Apple iPhone 7 oli syksyn odotetuin uutuuspuhelin. Applen oletettiin etukäteen tekevän tuntuvia muutoksia suosikkipuhelimeen. Millainen uusi iPhone nyt sitten on? Kokosimme tuoreimmat tiedot teknologialehdistöltä. Lue lisää.

Uuden iPhonen ulkoinen design

Apple iPhone 7 on päällipuolin hyvin samannäköinen kuin aiemmat mallit. Kuten usein aiemminkin, seiskaversion oli huhujen mukaan tarkoitus mullistaa täysin se, miltä iPhone näyttää. Kuten aina ennenkin, huhut osoittautuivat vääriksi ja pyörää ei keksitty sittenkään uudestaan. Applen iPhone on Applen iPhone. Ruudun koko on miltei sama kuin edellisessä mallissa.

Kuoren kiiltävässä pinnassa lika ja naarmut näkyvät helposti. Se on ikävä puoli laitteessa, jonka tehtävänä on kuitenkin kulkea laukussa ja taskussa yhdessä kaiken maailman avainnippujen kanssa.

Uusi näyttö ei tuo iPhonea kilpailijoiden tasalle

Applen iPhone-sarja oli jäänyt hieman jälkeen kilpailijoistaan näytön tarkkuudessa. Apple iPhone 7 ei muuta tilannetta. 720 pisteen näyttö on tarkkudeltaan kovin vanhanaikainen. Hyvänä puolena epätarkassa näytössä on toki se, että se ei syö niin paljon akkua. Tämä olisi tosin vahva etu vain halpispuhelimessa, ei huipputeknologisessa lippulaivamallissa.

Uudessa Apple-puhelimessa on todellakin parempi akunkesto. Keskimäärin se pystyy porskuttamaan pari tuntia pidempään kuin iPhone 6.

Ja täytyy vielä painottaa, että uuden mallin näyttö ei ole huono. Se on tarkkuuden puuttesta huolimatta parempi kuin edeltäjänsä. Uusi LCD-teknologia toistaa värejä erinomaisesti.

Virtuaalitodellisuus ei kuitenkaan selvästi ole Applen kehityslistan kärjessä, sillä tällä tarkkuudella siitä ei tulisi mitään. Katsotaan, mitä seuraava iPhone tuo tullessaan tällä saralla.

Puuttuvan kuulokeportin mysteeri

Apple on saanut paljon lokaa niskaansa siitä, että perintein kuulokeportti poistettiin puhelimesta. Nyt puhelimella musiikin kuunteleminen onnistuu vain hankalien lisävärkkien avulla. Eikä kuulokkeita voi käyttää yhtä aikaa lataamisen aikana, joka on monissa tilantessa varmasti epäkätevää.

Hyvät puolet kuulokeportin poistumisessa ovat ilmeiset. Sen ansiosta iPhone 7 on vedenkestävä. Sitä ei voi viedä vieläkään sukellusreissulle, mutta pieni uppeluksiin pulpauttaminen tai suihkussa tekstaaminen eivät tuhoa puhelinta.

Lisäksi kuulokeportin poistaminen voi myös pidemmän päälle vähentää hieman painoa ja kenties jopa ohentaa puhelinta.

Kiinnostavaa toki on, että Apple ei ole ensimmäinen valmistaja, joka poisti puhelimestaan kuulokeportin. Jo aiemmin tänä vuonna Motorola poisti sen Moto Z -mallistaan eikä siitä seurannut mitään sen kummempaa. Ihmiset sopeutuvat tällaisiin uudistuksiin ihan hyvin.

Koti-painike

Uuden iPhonen pääpainike on yhä paikallaan. Joidenkin huhujen mukaan senkin oli tarkoitus poistua uudessa puhelimessa, mutta siinä se yhä seisoo. Sen ero nähden edeltäjiin on sen tuntumassa. Uusi koti-painike värähtää, kun sitä painaa – ei siis kliksahda pohjaan asti. Tämä voi aiheuttaa alkuun pientä hämmennystä, mutta siihen tottunee.

