Apple järjesti tapansa mukaisesti massiivisen julkistamistilaisuuden, kun se esitteli yhtiön uudet älypuhelimet: iPhone 8:n, iPhone 8 Plus:n ja iPhone X:n.

Huomiota herätti erityisesti paljon ennakkoon rummutettu, koko etupuolen mitalta näyttöpaneelista koostuva iPhone X -malli. Koko etupaneelin kokoinen näyttö toi mukanaan uudistuksia myös puhelimen käyttöön: suurin uudistus on eittämättä fyysisen kotinappulan poistaminen. Tämä tarkoittaa myös sormenjälkitunnistuksen poistumista. Sisäänkirjautuminen turvataankin jatkolla Face ID:n avulla.

 

iPhone 8 ja 8 Plus jo ennakkotilattavissa Suomessa – hinta alk. 829 €, toimitukset alkaen 22.9.

Uusista iPhoneista saapuvat ensimmäisenä myyntiin 8- ja 8 Plus -mallit. Niitä myyvät näillä näkymin lähes kaikki operaattorit sekä elektroniikkaketjut. Esimerkiksi DNA on tuonut malliston jo ennakkotilattavaksi, kuten myös Power-kauppaketju. 64 gigatavun tallennustilalla varustettu iPhone 8 irtoaa DNA:lta 828,72 eurolla. Powerilla hinta on tasan 829 euroa. Tässä kaikkien mallien ennakkotilaushinnat (DNA):

iPhone 8

 • 64 Gt Silver, Space Grey, Gold
  • 828,72 €
 • 256 Gt Silver, Space Grey, Gold
  • 998,64 €

iPhone 8 Plus

 • 64 Gt Silver, Space Grey, Gold
  • 948,64 €
 • 256 Gt Silver, Space Grey, Gold
  • 1 108,80 €

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat jo ennakkotilattavissa esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat jo ennakkotilattavissa esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta.

Mitä eroa iPhone 8 ja iPhone 8 Plus -malleilla on?

Selkein ero on koko: Plus-mallin mitat ovat 15,8*7,8*0,7 cm ja painoa luurilta löytyy 202 grammaa. Standardimalli on sirompi: sen vastaavat mitat ovat 13,8*6,7cm*0,7 cm, ja se painaa 148 grammaa.

Tehoiltaan mallit ovat hyvin samanlaiset. Plus-mallissa on enemmän RAM-muistia, mutta se vaatii myös sitä enemmän suuremman näyttönsä myötä. Molemmat pyörittävät iOS-käyttöjärjestelmää hyvin sulavasti.

Plus-malli on myös akunkestoltaan hieman parempi kuin standardimalli. Apple lupaa nettiselauskäyttöön Plus-mallille 13 tuntia käyttöaikaa, edullisemmalle mallille taas 12 tuntia.

 

iPhone X ottaa riskejä ja rikkoo rajoja

iPhone 8 -mallit eivät sisällä mitään tajunnanräjäyttäviä uusia ominaisuuksia, mutta iPhone X:n kohdalla on selvästi koitettu rikkoa rajoja. Puhelimen uusista ominaisuuksista ja piirteistä pistää silmään erityisesti sen uusi näyttöpaneeli: puhelimen etupuoli on koko mitaltaan näyttöä. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että fyysinen kotinappula on jouduttu tiputtamaan pois ja suosittu sormenjälkitunnistus on korvattu Face ID:lla.

Koko etupaneelin näyttö on uraauurtava, mutta tuo mukanaan myös haasteita

iPhone X:n etupaneelin muotoilu on äärimmäisen tyylikkäästi toteutettu, mutta se tuo mukanaan myös teknisiä haasteita. Näytön malli on herättänyt keskustelua erityisesti web- ja sovelluskehittäjien parissa. Ongelmia aiheuttaa erityisesti laitteen yläreuna, johon on sijoitettu mm. True Depth -etukamera. Sen myötä yläreunassa on musta palkki, jonka käyttäytyminen esimerkiksi sovelluksien ja verkkopalveluiden kanssa ei ole vielä täysin selkeää. Tällä hetkellä näyttää siltä, että palkki työntää esimerkiksi verkkosivujen sisällön kokonaan keskemmälle, luoden samalla hölmön näköiset palkit sivun reunoihin.

Face ID – uusi ja mullistava kirjautumistapa vai kömpelö tietoturva-aukko?

Face ID:n esittely ei mennyt aivan putkeen: puhelimen lukituksen poisto edistyksellisellä kasvoskannauksella ei onnistunut ensimmäisillä yrityksillä, ja esityksessä jouduttiin ottamaan käyttöön varapuhelin.

Vaikka Apple on rummuttanut teknologiaa uraauurtavana ja ennen kaikkea ennennäkemättömän turvallisena, sen toimivuus käytännössä ja tunnistusmetodien tarkkuus ovat herättäneet huolta ja hämmennystä sekä tavallisten Apple-uskovaisten että tietoturva-ammattilaisten keskuudesssa.

Kasvoskannaus perustuu True Depth -teknologiaan, missä yksinkertaistetusti selitettynä hyödynnetään laitteen kahta etukameraa, joiden avulla luodaan äärimmäisen tarkka 3D-malli käyttäjän kasvoista. Tällä estetään myös niinsanottu valokuvalla kirjautuminen. Apple on luvannut, että Face ID:n tarkkuus on hurja: kirjautumismetodin tarkkuudeksi on ilmoitettu 999 999 / 1 000 000 eli vain yksi huijausyritys miljoonasta menisi skannerilta läpi. Vertailun vuoksi: sormenjälkitunnistuksen ilmoitettu tarkkuus on 20 kertaa huonompi!

iPhone X:n ennakkotilaus alkaa Suomessa 27.10., toimitukset 3.11.

Suomalaiset Apple-fanit joutuvat odottamaan uutta lippulaivamallia vielä jonkin aikaa. Apple tuo ensin markkinoille 8 ja 8 Plus -mallit, ja aloittaa X-mallin ennakkomyynnin vasta lokakuun lopussa.

iPhone X:n hinta

 • 64 Gt: 1 179 €
 • 256 Gt: 1 349 €

 

Katso iPhone X:n virallinen promovideo alta:

https://www.youtube.com/watch?v=K4wEI5zhHB0