Viime vuosikymmenen aikana koko yhteiskuntamme on oppinut, että kaikkia palveluita voidaan kilpailuttaa – ja näin se kannattaakin tehdä, vaikka palvelu olisi jo käytössäsi. Netti- ja puhelinliittymät ovat juuri niitä palveluita, jotka on oikeasti syytä kilpailuttaa ainakin vuoden välein – niin, että käytössäsi on aina se paras tarjous.

Tänä päivänä meillä on koko ajan käytössä mobiilinetti, joka lienee tärkein kriteeri liittymän valinnassa, varsinkin kun markkinoilla on sekä 4G- että 5G-liittymiä.

Keneltä paras nettitarjous?

Tarkastellaan mobiilinettimarkkinoiden jättiläisten tarjoamia datapalveluita. Kenellä on halvin 4G-liittymä suurimmalla datamäärällä kuukaudessa ja mistä etsitään se paras 5G-liittymä?

 1. DNA mobiilidataliittymät rajoittuvat vain 4G-mahdollisuuksiin ja 5G-verkko ei ole vielä kyseisellä operaattorilla mahdollinen. Nopein DNA:n mobiilidataliittymä on nimeltään DNA Max 4G Rajaton, mutta sana Rajaton ei viittaakaan mobiilidataan vaan puheluihin ja tekstiviesteihin. Datamäärä on rajoitettu 20 gigaan kuukaudessa ja se kattaa koko EU:n alueen. Hinnaksi muodostuu 49,90 euroa kuukaudessa. Tähän hintaan käyttäjä siis saa: 
 • 4G-netin, joka tulee toimimaan aina parhaalla mahdollisella nopeudella. Tekniset mahdollisuudet ovat kuitenkin rajoitettuja, joten liittymältä ei saa odottaa huippunopeuksia jossain Lapin metsässä.
 • 20 gigaa dataa kuukaudessa, mikä riittää peruskäyttäjälle niinkin hyvin, että puhelimella voidaan katsoa leffoja vaikka Netflixistä.
 • Rajattoman määrän puheminuutteja ja tekstiviestejä. Tänä päivänä tekstiviestien osuus kaikista käyttäjien lähettämistä viesteistä on aika pieni, kun käytetään erilaisia netin kautta toimivia viestisovelluksia.

DNA Max 4G Rajaton -liittymä ei ole määräaikainen eli se voidaan vaihtaa johonkin toiseen ilman mitään lisäkuluja. Avausmaksu kuitenkin veloitetaan ja se on 3,90 euroa.

 1. Moi Mobiili -operaattoria ei sinällään voida pitää uutena markkinatoimijana, sillä sen omistaa DNA ja operaattori käyttää DNA:n 4G-verkkoa. Sen paras mobiilidatatarjous on nimeltään Rajaton turbo, jonka mukaan asiakas saa käyttöönsä rajattoman määrän dataa Suomessa ja lisäksi 10 gigaa Euroopan Unionin alueella toimivaa dataa. Nopeus rajoittuu 300 Mbit/s -lukemaan, mikä riittää varsin hyvin kiireisimmällekin käyttäjälle. Hinnaksi muodostuu 23 euroa kuukaudessa ja puheluista maksetaan erikseen. Rajaton turbo on itse asiassa vastakohta edellä mainitulle DNA Max 4G Rajattomalle, jossa puhelut ja tekstarit eivät maksa mitään, mutta datamäärä on rajoitettu. 23 eurolla kuukaudessa käyttäjä saa: 
 • Rajattomasti dataa käyttöönsä, kunhan pysytään Suomen alueella. Nopeus tulee olemaan mitä todennäköisimmin täysin samanlainen kuin DNA:n Max-liittymässä, vaikka sitä myydäänkin nopeimpana mahdollisena. Kyse on siitä, että kesäkuussa 2019 Omnitele on tutkinut erilaisten nettiliittymien nopeuksia ja keskinopeus on jäänyt aina reippaasti alle luvatun. Tutkimukseen voi tutustua täältä. Käytännössä asia tarkoittaa siis sitä, että kun liittymän tärkeimpänä ehtona on mobiilinetti, Moi Mobiili on paljon parempi vaihtoehto kuin DNA Max 4G Rajaton: huippunopeuksia tuskin tulee, mutta Moi Mobiilin datamäärä on rajaton ja hinta on reilut kaksi kertaa edullisempi.
 • 10 gigaa EU-roamingia kuukaudessa. Tämä on enemmän kuin riittävä määrä käyttäjälle kuin käyttäjälle: sellainenkin käyttäjä, jonka älypuhelin kulkee koko ajan kädessä ja joka katselee leffoja Netflixistä viikon välein, pystyy mahtumaan tähän rajoitukseen erittäin hyvin. Kysehän on siitä, että tämä rajoitus toimii vain muualla EU:ssa, kun taas Suomessa data on tällä liittymällä oikeasti rajaton.
 • Kalliita puheluita. Puhelun hinta on aina 0,055 euroa minuutilta, joten tämän liittymän ideaalikäyttäjä on sellainen, joka suosii esimerkiksi WhatsAppin kautta soitettuja puheluita eikä tavallisia soittoja. Tekstiviestien hinnaksi sanottakoon 4 euroa kuukaudessa ja silloin niiden määrä on rajaton. Jos tekstiviestien määrä jää kuukauden aikana alle 72, niistä veloitetaan 0,055 euron maksu per viesti. Ei vaikuta pahalta.