Painikkeessa on vanhaan tapaan sisään rakennettuna sormenjäljentunnistin.

Äänentoisto on edistyksellinen

Apple hankkiutui eroon kuulokeportista, mutta toi tilalle stereokaiuttimet. Toinen kaiutin on puhelimen alareunassa, toinen yläreunassa. Tämä parantaa paitsi musiikin toistoa myös leffojen katselemiskokemusta. Uusi iPhone kykenee myös nyt käsittelemään korkeatasoisia hires-äänitiedostoja. Tämä tarkoittaa, että puhelin ei tuhoa osaa äänen syvyydestä toistoa edeltävässä prosessissa vaan pystyy tuottamaan täyteläisiä saundeja.

Applen oma saumattomampi langaton systeemi

Apple on ottanut käyttöönsä oman langattoman järjestelmänsä. Kyseessä ei ole bluetooth vaan jotakin aivan uutta. Esimerkiksi langattomat kuulokkeet otetaan käyttöön asettamalla ne yksinkertaisesti puhelimen päälle. Tämä on esimerkki siitä, miten Apple hyötyy kokonaisvaltaisesta suunnitteluideologiastaan. Sen puhelimet ja lisälaitteet toimivat saumattomasti yhteen.

Nähtäväksi jää, mitä kaikkea Apple uudella langattomalla järjestelmällään saa vielä aikaan.

Entä kamera?

Apple iPhone 7:n kamera ei yllätä. Pääkamera on yhtä tarkka kuin edeltäjänsä – 12 megapikseliä. Kamera on isompi ja se näkyy suurempana kohoamana kännykän taustassa. Hyvänä puolena kamera ottaa entistä parempia kuvia pimeässä.

Selfie-kamera on aiempaa tarkempi – 7 megapikseliä.

Plussat ja miinukset

Plussat ja miinukset iPhone seiskassa ovat seuraavat:

+ Näyttö on entistä tarkempi. Tällä saralla Apple olikin jäämässä kehityksestä jälkeen,

+ Puhelin on uuden kuulokepaikan ansiosta kokonaan vedenkestävä.

+ Kaiuttimet ovat tehokkaat.

– Design toistaa vain vanhaa tuttua.

– Ei kuulokeliittymää.

– Ei yhtä hyvää kameraa kuin iPhone 7 plussassa.

Kannattaako iPhone 7 ostaa?

Applen kovin kilpailija viime vuosina on ollut Samsung, jonka Galaxy-sarjan monet lippulaivamallit ovat olleet ominaisuuksiltaan häikäiseviä. Samsung Galaxy on useina vuosina ollut markkinoiden paras puhelin, sanovat Apple-fanit mitä tahansa. Android mahdollistaa enemmän kuin iOS.

Molemmilla yrityksillä on kuitenkin ollut viime aikoina suunnittelussa hirveitä virheitä. Ottaen huomioon, että Samsung ja Apple ovat olevinaan markkinoiden vaikuttavimmat puhelimet, niiden sähellykset eivät vakuuta.

Viime vuoden ”antennigate”, jossa Applen uutuusmallin kuuluvuus osoittautui toivottoman huonoksi sekä nyt aivan viimeaikainen Samsungin räjähtävä akku -ongelma ovat vakavia teknisiä ongelmia. Apple on vuodesta toiseen epäonnistunut korjaamaan puhelintensa kuuluvuutta tyydyttävällä tavalla ja on toimittanut markkinoille toinen toisensa jälkeen halpispuhelimiakin huonompia laitteita sillä saralla.

Nähtäväksi jää, mitä ongelmia kalliista iPhone7:stä paljastuu. Vaikka uusi iPhone on laadukas puhelin ja yksi markkinoiden parhaista vaihtoehdoista tällä hetkellä, puhelinta ei voi lähtökohtaisesti suositella, sillä Apple ei vaikuttaisi enää nykyään olevan laadultaan maineensa veroinen.

Lue lisää:
Applen uusi iPhone 7 (Helsingin Sanomat)
Apple iPhone 7 vs. Apple iPhone 6 (PC Mag)
Hands on: iPhone 7 review (Techradar)