Skype

Skype on vuonna 2003 toimintansa aloittanut erittäin suosittu verkkosovellus, joka mahdollistaa ilmaiset puhelut ja pikaviestipalvelut käyttäjien välillä. Alun perin virolais-ruotsalaista palvelua voi käyttää Internetissä tai matkapuhelimella, jossa on Internet-yhteys. Uutuutena Skypeä voi käyttää myös joissakin uusimmissa televisiomalleissa, jolloin etenkin kuvapuheluista on mahdollista saada enemmän irti. Palvelulla on tällä hetkellä noin 663 miljoonaa käyttäjää kaikkialla maailmassa.

Toukokuussa 2011 julkisuuteen tuli tieto Microsoftin aikeesta ostaa tappiollinen Skype, jonka markkinaosuus verkon videopuheluista on tällä hetkellä noin 40 %. Palvelun suosio perustuu paitsi käytön helppouteen ja korkeaan laatuun niin myös peruspuheluiden ilmaisuuteen. Sovellus mahdollistaa myös kohtuuhintaiset puhelut lankaverkkoon kotimaassa ja ulkomailla. Matkapuhelimiin soittaminen on huomattavasti hintavampaa, mutta tekstiviestit ovat edullisia ja ne veloitetaan kohdemaan mukaan. Hinnastot puheluista maailman eri maihin löytyvät kätevästi palvelun kotisivuilta www.Skype.com

Skypen palvelut

Skype mahdollistaa ilmaiset verkkopuhelut ja pikaviestikeskustelut käyttäjien välillä vuorokauden ympäri. Käyttäjän voivat myös lähettää toisilleen tiedostoja ja lisätä keskusteluun reaaliaikaisen web-kameran kuvan. Konferenssipuhelut mahdollistavat joka kymmenen henkilön osallistumisen keskusteluun ja sopivat niin yksityisten kuin yritystenkin väliseen kommunikointiin. Ryhmänäköpuheluita varten vähintään yhdellä puheluun osallistuvista käyttäjistä tulee olla maksullinen Skype Premium -paketti, jonka voi hankkia joko päiväksi tai kuukausitilauksena.

Puhelinverkossa toimiviin puhelimiin käyttäjät voivat soittaa maksusta, joka on kuitenkin huomattavasti normaaleja ulkomaanpuheluita halvempi. Käyttäjien välillä kulkevien tietojen siirrossa käytetään salausta, joten sovelluksen käyttö on turvallista eivätkö tiedot pääse kolmansien osapuolien haltuun.

Lisäpalvelut

Käyttäjät voivat hankkia Skypeen uusia käyttöä helpottavia lisäpalveluita maksua vastaan. Tarjolla on esimerkiksi vastaajapalvelu, joka toimii samalla periaatteella kuin tavallinen puhelinvastaaja sekä Skypen nettinumero, johon kuka tahansa voi soittaa pelkällä paikallispuhelumaksulla. Erilaiset puhelupaketit puolestaan mahdollistavat rajoittamattomat puhelut paketin sisältämiin maihin kiinteään kuukausihintaan.