Parhaat liittymätarjoukset

 

Etsitkö halpaa liittymää?

Katso yläpuolelta Puhelinliittymat.fi:n kokoamat parhaimmat puhelinliittymätarjoukset sekä mobiililaajakaista (mokkula/nettitikku) -tarjoukset. Löydät myös muut matkapuhelimiin ja kännyköiden lisäpalveluihin liittyvät tarjoukset.

Listaamme sekä puhelinliittymätarjoukset että mokkula- ja mobiililaajakaistatarjoukset. Lista päivitetään viikoittain. Tarjoukset voimassa rajoitetun ajan, toimi heti!

Käyttö / kk:
Operaattorien tarjonnassa ei Suomessa perinteisesti ole ollut suuria eroja, mutta Moi Mobiilin saapuminen markkinoille tuo kuluttajien ulottuville vaihtoehtoisen hinnoittelumallin. Moi Mobiili tarjoaa vapaavalintaisen määrän sim-kortteja, ja nopeaa dataa edullisesti. Se sopii hyvin käyttäjille, joilla on useita laitteita ja jotka haluavat käyttöönsä halvalla nopeaa dataa.

DNA on hyvin perinteinen operaattori, mutta se on erottunut edukseen, sillä DNA:n liittymät ovat 2015 ja 2016 olleet kautta linjan edullisempia kuin muiden operaattorien. DNA:lla on myös ollut myöhemmin erittäin houkuttelevia liittymätarjouksia.

Miten löytyy halpa puhelinliittymä?

Sivustomme ylläpitämän vertailutaulukon avulla kenen tahansa on helppo löytää tuoreimmat tiedot eri operaattorien liittymätarjouksista. Tarjousliittymien todellista hintaa arvioidessaan kuluttajan kannattaa kuitenkin säilyttää maltti ja miettiä aina ensin, millaista liittymää oikeasti tarvitsee ja laskea sen pohjalta, paljonko tarjotulle liittymälle tulee käytännössä hintaa vuositasolla.

Automaattisen hintavertailumme ja seuraavien yksinkertaisten ohjeiden avulla paras liittymätarjous löytyy kuitenkin 100-prosenttisella varmuudella.

Sitooko määräaikainen liittymätarjous kuluttajaa?

Vuosia sitten, 2000-luvun alkupuolella, operaattorit saivat ketjuttaa sitovia, määräaikaisia liittymiä ja pitää kuluttajan näin kahlittuna asiakkuuteen vuodesta toiseen. Määräaikainen liittymä saatettiin jopa uusia kuluttajalta erikseen kysymättä. Jos määräaikaisen sopimuksen halusi purkaa, siitä täytyi maksaa operaattorille korvausmaksu.

Tämä ei ollut reilua. Tilanne oli erittäin ikävä kuluttajan kannalta. Liittymien hintavertailu oli tuolloin todella vaikeaa ja hintakilpailu operaattorien välillä oli tahmeaa. Tämä ei vastannut poliitikkojenkaan ajatusta toimivista markkinoista. Kuluttajaviranomainen puuttuikin sitoviin määräaikaisiin sopimuksiin, ja nykyään Suomessa on tässä suhteessa parempi tilanne kuin monissa muissa maissa. Suomalainen kuluttaja voi vapaasti vaihtaa liittymää ja liittymäntarjoajaa kesken sopimuskauden – ainakin yleensä.

Kuluttajan kannattaa muistaa tämä oikeutensa myös niissä tilanteissa, joissa hän on tarttunut sellaiseen liittymätarjoukseen, joka kestää vain rajoitetun ajan. Isoimmilla operaattoreilla on koko ajan tarjolla liittymiä, joissa on 10-20 % alennettu hinta sopimuksen ensimmäisten 6-24 kuukauden ajan. Tällaisenkin liittymän voi purkaa kesken tarjoushinnoitellun kauden ilman minkäänlaisen korvauksen maksamista.

Kytkysopimukset ovat sallittuja, mutta harvinaisia

Vuosituhannen alussa kytkysopimukset, joissa osamaksusopimuksella myytävä puhelin ja operaattorin tarjoama liittymä sidottiin toisiinsa, muodostuivat ongelmaksi. Kytkyt vaikeuttivat huomattavasti hintavertailua. Tästä seurasi ongelmia kuluttajalle, ja lainsäätäjät reagoivat tilanteeseen kieltämällä kytkysopimukset.

