Apple Pay on nimensä mukaisesti Applen mobiilimaksupalvelu, ja se on tekemässä vahvasti tuloaan myös Suomen markkinoille. Mobiilimaksut ovat Applelle kokonaan uusi, potentiaalinen tulonlähde Pohjoismaiden markkinoilla.

iPhoneja on Suomen puhelimista jo yli 20 prosenttia, ja monet ovatkin odottaneet tätä kätevää lähimaksutapaa jo pitkään.

 

 

Apple Pay toimii ainakin aluksi vain Nordean ja St1:n korteilla

Muiden pankkien asiakkaiden pettymykseksi kätevä Apple Pay toimii ainakin lähitulevaisuudessa pelkästään Nordean ja St1:n maksukorteilla.

St1:n korteilla palvelu toimii kuitenkin näillä näkymin vain yhtiön polttoaineasemilla.

Muut pankit eivät ole innostuneet yhteistyöstä Applen kanssa, ja syy on melko yksinkertainen: Apple ottaa oman osansa rahansiirtojen kuluista, mikä ei tietenkään nostata voittoa tavoittelevissa pankeissa riemua.

Nordean korteilla Apple Pay otetaan käyttöön Mobiilipankissa, Nordea Payssa tai Apple Walletissa. St1-korttia käyttääkseen asiakkaan tulee ladata St1 Way -sovellus.

Apple Pay toimii iPhone 6:lla ja sitä uudemmilla puhelimilla. iPhone 6:n saa nykyään alk. 9,40 €/kk >

 

Apple Pay toimii kassan lähimaksupäätteen kanssa samalla tavalla kuin kortti

Apple Pay on esimerkiksi Danske Bankin MobilePayhin verrattuna huomattavasti ketterämpi vaihtoehto, sillä se ei vaadi maksun vastaanottavalta yritykseltä mitään erityisempiä lisälaitteita.

Apple Pay toimii kaupan kassalla siinä missä normaali lähimaksua tukeva luottokorttikin. Kun laitteen vie maksupäätteen päälle, maksu tulee vielä vahvistaa sormenjäljellä tai kasvoskannauksella.

Lähimaksukortit tukevat maksuja vain 25 euroon asti, mutta Apple Paylla ei ole käytön ylärajaa vahvan sormenjälki- tai kasvoskannaustunnistuksen ansiosta.

Tilaa oma iPhonesi heti ja siirry käyttämään kätevää Apple Payta >

 

 

Miten Apple Pay toimii?

Apple Pay toimii laitteeseen linkitettyjen maksukorttien kautta. Kun teet maksun Apple Payn kautta, sama summa veloitetaan Debit- tai Credit-kortiltasi.

Palvelun yleistyminen on Applelle mieluisa kehityssuuntaus, sillä yhtiö veloittaa jokaisesta maksusta palkkion.

Palkkiota ei lisätä varsinaisen veloituksen päälle, vaan se rokotetaan pankin siivusta. Tämä on suoraan pois palvelua tarjoavan pankin tuloista, minkä takia Apple Payn saapuminen Suomeen ei ole vielä herättänyt riemunkiljahduksia perinteisissä kivijalkapankeissa.

Maksut varmistetaan perinteisen PIN-koodin sijaan sormenjälki- tai kasvoskannaustunnistuksella.

 

Apple Pay toimii myös Apple Watchilla

Apple Watchilla maksaminen tekee kassalla asioimisesta ehkäpä helpompaa kuin koskaan. Se onkin herättänyt suurta innostusta Suomen Apple Watchin (toki vähälukuisissa) käyttäjissä.

Jotta voit maksaa Watchilla, laitteessa tulee olla pääsykoodi. Pääsykoodi toimii sormenjälki- ja kasvotunnistautumisen sijaisena, koska Apple Watch ei tue näitä toimintoja.

Periaatteessa Watchilla maksaminen on jopa kätevämpää kuin puhelimella, koska maksamiseen riittää käden heilautus.

 

Apple Pay on turvallisempi kuin lähimaksu perinteisellä kortilla

Lähimaksu perinteisellä maksukortilla on kätevää, mutta siinä on suuri piilevä turvallisuusriski pääsykoodin puuttumisen takia. Lähimaksukortilla joutuu toki silloin tällöin syöttämään PIN-koodin kortinlukijaan.

Apple Pay onkin huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kortilla lähimaksamiseen verrattuna, sillä jokainen maksu vahvistetaan huipputarkalla sormenjälki- tai kasvotunnistuksella. Tämän ansiosta Apple Pay -maksuissa ei ole myöskään 25 euron ylärajaa, mikä perinteisissä lähimaksukorteissa on.

Katso ao. videosta, miten lähimaksaminen toimii Apple Watchilla:

 

Apple Payn yleistyminen epävarmaa – pankit tarjoavat mieluummin omia maksupalveluitaan

Vaikka suuri Nordea ottikin Apple Payn valikoimiinsa, muiden pankkien ei odoteta seuraavan perässä ainakaan kovin nopeasti.

Pankeilla on monia omia maksupalveluitaan, ja esimerkiksi OP kehittää omaa mobiilimaksupalveluaan jonka on tarkoitus toimia kaikilla mobiililaitteilla.

Suurin syy tähän on se, että Apple haukkaa valtavan osan maksukorteista saatavista tuotoista palkkiollaan.

Nähtäväksi jää, saako Apple jalansijaa mobiilimaksujen markkinoilla myös Suomesta, vai syrjäyttääkö esimerkiksi jokin kotimainen, kaikilla laitteilla toimiva vaihtoehto sen.

Varmaa on vain se, että mobiilimaksaminen tulee yleistymään ja perinteiset maksukortit tulevat ainakin vähenemään, elleivät kokonaan häviämään.