Moi-operaattori ei veloita asiakkaitaan avausmaksuista eikä edes tilapäisistä liittymien suluista ja avauksista, kunhan käyttäjä tekee ne itsenäisesti Mun Moi -palvelun kautta.

 1. Telian 4G-mobiilidataliittymät ovat jo vanhaa aikaa, sillä kyseinen operaattori tarjoaa jo 5G-verkkoa. Rajattomista 4G-liittymistä puheen ollen, niitä on kaksi: Rajaton 200 M ja Rajaton 100 M. Luku viittaa 4G-verkon maksiminopeuteen. Käytännössä käyttäjä tuskin tulee näkemään mitään eroja näiden liittymien nopeuksien välillä. Mitä näiden liittymien käyttäjä saa?
 • Hintaan 29,90 euroa kuukaudessa käyttöön tulee riittävän nopea 4G-netti, jonka datamäärä on rajaton Pohjolassa ja Baltiassa. EU/ETA-maissa rajoitus on huikeat 15 gigaa kuukaudessa eli sekin riittää jo varsin hyvin.
 • Hintaan 26,90 euroa kuukaudessa EU/ETA-maissa käytettävän datan maksimimäärä tippuu 12 gigaan kuukaudessa.
 • Avausmaksu kummassakin liittymässä on 3 euroa.

Täytyy ottaa huomioon se, että edellä mainitut hinnat ovat voimassa vain ensimmäisen vuoden aikana. Sen jälkeen ne kasvavat kolmella eurolla. Nuorisolle on olemassa omia tarjouksia: esimerkiksi hyvin riittävä Rajaton 100 M tulee maksamaan 21,90 euroa kuukaudessa kaikille alle 28-vuotiaille käyttäjille.

Telia tarjoaa myös 5G-mobiilinettiliittymiä, tosin oman laitteen sopivuus on hyvä tarkistaa ennen kuin tällainen liittymä otetaan käyttöön. 5G-mobiilinettiliittymiä on Telialla kaksi, joiden merkittävin ero on mobiilinetin nopeudessa: kalliimpi vaihtoehto voi toimia jopa 1000 megabitin nopeudella ja halvemman huippunopeus on 450 Mbit/s. Datan käyttöä ei rajoiteta kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa lainkaan ja sama koskee myös puheluita ja viestejä kotimaassa. Yhteenvetona Telian 5G-liittymistä:

 • Rajaton 1000 M: 49,90 euroa kuukaudessa, datarajoitus EU/ETA-maissa 25 Gt/kk, verkon maksiminopeus 1000 Mbit/s. Avausmaksu 3 euroa.
 • Rajaton 450 M: 39,90 euroa kuukaudessa, mutta vain ensimmäisen vuoden aikana ja sen jälkeen 44,90 euroa. Datarajoitus EU/ETA-maissa 20 Gt/kk. Maksiminopeus 450 Mbit/s ja avausmaksu samat kolme euroa.

Ennen siirtymistä 1000 megabitin nopeuksiin, on oikeasti syytä kokeilla 450-megabittistä yhteyttä. Mitä todennäköisimmin siitä ei tule valittamista, mutta jos tällainen nopeus alkaa jossain vaiheessa tuntumaan riittämättömältä, voidaan siirtyä käyttämään 1000 megabitin liittymää. Tällä hetkellä on kuitenkin melko vaikea kuvitella, mihin tarkoitukseen käyttäjä olisi tarvinnut 1000 megabitin nopeuksia mobiililaitteeseensa.

 1. Saunalahti on ehtinyt olla käyttäjien suosikkina aika pitkään viime vuosikymmenen aikana. Tänä päivänä Saunalahti toimii Elisan nimellä ja silläkin on tarjolla 5G-dataliittymiä. Myös 4G-liittymiä löytyy, joista nopein on 150 megabitin vaihtoehto ja se maksaa kuukaudessa 29,90 euroa. EU:n alueelle mentäessä datarajoitus on 10 gigaa kuukaudessa. Hinta on voimassa vain ensimmäisen vuoden aikana, minkä jälkeen se nousee lukemaan 33,90 euroa/kk. Kaikista Saunalahden liittymien avaamisesta peritään 4,90 euron maksu.

Saunalahden 5G-liittymiä on kolme, joista nopein tarjoaa 1000 megabitin nopeuksia 49,90 euron hinnalla. Siinäkin datakäyttö on rajatonta ja muualla EU:ssa toimii rajoitus 23 Gt/kk, mikä on varmasti riittävää käyttäjälle kuin käyttäjälle. Tämän liittymän hinta ei vuoden kuluttua nouse.

Yhteenveto Parhaista Dataliittymistä

Paras ja edullisin 4G-liittymä on tällä hetkellä Moi Mobiili, johon tuskin tulee mitään valittamista. Jos 300 megabitin nopeus alkaa tuntua liian pieneltä, on syytä miettiä vaihtoa 5G-liittymiin, joista ensin kokeillaan hitaampia ja, jos nopeus ei riitä, siirtyä nopeampiin. Edullisin 5G-dataliittymä on tällä hetkellä Telian Rajaton 5G 1000 M, mutta jos Elisan verkossa toimivan Saunalahden kattavuus on parempi, siinäkin on melkein samanlaiset ehdot.