Puhelinmyyjäesto / telemarkkinointikielto

telemarkkinointikielto ja PuhelinmyyjäestoKuinka hankkia telemarkkinointikielto? Kuluttajilla on Suomen henkilötietolain mukainen oikeus kieltää henkilötietojensa käyttö suoramarkkinointiin ja telemarkkinointiin. Kiellon voi kuitenkin lain mukaan antaa vain yhdelle yritykselle kerrallaan, joka on hieman kömpelöä. Esimerkiksi puhelinmyyjän on lain mukaan merkittävä asiakkaan puhelimessa antama suoramarkkinointikielto asianomaisen yrityksen estorekisteriin. Yhteystietojen luovuttamisen suoramarkkinointiin voi kieltää myös Väestörekisterikeskuksen ja Ajoneuvohallintakeskuksen ylläpitämistä rekistereistä.

Käytännössä kuluttajien henkilötietoja joutuu yritysten tietoon niin lukuisia eri väyliä pitkin, ettei kuluttajan itsensä ole mahdollista hallita tietojensa joutumista suoramarkkinointia harjoittavien yritysten tietokantoihin. Vaikka suoramarkkinointikiellon siis asettaisikin esimerkiksi Väestörekisterikeskukselle ja Ajoneuvohallintakeskukselle, yhteystiedot voivat päätyä suoramarkkinointiin esimerkiksi lehtitilauksen kautta, jos kuluttaja ei ole huomannut ruksata markkinointikieltoa koskevaa sopimuskohtaa.

Telemarkkinointikielto

Väestörekisterin ja Ajoneuvorekisterikeskuksen kautta asetettava soitonesto on puhelinmaksua lukuun ottamatta ilmainen ja sen voi asettaa ottamalla yhteyttä suoraan Väestörekisterikeskuksen suoramarkkinoinnin estopalveluun tai täyttämällä henkilötietojen luovutusta koskevan lomakkeen maistraatissa tai verkossa.

Kuluttajat voivat tilata itselleen myös ns. Robinson-palvelun, jolla voi rajoittaa ASML:n eli asiakkuusmarkkinointiliiton jäsenyritysten harjoittamaa suoramarkkinointia. Robinson-palvelun voi tilata soittamalla AML:n asiakaspalveluun. Soitto maksaa 0,39 €/min + pvm ja palvelu on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Palvelua tilatessa kannattaa huomioida, ettei kielto välttämättä astu voimaan samana päivänä, koska jäsenyritykset eivät vertaa omia kieltolistojaan ASML:n kieltolistaan päivittäin. Kielto ei myöskään koske ASML:n ulkopuolella toimivia puhelinmyyntiyrityksiä.

Tekstiviestimainonnan pystyy yleensä kieltämään teleoperaattorin kautta ilmaiseksi ja myös oman puhelinnumeron muuttaminen salaiseksi saattaa auttaa. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, ettei puhelinnumeroa kannata antaa yrityksille, jos sen käyttöä suoramarkkinointitarkoitukseen ei ole mahdollista kieltää.

Yritysten tarjoamat maksulliset markkinointikiellot

Aika ajoin markkinoille putkahtaa yrityksiä, jotka tarjoavat suoramarkkinointikieltoja kuluttajille ja yrityksille vuosihintaan. Usein näiden palveluiden kautta tilatut estot ovat melko tehottomia, koska suoramyyntiä harjoittavilla yrityksillä ei ole velvollisuutta noudattaa tällaisten yritysten asettamia suoramarkkinointikieltoja.

Jos epäilet tulleesi huijatuksi, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen kuluttajaneuvontaan.

Parhaasta päästä maksullisten kieltojen saralla on Suomen telemarkkinointiliiton telemarkkinointikielto. Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi 6 euroa vuodessa maksavan telemarkkinointikieltopalvelun. Kielto koskee kaikkia kuluttajille suunnattua puhelinmyyntiä. Jäseneksi liitytään yksinkertaisesti lähettämällä tekstiviesti.

Jos saat palvelun kytkemisestä huolimatta puheluita, STML myös hoitaa asian eteenpäin eli reklamoi myyjää, tekee valituksen tietosuojavaltuutetulle ja tarvittaessa vie asian oikeuteen.

On kuitenkin kiistanalaista, kuinka tehokas STML:n kieltopalvelu käytännössä on.