Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen mutkistavat useita arkipäiväisiä ja välttämättömiäkin sopimuksia. Pelkästään puhelinliittymän avaaminen ei ole enää itsestään selvää, kun rahaongelmat ovat ajaneet henkilön luottotiedottomaksi. Luottotietomerkintä on muistutus erilaisille luotonantajille ja palveluntarjoajille siitä, ettei kuluttaja ole välttämättä kykenevä maksamaan käyttämistään palveluista. Tästä syystä erilaiset yksinkertaisetkin sopimukset vaativat luottotiedottomalta todistusta maksukyvystä. Tässä artikkelissa tulemme selvittämään, miten luottotiedoton kykenee avaamaan puhelinliittymän.

Teleoperaattorien vakuusmaksut

Kun liittymästä tehdään tilauspyyntö, puhelinliittymiä tarjoava yritys tekee luottotietotarkastuksen kartoittaakseen asiakkaan maksukyvyn. Puhelinliittymiä tarjoavat teleoperaattorit varmistavat riskialttiin asiakkaan maksukyvyn vakuusmaksun muodossa. Vakuusmaksuvaatimus tulee ilmi liittymähakemuksen jättämisen jälkeen usein sähköpostitse tai kirjeellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maksuhäiriöisen tulee maksaa liittymää avatessaan tietty määrä rahaa, jonka asiakas saa takaisin yleensä kokonaisuudessaan usein esimerkiksi vuoden kuluttua, tai kun liittymäsopimus päättyy. Mikäli liittymän ohessa tilataan laite, on yleinen käytäntö, että vakuusmaksu maksetaan takaisin esimerkiksi kun puolet tai muu määritelty osuus laitteen kokonaishinnasta on maksettu. Edellytyksenä on, että laskut ja maksut on maksettu sovitusti ja ajallaan.

Vakuusmaksun suuruus määritellään tapauskohtaisesti. Tapauskohtaisesti määritellään myös, onko aihetta vakuusmaksuun. Mikäli luottotietojen menettämiseen johtanut töppäys ei ole hirvittävän suuri, voivat jotkut teleoperaattorit olla pyytämättä vakuusmaksua lainkaan.

Vaikka vakuusmaksun suuruus vaihtelee tapaus- ja laitekohtaisesti, on maksuhäiriöisen hyvä varautua pulittamaan puhelinliittymän avaamisesta jopa satoja euroja, riippuen toki liittymän laadusta ja mahdollisesti liittymän yhteydessä tilatuista laitteista. Laissa on toki säädetty, että vakuuden ja muiden liittymän maksujen tulee olla kohtuullisia. Vakuusmaksujen suuruus perustuukin teleyrityksen mahdollisiin luottotappioriskeihin; tämä tarkoittaa liittymälle koituvia tappioita, ennen kuin teleoperaattoriyrityksen on mahdollista sulkea väärinkäytetty liittymä.

Muista tämä liittymää avatessasi

Uutta vakuudellista liittymää avatessasi on järkevintä kilpailuttaa kaikki teleoperaattoriyritykset. Kysy vakuusmaksujen suuruutta siis useilta eri tarjoajilta, ne usein vaihtelevat satojakin euroja. Lisäksi puhelinliittymää halajavan kannattaa muistaa vakuusmaksun ja sen suuruuteen vaikuttava vakuuksellisten liittymähakemusten tapauskohtaisuus: tilanteen perusteellinen selvittäminen voi vakuuttaa teleoperaattoreita tarjoavan yrityksen.

Vakuusmaksut voivat tuntua hyvinkin korkeilta, etenkin jos luottotiedoton kamppailee vielä edellisten velkojen kanssa. Puhelinliittymä on monelle välttämätön paha, ja satojen eurojen vakuusmaksu voi tuntua hullulta aiempiin mahdollisesti muutaman kympin puhelinlaskuihin verrattuna. Tämä raha kannattaa kuitenkin säästää jostakin, sillä kun laskut ja muut maksut hoituvat ajallaan, saat vakuuden myöhemmin takaisin. Ethän harkitse rahoittavasi vakuutta lainarahalla.

Prepaid liittymä on väliaikainen vaihtoehto

Prepaid-liittymä voi olla vaihtoehtona väliaikainen, ennen kuin luottotiedot menettänyt henkilö saa käyttöönsä oman kuukausiliittymän. Kyseessä on matkapuhelinliittymätyyppi, josta maksetaan etukäteen. Prepaid-liittymät ovat ostettavissa muun muassa kioskeista ja hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Prepaid-liittymän huonoja puolia lienevät kiinteät saldorajat, ja joskus prepaid-liittymä voi tulla kalliimmaksi kuin kuukausliittymä. Jos sim-kortti häviää, häviää niin ikään puhelinnumerosi. Lisäksi aina on olemassa riski, että puhesaldo loppuu juuri silloin, kuin sitä eniten tarvitaan.

Maksuhäiriömerkinnän kanssa eläminen

Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen takuulla vaikeuttaa elämää. Tilanne voi tuntua monen maksuhäiriöisen mielestä jopa nöyryyttävältä. Suomalaisista kuitenkin jo 375 000 henkilöä painii juuri samojen ongelmien kanssa. Maksuhäiriömerkintää voi pitää eräänlaisena muistutuksena raha-asioiden hoitamisen tärkeydestä. Luottotietojen menettämisen ei tarvitse vaikuttaa koko loppuelämään: maksuhäiriömerkintä on vain väliaikainen paha, kunhan hoidat talousasiasi kuntoon. Myös puhelinliittymän hankkiminen ja muiden tärkeiden sopimusten tekeminen onnistuu, mutta toisaalta vaatii luottotiedottomalta hieman enemmän vaivaa ja kärsivällisyyttä.

Lähteet:
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001864175.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Prepaid-liittym%C3%A4

https://elisa.fi/asiakaspalvelu/aihe/laskutus/ohje/vakuusmaksu/