Moi Mobiili tuli vuonna 2016 näkyvästi Suomen markkinoille valttinaan poikkeuksellisen edullinen kuukausimaksullinen puhelinliittymä.

Halvimpien liittymien erikoisuus on, että niissä on poikkeuksellisesti käytössä rajoitettu määrä dataa.

Suomessa on perinteisesti tarjottu rajaton käyttö datapaketeille, minkä myötä datakatto herätti paljon keskustelua erityisesti puhelimen nettiä runsaasti käyttävien asiakkaiden keskuudessa.

Datakaton tuominen markkinoille herätti myös pelkoa siitä, että Suomessa aletaan hivuttautua pikkuhiljaa muualla maailmassa yleisempään malliin, missä puhelinliittymissä on oletuksena datakatto ja rajoittamattomasta datankäytöstä veloitetaan korkeaa kuukausihintaa.

 

6 euron liittymässä on käytössä 4 Gt dataa – mihin se riittää?

Neljä gigaa voi kuulostaa pieneltä, mutta käytöstä riippuen se voi olla tarpeeksi älypuhelimen peruskäyttäjälle.

Perustoiminnot kuten sähköpostien lukeminen ja uutisten selaaminen eivät kuluta juurikaan dataa. Periaatteessa myöskään Facebookin ja Instagramin kaltaisten sosiaalisten medioiden selaaminen ei kuluta kovinkaan hurjasti dataa, mutta mitä enemmän katsot niiden kautta videoita, sitä nopeammin datapakettisi kuluu.

Mutta miten paljon dataa oikeasti kuluu älypuhelimen peruskäytössä? Kokeilimme muutamaa yleisimpää käyttötarkoitusta ja mittasimme, kuinka paljon dataa kului.

 

Iltalehden selaaminen viiden artikkelin verran = 26,1 Mt = 0,0255 Gt

Iltalehden sivut ovat melko yksinkertaiset, mutta myös ne sisältävät paljon yksittäisiä datasyöppöelementtejä.

Odotusarvona oli, että uutissivuston lukemisessa kuluisi huomattavasti vähemmän dataa, minkä myötä erityisesti kolmannen artikkelin kohdalla itsestään latautunut videopätkä ja sen viemät 17 megatavua yllättivät, ja aiheuttivat pienen pettymyksen.

4 gigan datapaketilla tällaisen uutistenlukusession voisi toistaa 157 kertaa kuukaudessa.

 

YouTuben katselu 720p-tarkkuudella 10 minuutin ajan = 141,6 Mt = 0,138 Gt

YouTuben katselu hyvällä 720p-laadulla kuluttaa dataa melko ankarasti, ja jo 10 minuutin katselu vie pitkälti toistasataa megatavua tiedonsiirtoa.

Videot ovat kaikista hurjimpia datasyöppöjä, eikä YouTube ole poikkeus, vaikka sen videot ovat hyvin optimoituja tiedonsiirtoa varten.

Tiedonsiirtoa voi vähentää laskemalla kuvanlaatua – esimerkiksi 480p-tarkkuudella 10 minuutin katselu vie enää vain noin 65 megatavua, kun taas 360p-tarkkuuden video vie enää 40 megatavua.

Kuvanlaadun pudottaminen voi olla fiksua datakatollisella liittymällä – usein laadun heikkenemistä ei juurikaan edes huomaa, erityisesti jos videota katselee mobiililaitteelta.

10 minuutin 720p-videolaadun YouTube-sessioita voisi toistaa 4 gigan datapaketilla 29 kertaa kuukaudessa.

 

Yhden 21 minuutin jakson katsominen Netflixistä = 239-1003 Mt = 0,23-0,97 Gt

Netflixin kautta elokuvien ja sarjojen katsominen kuluttaa dataa vielä ahneemmin kuin YouTube.

Kuten YouTubenkin kohdalla, myös Netflixiä katsoessa datankäyttöä voi rajoittaa laskemalla kuvanlaatua. Jos katsot sarjoja SD-kuvanlaadulla, yksi jakso kuluttaa noin 239 megatavua tiedonsiirtoa. Korkealaatuinen video kuluttaakin jo lähes gigan per jakso.

Ohjeet Netflixin kuvanlaadun muuttamiseen löydät täältä.

21 minuutin jaksoja voisi katsoa 4 gigan datapaketilla kuvanlaadusta riippuen 4-17 kappaletta.

 

4 gigan datapaketti ei sovellu videoiden ahkeraan katseluun, mutta peruskäyttöön se riittää

Vaikka YouTuben ja Netflixin katselu vaatii hurjan määrän tiedonsiirtoa, sähköpostien ja esimerkiksi uutisten selaaminen on huomattavasti kevyempää.

Riippuukin paljon käyttäjästä, onko yli 4 gigan datapaketille tarvetta. Monet katsovat suurimman osan nettivideoista ja muista sisällöistä kotona, missä on usein tarjolla rajaton, laajakaistan WiFi-yhteys jota käyttää myös puhelimella.

On myös hyvä muistaa, että vaikka datankäyttö menisi hilkulla yli neljän gigan, se ei ole maailmanloppu –  jokainen neljän gigan ylittävä gigatavu maksaa 1,5 euroa. Kun tätä verrataan 18-24 euron kuukausimaksun liittymiin, voidaan todeta että dataa voi käyttää melko runsaasti, ennen kuin Moi Mobiilin datakatollinen liittymä tulee kalliimmaksi kuin perinteinen rajattoman datankäytön liittymä.

Puhelinliittymat.fi antaa siis lämpimän suosituksen Moi Mobiiliille erityisesti sellaisille asiakkaille, jotka ovat usein WiFin ääressä – jos tarjolla on hyvä langaton verkkoyhteys, puhelimen omalta mobiilinetiltä ei vaadita rajatonta datansiirtoa.

SIIRRY MOI.FI