat nopeampiin ja tehokkaampiin yhteyksiin ja niitä kannattaa hyödyntää.

Jos taloyhtiössä ei ole taloyhtiön omaa nettiä tarjolla, niin silti operaattorin valinnassa voi vaikuttaa minkä operaattorin kaapelit tulevat. Mobiilinetin saa mihin tahansa kiinteistöön kaupungissakin.

Nettiliittymää valitessa kotiin alkaa prosessi vertailemalla eri operaattoreita ja niiden tarjolla olevia vaihtoehtoja. Vertailu on yksinkertaista ja se alkaa antamalla asunnon osoitteen operaattorin kotisivuilla saa nähtäville saako toivotulta operaattorilta kiinteää nettiä kyseiseen osoitteeseen.

Myös mobiiliyhteyttä valitessa osoitteella näkee kuuluvuusalueen, joissa saattaa olla merkittäviä vaihteluja eri operaattorien välillä. Etenkin syrjäseuduilla voi olla että Telian liittymällä voi olla vahvempi kuuluvuus kuin Elisan liittymällä – tai päinvastoin. Tämä onkin kaikkein tärkein asia, joka kannattaa tarkistaa, kun nettiyhteyttä on valitsemassa kotiin.

Lisäksi netin päivitysten yhteydessä kannattaa tarkistus tehdä, koska käytössä ja tarjolla olevia tekniikoita kehitetään jatkuvasti ja jo parissa vuodessa on voinut yhteydet muuttua olennaisesti aiemmasta netin osalta.

Kiinteä laajakaista on vakaa netti kotiin

Kiinteä laajakaista on näppärä ratkaisu kotiin silloin, kun nettiyhteydeltä vaaditaan vakautta ja nopeutta vaativien töiden vuoksi, jossa nettiä kuormitetaan raskaasti pitkäkestoisesti.

Kiinteitä laajakaistoja saa jo aika hyvin myös syrjäisemmille seuduille, mutta ihan joka paikassa sitä ei voi ottaa käyttöön ja esimerkiksi vapaa-ajan asunnoilla harvoin on mahdollisuutta käyttää kiinteää laajakaistaa. Kiinteällä laajakaistalla saadaan kotiin rakennettua myös vakaa kotiverkko, jolloin kodin viihde-elektroniikka voi hyödyntää samaa yhteyttä.

Laajakaistan nopeutta valitessa kannattaa kuitenkin huomioida, että jokainen käytössä oleva laite kuormittaa nettiä ja nopeus kannattaakin valita mieluummin hieman isommaksi kuin todellinen tarve on.

Testaa yhteytesi nopeus vaivattomasti heti tästä:

Nopeustesti

Kiinteän laajakaistankin nopeuten vaikuttaa se miten paljon samaa yhteyttä käytetään yhtä aikaa, ja sopimuksessa ilmoitettu nopeus kertoo nopeuden parhaimmillaan.

On tärkeää ymmärtää nettiliittymän tyyppiä valitessa mikä on kiinteä laajakaista. Sen valinnassa olennaisesti vaikuttaa minkä operaattorin verkon alueella toimitaan.

Esimerkiksi Telian verkon alueella taloyhtiöön tai kiinteistöön tulevat kaapelit kuuluvat Telialle ja muiden operaattorien liittymiä ei silloin ole mahdollista saada kyseiseen osoitteeseen. Tämä rajaa toki valinnan varaa operaattorien välillä, mutta kiinteiden laajakaistojen normaali hinnoittelu ja nopeudet ovat suurinpiirtein samoja kaikilla operaattoreilla, jolloin lähinnä operaattorien tarjouksilla voi saada netin kustannuksissa säästöjä aikaiseksi.

Hinnoittelussa toivottu maksiminopeus määrittelee hinnan ja mitä suurempaa nopeutta tarvitaan, sitä korkeampi on hintakin. Suuremmilla nopeuksilla nettiyhteyttä voi sulavasti käyttää kuitenkin useampi laite yhtäaikaa ja nykyaikaisessa kodissa on paljon laitteita, jotka käyttävät nettiyhteyttä.

Muista myös kotinetin suojaus

Operaattorin, nettityypin ja toivotun nopeuden lisäksi on tärkeää muistaa suojata myös kodin nettiyhteys palomuurilla ja kattavalla virustorjuntaohjelmistolla.

Kodin netti kannattaa suojata myös salasanalla, jolloin naapurit ja ohikulkijat eivät pääse kirjautumaan siihen. Avoin verkko on altis kaikille hyökkäyksille ja nettisopimuksen tehnyt henkilö on myös vastuussa siitä mitä nettiyhteydellä tehdään.

Nettiyhteyksissä on oletusarvoisesti jokin salasana asetettuna ja uudet laitteet muistavat kerran kirjoitetut salasanat.

Virus- ja haittaohjelmasuojauksen voi hankkia nettiyhteyden valinnan yhteydessä pienellä lisämaksulla, mutta silloin voi olla myös varma, että kodin verkkoyhteydet on ajantasaisesti suojattu.

Eri operaattoreilla on eri virustorjuntaohjelmistoihin sopimukset, mutta ohjelmistoissa ei peruskäytössä merkittäviä eroja ole, joten operaattorin tarjoama suojaus on usein varsin riittävä.

Netti kotiin – Yhteenveto

Nettiä kotiin valitessa kannattaa ensisijaisesti tarkastella käyttötarvetta ja minkä operaattorin netti on ylipäätään mahdollista saada kotiin. Kiinteää laajakaistaa valitessa etenkin sijainnilla on suuri merkitys, koska kiinteistöön tulevat kaapelit ovat yhden operaattorin omaisuutta ja muilla ei välttämättä ole pääsyä tähän yhteyteen.

Myös alueelliset erot nopeuksissa ovat merkittäviä ja tämä johtuu kiinteistöön tulevan tekniikan tuoreudesta. Etätyöskentelyssä ja -opiskelussa nettiyhteydeltä vaaditaan yleensä suurempia nopeuksia, koska samaa yhteyttä käyttää usein muukin perhe tai kotona oleva viihde-elektroniikka.

Oman puhelinliittymän nettiyhteys voi osoittautua liian hitaaksi, että netin käyttö olisi sulavaa ellei käytössä ole 5G -yhteyttä. Ja syrjäseuduilla voi valokuituverkkoon liittyminen olla varteenotettava vaihtoehto, kun halutaan saada vakaa nettiyhteys.

Vertaile mobiililaajakaistoja tästä napista:

Mobiililaajakaistat