Kun matkapuhelimeen tulee vikaa eikä takuu ole voimassa, voi kalliin iPhonen tai Samsungin omistajalle tulla itku silmään. Mutta ei hätää, monet puhelimen viat on mahdollista korjata itse pienellä rahalla. Jatka lukemista ja katso vinkit, joiden avulla voit korjata matkapuhelimen ongelmat omin voimin.

1. Säästä rahaa, osta varaosat netistä

Ensimmäinen askel ongelman ratkaisemiseksi on tarvittavien varaosien ja työkalujen tilaaminen. Virolaisen Loco Amigo Oü:n omistama verkkokauppa Puhelinfix.fi on tähän loistava apu. Sivustolta löytyy mallikohtaisesti listattuna uusien ja vanhoja puhelinten varaosia. Erilaisia malleja on listattuna kymmeniä.

Esimerkiksi vanhaa iPhone 4:ää varten löytyy akku, näyttö, kuuloke, takalasi, lataus- ja kuulokeliitin, panssarilasi ja kotinäppäin. Vastaavasti Samsung Galaxy Tab S -tabletin osia ovat akku ja näyttö.

Miksi siis viedä puhelin huoltoon, joka maksaa jopa saman verran kuin uusi puhelin, kun voit asentaa osat itse? Netistä ostettujen varaosien mukana tulevat selkeät asennusohjeet. Myös Youtube on täynnä videoita, joissa näytetään, miten vaikkapa akku tai lasisuojus vaihdetaan.

Tällä hetkellä Puhelinfix.fi-sivustolla on käynnissä kampanjana ilmainen kotiinkuljetus.

Puhelinfix.fi myy varaosat puhelimeesi. Säästä jopa 80 % korjauksessa!

2. Puhelimen korjaamiseen tarvitaan joskus työkaluja

Eri puhelinmalleihin ja eri osien korjaamiseen tarvitaan erilaisia työkaluja. Kaikkein kuluttajaystävällisimmissä malleissa vaikkapa akun vaihtaminen onnistuu ilman erikoisvälineitä. Ja joskus tavallinen työkalupakki pienine ruuvimeisseleineen on riittävä apu.

Toisinaan osien vaihtamiseen tarvitaan erikoisvälineistöä. Mieti, saatatko tarvita vaikkapa näitä työkaluja:

  • Avaustyökalun tai avaustyökalusarjan avulla saat irrotettua kännykän osia toisistaan hellästi vääntämällä.
  • Monissa iPhone-malleissa käytetään omanlaisiaan viisisakaraisia ruuveja. Jos kohtaat tällaisen ongelman, sinun pitää ostaa erillinen Applelle sopiva, pieni ruuvimeisseli.

3. Helpoiten onnistuu yleensä kuoren osien tai ruudun vaihtaminen

Kuoren vaihtaminen tai hajonneen ruudun korvaaminen ovat yleensä helpoimpia tehtäviä, sillä ne eivät yleensä vaadi koko laitteen avaamista. Nämä tehtävät saattavat hoitua jopa ilman ruuvimeisseliä, ihan vain komponentteja avaustyökalun avulla kääntämällä. Jos näytössä on muuta vikaa kuin rikkinäinen lasi, työ saattaa kuitenkin muuttua vaikeammaksi.

4. Kännykän avaaminen on pullonkaula monien komponenttien vaihtamisessa

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että matkapuhelimen avaaminen on se pullonkaula, joka määrittelee, kuinka helppoa laitetta on korjata. Kotinäppäimen tai lataus- ja kuulokeliitäntöjen korjaaminen vaatii lähes poikkeuksetta koko puhelimen avaamista. Eri puhelinmalleissa tämä on tehty vaikeammaksi kuin toisissa.

Puhelimen avaamisen jälkeen yksittäisten komponenttien korvaaminen toimivilla on yleensä melko helppo tehtävä. Monelle voi tulla yllätyksenä, että esimerkiksi vanhojen iPhone 4 -puhelinten helposti rikkoutuvat kotinäppäimet on melko helppo vaihtaa omin käsin, kunhan varaosa ja tarvittavat työkalut on hankittu.

Helpoimmat ja vaikeimmat puhelimet ja tabletit itse korjattavaksi

Kuluttajan näkökulmasta hyvää designia on, kun puhelimen tai tabletin voi korjata itse. Ikävä kyllä elektroniikan suunnittelijat eivät useinkaan ole samaa mieltä.

Alla on listattuna parhaat ja huonoimmat puhelimet ja tabletit omatoimisen korjaamisen näkökulmasta. Tiedot perustuvat Ifixit.com-sivuston tuottamiin tietoihin. (Ifixit antaa jokaiselle laitteelle pistemäärän skaalalla 1-10.)

Puhelinmalli Pisteet
Fairphone 2 10
Motorola Droid Bionic 9
Xiaomi Redmi Note 3 8
LG G4 & G5 8
Amazon Fire 3
Google Nexus 6P 2
HTC One M8 & M9 2
HTC One 1

 

 

Tablettimalli Pisteet
HP Elite x2 10
HP Pro x2 612 G2 10
Dell XPS 10 9
Amazon Paperwhite 7th Gen. 8
Apple iPad Air 1-2 2
Apple iPad Mini 1-4 2
Apple iPad 2-5 2
Microsoft Surface Pro 1-3 1

 

Puhelinfix.fi myy varaosat puhelimeesi. Säästä jopa 80 % korjauksessa!

Nyrkkisääntönä voi todeta, että isot yritykset, kuten Microsoft ja Apple, valmistavat usein erityisen huonoja laitteita korjattavuuden näkökulmasta. Sen sijaan modulaariset puhelimet, kuten Fairphone sekä HP:n tabletit ovat helppoja korjattavia.

Huomaa: Puhelimen avaaminen itse mitätöi takuun

Jos puhelimessasi on yhä takuu voimassa, kannattaa miettiä kahdesti ennen kuin alkaa korjaamaan luuria itse. Tämä johtuu siitä, että useimmissa takuusopimuksissa yksi takuun ehdoista on, että kaikki huoltotoimet (nykyään yleensä jopa akun vaihtaminen) jätetään sertifioidun huoltotyöhenkilön vastuulle. Vaikka tietäisit mitä olet tekemässä, puhelimen avaaminen saattaa mitätöidä takuusi, jolloin et voi myöhemmin mahdollisten isompien ongelmien kanssa turvautua takuuseen.