Suuret mullistukset Telian sisällä huipentuivat äskettäin, kun yhtiö ilmoitti lopettavansa Sonera ja Tele Finland -brändit. Katso tästä, mitä muutos tarkoittaa suomalaisille kuluttajille.

Logo - Telia on uusi operaattori.

Sonera ja Tele Finland ovat historiaa

Vuoden 2017 alussa Telia ilmoitti yt-neuvotteluista, joiden päämääränä oli jopa 145 tehtävän vähentäminen. Tämä oli osa isoa rakenteellista muutosta, joka kuluttajien näkökulmasta huipentui maaliskuussa 2017, kun yhtiö päätti lopettaa tunnetut brändinsä Soneran ja Tele Finlandin. Tämän jälkeen Telian ainoaksi brändiksi Suomen puolella jää ruotsalaisille entuudestaan tuttu Telia.

Telia lopettaa välittömästi EU-alueen roaming-maksut

Samassa rytäkässä Telia ilmoitti toisesta suuresta uudistuksesta. Se aikoo luopua ensimmäisenä pohjoismaisena operaattorina roaming- eli verkkovierailumaksuista EU- ja ETA-alueella. Tästä edespäin suomalaiset Telian (eli entisen Soneran tai Tele Finlandin) asiakkaat voivat soitella, viestitellä ja käyttää dataa muissa EU- ja ETA-maissa ilman ulkomaanmaksuja. Tämä koskee kuitenkin vain käyttäjiä, jotka päivittävät vanhan liittymänsä uuden hinnaston mukaiseksi.

Muutoksen taustalla piilee EU:n vuosi vuodelta tiukentuneet säädökset koskien roaming-hintoja. Kaikkien EU-alueen operaattorien pitää kesästä 2017 alkaen hankkiutua eroon roaming-maksuista.

Jo tätä ennen Telia ja Sonera on tunnettu siitä, että roaming-maksuja on rajoitettu osassa niiden liittymistä. Jo vuodesta 2012 roaming-maksut ovat loistaneet poissaolollaan Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Telia on siis pari kuukautta kilpailijoitaan edellä. Myös DNA ja Elisa ovat julistaneet muuttavansa pian roaming-maksupolitiikkaansa uutta EU-säädäntöä vastaavaksi.

Miten ulkomaankäyttöä rajoitetaan?

Telia perii yhä uudistuksen jälkeenkin korkeita maksuja EU-alueen ulkopuolisesta datasta, puheluista ja viesteistä.

Uusista ulkomaankäytön eduista asiakas pääsee nauttimaan, jos päivittää liittymänsä uuden Telia-tuotehinnaston mukaiseksi versioksi. Vanhojen Sonera ja Tele Finland -liittymien käyttäjät eivät pääse nauttimaan roaming-hintojen katoamisesta EU- ja ETA-alueella.

Vanhojen Tele Finland -liittymien nimet pysyvät muuttumattomina, jos niitä ei päivitetä Telia-liittymiksi. Soneran liittymät vaihtavat nimeä. Esimerkiksi Sonera Sopiva muuttuu Telia Sopivaksi.

Näin vanha liittymä päivitetään uudeksi

Liittymän päivittäminen tapahtuu helposti Telian omien sivujen kautta. Niin Soneran kuin Tele Finlandinkin vanhat asiakkaat voivat kirjautua sisään palveluun ja saavat automaattisesti kaksi sopiviinta ehdotusta uudeksi liittymätyypiksi. Asiakas saa itse valita, kumman näistä valitse vai päivittääkö kenties liittymänsä kokonaan toisenlaiseksi. Muutoksesta on tehty mahdollisimman helppoa.

Kaikissa Telian uusissa liittymissä, on standardina 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeus, joka voidaan erillisestä maksusta korottaa 300 Mbit/s nopeuteen. On kuitenkin vielä epäselvää, kuinka laajalti Telian kansainvälinen verkosto tukee 100 Mbit/s nopeutta ulkomailla matkustettaessa. Käytännössä nopeudet voivat jäädä sangen vaatimattomiksi. Tämä jää nähtäväksi.

Puhelinliittymät.fi julkaisee pian suuren arvostelun Telian uudesta liittymävalikoimasta. Seuraa meitä Facebook-sivujemme kautta.

Telia on Suomen ja Ruotsin suurin operaattori

Telia Company AB perustettiin vuonna 2002 ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran fuusion tuloksena. Yhtiön päämaja on Tukholmassa ja sen suurin omistaja on Ruotsin valtio 37,3 % osuudella. Telian liikevaihto oli viime vuonna 8,8 miljardia euroa.

Telia on Suomen ja Ruotsin alueella suurin operaattori. Suomessa Elisa on Saunalahti-brändeineen kuitenkin Teliaa suurempia. DNA on kolmanneksi suurin.

Telia omistaa operaattoreita myös muualla Pohjoismaissa, Baltian maissa, Itä-Euroopassa ja jopa Keski-Aasiassa. Telia tunnetaan myös turkkilaisen Turkcellin osaomistajana. Turkcellia on kritisoitu läheisestä yhteistyöstä Turkin epädemokraattisen hallituksen kanssa.

Voit lukea Telian uudistuksesta lisää yrityksen omilta sivuilta.