Äskettäin Suomessa purettiin kytkysopimukset kieltävä lainsäädäntö. Nykyään operaattori voi myydä puhelimen tai tabletin halvalla ja sitoa asiakkaan samassa yhteydessä liittymäasiakkaaksi.

Kiinnostavaa kyllä, suomalaiset operaattorit eivät ole innostuneet kytkysopimuksista. Tiettävästi yksikään Suomessa toimiva operattori ei ole tällä hetkellä sitonut puhelinten tai tablettien osamaksusopimuksia ja ja liittymiä toisiinsa, vaan asiakkailla on yhä vapaus siirtyä kilpailijan liittymäasiakkaaksi.

Osamaksusopimusta harkittaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kytkysopimukset ovat teoriassa mahdollisia, vaikka tällä hetkellä niitä ei käytännössä tarjota. Ei siis kannata yllättyä, jos eräänä päivänä osamaksudiilin pienessä präntissä onkin maininta sitovasta liittymäsopimuksesta.

Näin lainsäädäntö rajoittaa liittymätarjouksia ja suojelee kuluttajaa

Kuluttajasuojalainsäädäntö ja kuluttajaviranomaisten linjanvedot vaikuttavat erilaisilla tavoilla puhelinliittymien hintoihin ja liittymäsopimusten ehtoihin:

  • Puhelinliittymän sopimuksessa tulee määritellä ainakin seuraavat asiat: Operaattorin nimi, sopimuksen voimassaoloaika, palveluiden luonne ja ominaisuudet, palvelun toimitusaika sekä sovellettava hinnasto.
  • Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen puitteissa operaattori ei saa vapaasti muuttaa puhelinliittymän ehtoja, kuten hintaa, kuluttajan edun vastaisesti. Muutoksista on ilmoitettava asiakkaalle selkeästi etukäteen. Kun liittymäntarjoaja ilmoittaa nostavansa hintoja tai heikentävänsä palvelun ominaisuuksia, kuluttajalla on oikeus keskeyttää liittymäsopimus välittömästi. Poikkeuksena tähän sääntöön ovat hintamuutokset, jotka johtuvat suoraan verosäädösten tai -määrien muuttumisesta.
  • Määräaikaisia liittymäsopimuksia ei nykyään käytännössä tarjota. Tästä syystä DNA ja Elisa kävivät vuonna 2018 oikeutta Elisan myyntilauseesta “ei ahdistavaa sitoutumispakkoa”, joka antoi ymmärtää, että muut operaattorit kuin Elisa muka kahlitsevat asiakkaan yhä nykyään määräaikaisiin sopimuksiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Millään Suomessa toimivalla operaattorilla ei ole tällä hetkellä sopimuksissaan “ahdistavaa sitoutumispakkoa”. Elisa joutui lopettamaan mainoslauseen käyttämisen.
  • Huomaa, että jos kuluttajalla on maksuhäiriö, operaattori voi edellyttää asiakkaalta kohtuullista ennakkomaksua puhelinliittymästä.

Eri operaattorit myöntävät erilaisia tarjousliittymiä

Eri operaattoreilla on hieman erilaisia tarjoushinnoitteluja, jotka myös vaihtelevat kuukaudesta toiseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että DNA, Telia ja Elisa Saunalahti tarjoavat keskenään hyvin samanlaisia liittymiä ja myös hyvin samanlaisia tarjouksia. Halvimman liittymän etsiminen menee näiden kolmen suuren toimijan välillä usein melkoiseksi viilaamiseksi. Viilaaminen kuitenkin kannattaa, sillä muutamankin euron hintaero kuukaudessa tarkoittaa kymmenien eurojen säästöä vuodessa.

DNA on sivustomme vertailuissa aiempina vuosina menestynyt erittäin hyvin. Tällä hetkellä se ei erityisesti erotu kilpailijoistaan Elisa Saunalahdesta ja Teliasta.

Telia on ansioitunut Suomen ulkopuolista dataa tarjoavien liittymien saralla. Telia tarjosi juuri äskettäin entistäkin enemmän ilmaista dataa EU- ja ETA-alueella matkaaville. Ja Pohjoismaiden ja Baltian maiden alueella data on ollut useimmissa Telian liittymissä rajatonta jo pitkään.

Elisa Saunalahti on yleensä pysytellyt erittäin hyvin uusimpien tietoliikenteen kehityskulkujen tasalla. Perinteisesti Elisalta on saanut ensimmäisenä käyttöön kaikkein nopeimmat dataverkot. Myös 5G-verkon tapauksessa Elisa on pienen askeleen kilpailijoitaan edellä.

Puhelinliittymien tarjouksia vertailtaessa kannattaa huomioida myös kaksi vähemmän tunnettua operaattoria: Globetel ja Moi Mobiili. Molemmat näistä liittymäntarjoajista ovat karsineet liittymiensä hinnoista pois niin paljon ilmaa, että normaalihintaisinakin ne ovat usein halvempia kuin kolmen ison operaattorin liittymät alennusmyynnissä ollessaan.

Moilta saa Suomen halvimmat 4G-liittymät, tosin datakatto on lähtökohtaisesti melko matalalla. Globetel puolestaan on erikoistunut yksinkertaisiin perusliittymiin, joissa on markkinoiden halvimmat ulkomaanpuhelut. Molemmat näistä operaattoreista palvelevat tiettyä, tarkoin valikoitua markkinasegmenttiä paremmin kuin yksikään kilpailija.

Moi toimii DNA:n verkossa ja Globetel Telian verkossa. Niillä ei siis ole lainkaan omaa matkapuhelinverkkoa.

Muista, milloin puhelinliittymäsi tarjoushinta päättyy

Jos päämääränäsi on säästää niin paljon rahaa kuin mahdollista puhelinliittymissä, kannattaa aina muistaa, milloin liittymäsi tarjouskausi on päättymässä. Monet halvat puhelinliittymät lakkaavat olemasta edullisia 6-24 kuukauden kuluttua liittymäsopimuksen solmimisesta.

On siis järkevää asettaa etukäteen kalenterimuistutus, joka kertoo sinulle, milloin tulisi alkaa jahdata uutta tarjousliittymää. Jos et tarjouskauden päättyessä jaksa tai muista etsiä uutta liittymää, saatat menettää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa.

Paljonko rahaa liittymätarjous voi säästää vuodessa?

Sopivan puhelinliittymän löytämällä voi säästää rahaa ainakin neljän eri muuttujan kautta:

  1. Halvempi netti on nykyisissä puhelinliittymissä yleensä tärkein hintaan vaikuttava tekijä.
  2. Halvat puhelut ja tekstiviestit ovat joillekin käyttäjille tärkein muuttuja puhelinlaskussa.
  3. Säännölliset kuukausimaksut ovat etenkin isoja netti- ja puhepaketteja sisältävissä liittymissä merkittävä kuluerä.
  4. Avausmaksu on hyvin pieni tekijä hintavertailuissa. Jos operaattori perii esimerkiksi 3,90 euron avausmaksun, se heilauttaa hyvin vähän puhelinliittymän hintaa pitkällä tähtäimellä (vuositasolla).

Yleensä tarjoushintaisen liittymän hinta on noin 10-20 % halvempi kuin täysihintaisen liittymän. Jos liittymän normaalihinta on esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa ja tarjoushinta on voimassa 12 kuukautta, oikean liittymätarjouksen löytäminen voi säästää rahaa helposti yli 50 euroa. Kaikkein kalleimpien, rajattomasti supernopeaa dataa sisältävien liittymien tapauksessa säästö voi olla parhaimmillaan jopa lähemmäs kaksisataa euroa.

Halvin liittymä on yksilöllinen

Lehdistön tai bloggaajien julkaisemia puhelinliittymien hintavertailuja ei kannata uskoa sokeasti. Jokaisella kuluttajalla on ikioma halvin liittymänsä, sillä jokainen meistä käyttää puhelinta eri tavalla. Käyttäjän yksilölliset tarpeet heijastuvat siihen, millainen liittymätarjous tuo juuri sinulle parhaat säästöt.

Esimerkiksi runsaasti ulkomaanpuheluita soittava voi saada parhaan säästön valitsemalla tavallisen Globetelin liittymän sen sijaan, että tarttuisi sadan euron vuosialennuksessa olevaan Saunalahden superliittymään.

Vastaavasti DNA:n yksinkertainen puheliittymä voi olla paras henkilölle, joka ei soita eikä tekstaa paljoakaan ja käyttää nettiä vain sähköpostin tarkistamiseen.

Moi Mobiilin rajallisesti dataa sisältävät 4G-puhelinliittymät ovat halvimpia useimmille keskivertokuluttajille, mutta runsaasti nopeaa dataa käyttävät kännykkänörtit hyötyvät enemmän, jos tarttuvat isojen operaattorien huipputarjouksiin.

Vertaillessasi liittymätarjouksia mieti aina, paljonko juuri sinä puhut puhelimessa tai käytät dataa. Vain tällä tapaa pystyt saavuttamaan kovimmat mahdolliset säästöt joka vuosi.